Birgit Aikiolle korona-aika on ollut ammatillinen tulikoe, jossa on todella päässyt hyödyntämään kaikkea osaamistaan – intohimo johtamiseen syttyi jo 20 vuotta sitten

Aamulehden 140-juhlavuoden palkintoehdokas Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio organisoi Tampereen koronarokotukset taidokkaasti. Nopean ja helpon rokottautumisen ansiosta Tampereen massarokotuskeskuksissa annettiin maalis–lokakuun aikana lähes 300 000 rokotetta kaupunkilaisille.

Aamulehden 140-juhlavuoden palkintoehdokas Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio organisoi Tampereen koronarokotukset taidokkaasti. Birgit kuvattiin Hatanpäällä supersuositussa rokotusbussissa.

10.11.2021 7:05

Aamulehti

Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme paikallisia tekoja ja tekijöitä Aamulehden Valo-palkinnoilla. He ovat ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.

Miksi Birgit Aikio on ehdokkaana?

Birgit Aikio on Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö, joka on ollut etulinjassa suunnittelemassa ja johtamassa Tampereen kaupungin koronarokotusten järjestämistä ja massarokotuskeskusten toimintaa.

Tampereen massarokotusten hahmottelu alkoi joulukuussa 2020 ja jo maaliskuussa 2021 Ratinassa toimi hyvin organisoitu rokotuskoneisto. Myöhemmin kesällä Ratinan rinnalle avattiin vielä Tampereen messu- ja urheilukeskuksen rokotuspiste. Yhteensä näissä kahdessa rokotuskeskuksessa on annettu lähes 300 000 koronarokotetta kaupunkilaisille.

Hyvin suunnitellut ja johdetut massarokotuskeskukset ovat olleet avainasemassa koronapandemianvastaisessa taistelussa ja laumasuojan luomisessa. Tehokas koronarokottaminen on ollut tärkeää, jotta yhteiskuntaa kurittaneista rajoituksista ja poikkeusjärjestelyistä on voitu alkaa luopua.

Lue lisää: Äänestä Aamulehden juhlavuoden Valo-palkinnon saajaa – Mikä on tuonut erityistä valoa Pirkanmaalle? Onko se Manse PP, Serlachius-museot vai kenties Taysin koronahoito?

Se, että rokottautuminen tehtiin Tampereella helpoksi ja nopeaksi, on ollut myös edellytys sille, että ihmiset ovat käyneet ottamassa rokotteita ahkerasti. Sama työ jatkuu edelleen massarokotuspisteiden sulkeuduttua muun muassa liikkuvan rokotusbussin muodossa.

Massarokotuskeskusten erinomaisesta toimivuudesta kertoo sekin, miten vuolaita kiitoksia järjestelyt ovat saaneet kaupunkilaisilta. Palautteiden mukaan rokottaminen on ollut sujuvaa ja henkilökunta ystävällistä. Vaikeasta ja pelottavastakin pandemiatilanteesta huolimatta keskuksissa palveluasenne on pysynyt koko ajan korkealla.

Miltä tuntuu olla ehdokkaana, Birgit Aikio?

”Onhan tämä hienoa. Tuntuu hyvältä, että ihmiset ovat huomanneet tehdyn työn ja arvostavat työtäni tällä tavalla. Teen tätä työtä, koska se on merkityksellistä ja sillä edistetään tamperelaisten hyvinvointia ja terveyttä, mutta se on myös itselleni mielekästä työtä.”

Tampereen kaupungin hoitotyönpäällikön Birgit Aikion takana on lokakuun puolessa välissä liikkeelle saatu Tampereen kaupungin rokotusbussi. Hitiksi noussut palvelu jatkaa liikkuvaa rokotustyötä myös marraskuussa.

Mikä on ollut käännekohta, joka määrittelee tekemistäsi tänä päivänä?

”Olen tehnyt urallani muun muassa sekä sairaanhoitajan että opettajan töitä, mutta vuodesta 2001 olen tehnyt pääsääntöisesti johtamista erilaisissa ympäristöissä. Johtaminen, organisointi ja toimivien ratkaisujen löytäminen ovat elämäntyöni. Tämä on se työ, mihin koen paloa.”

”Työurallani merkityksellistä on varmaankin ollut se, että olen saanut aina älyttömän mielenkiintoisia työtehtäviä, jotka ovat haastaneet, mutta myös tarjonneet uusia mahdollisuuksia oivaltaa ja soveltaa jo aiemmin opittua.”

”Olen tehnyt töitä aina sillä ajatuksella, että keskityn innokkaasti ja mielenkiinnolla niihin työtehtäviin, jotka milloinkin ovat edessäni. Kun aloitin nykyisessä työssäni helmikuussa 2019, en tiennyt, että edessä olisi korona-aika ja alkaisin järjestää rokotuksia. Korona onkin yksi mieletön esimerkki siitä, että elämä vie sinua yllättäen sellaisiin paikkoihin, missä pääsee todenteolla hyödyntämään kaikkea kokemustaan ja rakentamaan uutta yhteiseksi hyväksi.”

Lue lisää: Rokotusbussista tuli hitti, ja se jatkaa ajoaan Tampereella myös marraskuussa – katso listasta bussin pysäkit ja aikataulut

Aamulehden Valo-palkinto

Ehdokkaat

1. Manse PP

2. Ilves Futis-Liiga

3. Tampereen Voimistelijat

4. Serlachius-museot

5. Sorin Sirkus

6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi

7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari

8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja

9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella

10. Taysin koronapotilaiden hoito

11. Pirkanmaan muistiyhdistys

12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa

13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki

14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat

15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys

16. Tampereen kansi ja areena -hanke

17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä

18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta

19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori

20. Heli Skottman, soluteknologian professori

21. Pertti Haapala, historian professori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut