Mänttä-Vilppula: valtuusto myönsi puolen miljoonan euron lisämäärärahan - Pirkanmaa - Aamulehti

Mänttä-Vilppulan valtuustossa myönnettiin lähes puolen miljoonan euron lisämääräraha virheen vuoksi

Kaupunginvaltuusto myönsi kaupunginhallitukselle 453 941 euroa lisämäärärahaa henkilöstökustannuksiin maanantaina.

Kaupunginvaltuusto oikaisi lähes puolen miljoonan budjettivirheen maanantaina. Kuva on syyskuun kokouksesta.

20.10. 13:52

Mänttä-Vilppulan kaupungin tämän vuoden talousarvioon on budjetoitu kaupunginhallituksen alle kolmelle eri kustannuspaikalle henkilöstökuluja positiivisena eränä, eli tulona, minkä vuoksi toimintakate pienenee vastaavalla 453 941 eurolla. Kulut olisi pitänyt merkitä menoksi.

Henkilöstöeriä on budjetoitu kustannuspaikoille: muu kaupunginhallituksen alainen toiminta 193 941 euroa, yt-toimenpiteet 185 000 euroa ja toimistopalvelut 75 000 euroa.

Elokuussa kaupungin talouspäällikkönä aloittaneen Hanna-Maija Oksasen mukaan positiivisena budjetoidut henkilöstöerät tarkoittavat, että kaupunginhallituksen alainen toteutuma on ylittymässä, eikä kaupunginhallitus pysy talousarvion tavoitteessa.

”Talousarviossa ei ole avattu näiden erien tarkoitusta niiden vastuualueiden kohdalla, mihin kyseessä olevat kustannuspaikat sijoittuvat. Kaupunginhallituksessa käsittelyssä olleisiin yt-toimenpiteisiin on liitteeseen kuitenkin merkitty yhteisiin toimenpiteisiin 150 000 euron säästöt henkilökunnan vapaaehtoisista palkattomista vapaista sekä 35 000 euron säästöt johtoryhmän palkattomista vapaista, joiden voitaisiin ajatella muodostavan yt-toimenpiteiden kustannuspaikalle budjetoidun 185 000 euron summan.”

”Kahdelle muulle erälle ei löytynyt selitystä mistään ohjaavasta asiakirjasta, mutta edelliseltä talouspäälliköltä on sähköpostitse saatu selvitys siitä, että toimistopalvelujen palkkaerä 75 000 perustuu säästöön siitä, että kyseessä oleva toimintayksikkö sai säästöä henkilöstökuluihin eläköitymisien myötä.”

Esityslistan mukaan vapaaehtoiset palkattomat vapaat ovat talouden tasapainotuskeinona hyvä työväline, mutta niiden budjetointi on haastavaa, koska palkattomien vapaaehtoisten vapaiden pitäminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja ne voidaan myös jättää pitämättä.

”Henkilöstön osalta palkattomien vapaiden pitäminen ei ole kuluvana vuonna merkittävästi muuttunut edellisestä, ja päinvastoin ylityökorvaukset ja pitämättömien vuosilomien tai työajan tasausvapaiden määrän arvioidaan kasvaneen verrattaessa edellisiin vuosiin. Vapaaehtoisista palkattomista virka- ja työvapaista on tänä vuonna saatu laskennallisesti noin 30 350 euroa säästöä. Säästö on kohdistunut niihin toimintayksiköihin, mihin kyseisten henkilöiden palkkakin” , esityslistalla selvitetään.

Kaupunginhallituksen alaiset henkilöstökulut ovat talousarviossa yllä esitetyn oikaisun kanssa yhteensä 1 281 134 euroa ja ilman oikaisua 827 193 euroa.

Virheellinen erä on suuruudeltaan kolmannes koko kaupunginhallituksen alaisista henkilöstökuluista, joten sen säästäminen todellisista henkilöstökuluista on mahdoton, esityslistalla todetaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut