Tuomio: Akaa tuomittiin maksamaan ex-kaupunginjohtajalle yli 97 000 euroa - Pirkanmaa - Aamulehti

Akaa joutuu maksamaan ex-kaupunginjohtajalle yli 97 000 euroa – näin pitkä prosessi on edennyt, osapuolet eivät kommentoi tuomiota kultaisesta kädenpuristuksesta

Riita-asia Akaan entisen kaupunginjohtajan potkuista sai uuden käänteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Keskiössä on kultainen kädenpuristus.

21.10. 17:16

Aamulehti

Akaan kaupunki tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksellä maksamaan jo vuonna 2017 irtisanotulle entiselle kaupunginjohtajalleen Aki Viitasaarelle yli 97 000 euron korvaukset. Lisäksi kaupunki määrättiin maksamaan Viitasaaren oikeudenkäyntikulut, reilut 31 000 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 15. lokakuuta.

Taustalla on pitkä prosessi, jossa Pirkanmaan käräjäoikeuden puinti oli tuorein käänne. Asia tuli käräjäoikeudessa vireille elokuussa tänä vuonna. Asianomistaja oli Viitasaari.

Viitasaari irtisanottiin kaupunginjohtajan virasta toukokuussa 2017. Perusteena oli luottamuksen menettäminen. Irtisanomisesta päätti kaupunginvaltuusto.

Viitasaari valittiin Akaan kaupunginjohtajaksi vuonna 2008.

Aiemmin Viitasaaren potkuja on käsitelty hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Viitasaari valitti irtisanomisestaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka totesi lokakuussa vuonna 2018, että päätös irtisanomisesta ei ollut virheellinen. Viitasaari valitti tämän jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka piti vuonna 2019 hallinto-oikeuden päätöksen voimassa. Oikeusasteet siis totesivat, että Akaan kaupunki toimi asiassa oikein.

Luottamuspula on liittynyt käräjäoikeuden käsittelemien asiakirjojen mukaan esimeriksi johtoryhmätyöskentelyn puutteisiin, sopimattomaan käytökseen alaisiin ja yhteistyökyvyttömyyteen. Käräjäoikeus katsoi, ettei esitetyistä asioista ole ollut yksimielisyyttä eikä näytetyksi ole tullut, että irtisanomiselle olisi ollut erityisen painavia syitä.

Viitasaari vaati kultaista kädenpuristusta

Nyt käräjäoikeudessa puitiin sitä, pitääkö Akaan kaupungin maksaa Viitasaarelle niin sanottua kultaista kädenpuristusta eli siirtymäkorvausta.

Tapahtumien keskiössä on ollut vuonna 2008 laadittu johtajasopimus ja siirtymäsopimus, joka koskee 12 kuukauden palkkaa, mikäli kaupunki irtisanoo kaupunginjohtajan ilman erityisen painavia syitä. Erimielisyys keskittyy siihen, että Viitasaaren mukaan irtisanominen ei täyttänyt näitä kriteereitä, kaupunki puolestaan pitää maksuvaatimusta perusteettomana.

Johtajasopimus eli oikeuden pöytäkirjoissakin mainittu kultainen kädenpuristus nähdään tahojen välillä eri tavalla. Kaupunki näkee oikeuden pöytäkirjan mukaan, että sopimus on voimassa, jos asia sovitaan ja kunnanjohtaja irtisanoutuu vapaaehtoisesti. Viitasaari puolestaan näkee asian niin, että ehto täyttyy, jos hänet irtisanotaan.

Oikeus katsoo perusteluissaan, että sanamuoto sopimuksessa on kirjattu ongelmallisesti. Osapuolet tulkitsevat sitä eri tavalla. Käräjäoikeus toteaa myös, että kunta-alalla ei ollut päätöstä tehtäessä tulkintaa, jonka mukaan ”luottamuspulaa koskevissa tilanteissa siirtymäkorvaus maksetaan, jos irtisanomista ei riitauteta”.

Käräjäoikeus katsoi korvausta pohtiessaan, ettei todistajien kuulemisen perusteella ole tullut ilmi sellaisia asioita, jotka olisivat erityisen painavia irtisanomiseen.

”Käräjäoikeudessa ei todistajien kuulemisten perusteella ole tullut esiin irtisanomisen taustalla olevalle luottamuspulalle sellaisia uusia perusteita, joiden perusteella käräjäoikeudella olisi edellytyksiä todeta, että Viitasaaren irtisanomiselle olisi ollut erityisen painavia perusteita”, tuomiossa todetaan.

Aiemmin on käynyt ilmi, että Akaan kaupunki on kiistänyt, että sen pitäisi maksaa Viitasaaren korvaukset.

”Asia salassa pidettävä”

Akaan kaupunginhallitus käsitteli tuomiota tällä viikolla. Asia on salassa pidettävä, kaupunginjohtaja Antti Peltola sanoo Aamulehdelle torstaina.

Peltola muistuttaa, että kyse on eri asiasta kuin hallinto-oikeusasteissa ”Asia on salassa pidettävä, enkä voi sitä kommentoida tässä vaiheessa.”

Aiotteko valittaa tuomiosta?

”En voi sitäkään kommentoida. Asia on salassa pidettävä. Aikarajat menevät umpeen, ja silloin näkyy kaupungin kanta.”

Tuomio korvauksista ei ole lainvoimainen ja siitä voi valittaa Turun hovioikeuteen. Aamulehden torstaina tavoittama Aki Viitasaari sanoo, ettei kommentoi asiaa tässä vaiheessa, koska mahdollinen tuomiosta valittaminen on vielä kesken.

Uutiskertaus

Aki Viitasaari valittiin Akaan kaupunginjohtajaksi vuonna 2008.

Kaupunginvaltuusto irtisanoi Viitasaaren toukokuussa vuonna 2017. Perusteluna oli luottamuspula.

Viitasaari valitti irtisanomisesta hallinto-oikeuteen ja sen jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Irtisanomista pidettiin laillisena. Päätökset annettiin vuosina 2018 ja 2019.

Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli irtisanomiseen liittyvää korvausasiaa syksyllä 2021. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Akaan kaupunki on korvausvelvollinen irtisanomisesta. Päätös ei ole lainvoimainen ja siitä voi valittaa Turun hovioikeuteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut