Ministeriö valmistelee Pälkäneen pääkallojen luovutuspyyntöä - Pirkanmaa - Aamulehti

Ministeriö valmistelee Pälkäneen pääkallojen luovutuspyyntöä – Hallitusneuvos: ”Tämä on ainutlaatuinen tilanne”

Kaikkien suomalaisjäänteiden kaivauspaikkaa ei ole vielä saatu varmistettua.

Pälkäneen rauniokirkon kirkkomaasta kaivettiin 1870-luvulla 40 suomalaista pääkalloa ruotsalaiseen rotututkimukseen. Pälkäneen seurakunta, tutkijat, yhdistykset ja aktiivit ovat vaatineet, että kallot pitää palauttaa.

19.10. 13:22

Aamulehti

Pälkäneeltä 1800-luvulla ryöstettyjen kallojen palauttamiseksi takaisin Suomeen on valmisteilla virallinen luovutuspyyntö. Pääkallojen palauttamista ajanut kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) kertoi Facebook-päivityksessään, että opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) valmistelee pyyntöä.

Vainajien jäänteiden palauttamisesta Karoliinisesta instituutista on keskusteltu kesällä Ruotsin suurlähetystön kanssa, kertoo hallitusneuvos Joni Hiitola. Hän ei vielä lähde arvioimaan palautuksen aikataulua.

”Pälkäneen kirkkomaalta löydetyt ovat selvät, mutta tässä on vielä pitänyt selvitellä, mistä nämä muut jäänteet ovat peräisin”, Hiitola sanoo.

Pälkäneeltä peräisin oleviksi on tunnistettu 40 vainajan jäänteet.

Karoliinisen instituutin selvityksessä on Hiitolan mukaan mainittu kolme muuta paikkaa, joista kaivauksia olisi tehty. Aikaisemmin kaivauksia on paikannettu ainakin Pielavedelle ja Rautalammille.

Eri vaiheessa on Hiitolan mukaan ollut erilaista tietoa, voiko osa jäänteistä olla Enosta.

Suomalaisten jäänteet

Ruotsin Karoliinisen instituutin hallussa on 82 suomalaisiksi luokiteltua pääkalloa, jotka ovat peräisin muun muassa ruotsalaisten rotututkijoiden haudankaivuumatkalta Suomeen vuonna 1873.

Ruotsalaista rotututkimusta teki 1800-luvun lopulla professori Gustaf Retzius (1842–1919), joka tahtoi suomalaiskallojen avulla vahvistaa teoriaansa, jonka mukaan suomalaiset eivät olleet samaa puhdasrotuista alkuperää kuin ruotsalaiset ja muut skandinaavit.

Ainakin Pälkäneen, mutta mahdollisesti myös Pielaveden, Enon tai Rautalammin haudoista kaivettiin 52 kalloa. 40 niistä on lähtöisin Pälkäneen rauniokirkon ympäristöstä.

Ruotsinsuomalaiset aktiivit, järjestöt, yhdistykset ja tutkijat sekä Pälkäneen seurakunta jättivät vuoden 2018 lopussa Karoliiniselle instituutille vaatimuksen kallojen palauttamisesta ja anteeksipyynnön esittämisestä.

Instituutin johto on ottanut vetoomuksen käsiteltäväkseen.

”Kun näihin saadaan lisäselvyyttä, asia pääsee etenemään. Vielä selvitellään, minkä seurakunnan asiaksi niiden uudelleen hautaaminen kuuluu.”

Suomi selvittää tietoja vanhoista hautapaikoista ja vertaa aineistoaan Karoliinisen instituutin kanssa.

Hiitolan mukaan suomalaisten jäänteiden palauttamispyyntö on ensimmäinen. Syyskuussa 2020 sitten Suomi palautti Kansallismuseon kokoelmista Yhdysvaltoihin Mesa Verden alueelta peräisin olleet alkuperäiskansojen hautalöydöt, joihin sisältyi myös vainajien jäänteitä.

”Muuten tämä on ainutlaatuinen tilanne.”

Lue lisää: Ministeri Antti Kurvinen lupaa ottaa suomalaiset pääkallot esille ruotsalaisen ministerikollegansa kanssa – suuri osa jäännöksistä peräisin Pälkäneeltä

Lue lisää: Palautetaanko Pälkäneeltä ryövätyt pääkallot takaisin Suomeen? Selvitystyö valmistuu vasta ensi vuoden puolella

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut