Näin Manse PP päätti pelastaa tamperelaisen huippupesiksen – ”Arvostelu yhdisti yhteisen tavoitteen taakse”

Aamulehden 140-juhlavuoden palkintoehdokkaan Manse PP:n tarina on kuin parhaasta elokuvakäsikirjoituksesta: rupujoukkueesta yllätysvoittajaksi ohi ikiaikaisten pesäpallovaltiaiden. Onko juuri Manse PP ansainnut palkinnon vai jokin muu? Nyt voit äänestää!

Manse PP:n pitkäaikainen työmyyrä, vasta puheenjohtajan tehtävästä väistynyt Matti Helimo iloitsee paitsi Aamulehden palkintoehdokkuudesta myös siitä, että nyt pesäpallosta on puhuttu enemmän kuin koskaan.

1.11.2021 7:08

Aamulehti

Aamulehti täyttää 3. joulukuuta 140 vuotta. Sen kunniaksi palkitsemme paikallisia tekoja ja tekijöitä Aamulehden Valo-palkinnoilla. Ihmisiä tai tahoja, jotka ovat tuoneet tai luoneet erityistä valoa Pirkanmaalle. Marraskuun aikana esittelemme juttusarjassa joka päivä yhden ehdokkaan.

Miksi Manse PP on ehdokkaana?

Kuka olisi uskonut, että Tamperetta voi tänä päivänä kutsua pesäpallokaupungiksi?

Manse PP:n huikea nousu ja todella sinnikäs työ toi kansallispelimme pesäpallon Tampereen komeaan palloilulajien kirjoon.

Vielä 2000-luvulla Kaupin kentällä oli enemmän pelaajia ja toimitsijoita kuin katsojia. Nyt finaaliotteluissa lipunmyynti jouduttiin keskeyttämään 2 800 katsojaan, joten ottelua tirkisteltiin myös Kaupin metsän siimeksestä sankoin joukoin.

Lue lisää: Äänestä Aamulehden juhlavuoden Valo-palkinnon saajaa – Mikä on tuonut erityistä valoa Pirkanmaalle? Onko se Manse PP, Serlachius-museot vai kenties Taysin koronahoito?

Manse PP:n miesten joukkueen tarina on kuin Hollywood-elokuvan käsikirjoituksesta. Vaikeuksien kautta voittoon. Menestys vältteli Mansen miehiä, kun joukkue koostui lähinnä jäähdyttelevistä entisistä superpesispelaajista ja Tampereelle muuttaneista opiskelijoista, joilla on pesäpallotaustaa. Pitkän aikaa Manse oli ykköspesiksen keskitasoa. Viime vuosina joukkuetta tiivistettiin ja parannettiin järjestelmällisesti. Seurasi nousu superpesikseen. Mestaruus tuli jo tällä kaudella: aiemmin kuin juuri kukaan uskalsi unelmoida. Riemu kaupungissa oli sen mukaista, kun Manse nousi voittajaksi ohi ikiaikaisten pesäpallovaltiaiden.

Manse PP:n naiset ovat pitäneet lippua yllä korkeimmalla sarjatasolla jo vuodesta 2013. Tänä vuonna tuli komeasti pronssia.

Paljon huutelua aiheuttaneiden omien kasvattien puuttuminenkin on hyvää vauhtia korjaantumassa ansiokkaan juniorityön johdosta. Omat kasvatit ovat nyt noin 16–17-vuotiaita.

Manse PP on loistava esimerkki kovan työn tuloksellisuudesta.

Miltä tuntuu olla ehdokkaana, Manse PP Edustuksen pitkäaikainen, vasta väistynyt puheenjohtaja Matti Helimo?

”Tuntuu todella, todella hienolta. Tuntuu hienolta sen vuoksi, että kolmen viimeisen vuoden kova työ on kantanut hedelmää. Meidän kohdallamme voi todellakin sanoa, että vaikeuksien kautta voittoon.”

”Samalla tuntuu hienolta koko kansallispelin näkökulmasta. Pesäpallosta on puhuttu paikallisesti ja valtakunnallisesti enemmän kuin koskaan. Yksittäisen kauden mestaruutta ja pronssia tärkeämpää on hienon lajin kiinnostuksen ja arvostuksen nousu.”

Mikä oli se hetki, kun kaikki muuttui?

”Yksittäinen käännekohta oli varhain keväällä 2019, kun talouden tosiasiat tunnustettiin. Pakon edessä tehtyjen toimien, urheilullisuuden ja voittamisen korostaminen saivat aikaan voimakkaita reaktioita. Arvostelu yhdisti johtokunnan yhteisen tavoitteen taakse pelastaa tamperelainen huippupesis. Alkoi määrätietoinen työ.”

”Toinen vastaava käännekohta oli keväällä 2020, kun korona keskeytti kaiken toiminnan. Johtokunnan kanssa teimme oikeat ratkaisut turvata tulevaisuus. Tarkan analyysin mukaisesti hankittiin täsmävahvistuksia miesten joukkueeseen.”

”Suomen mestaruutta 2021 ajatellen taas ratkaiseva käännekohta oli joukkueen kapteenin Tuomas Jussilan Imatralla 4. puolivälieräottelussa tappioasemassa kotiutuslyöntikisan viimeisessä parissa lyömä tasoitusjuoksu. Ilman Jussilan onnistumista olisi Mansen kausi päättynyt yli 3 000 hurmioituneen imatralaisfanin pauhatessa.”

Kultajuhlat päätyvät Tampereella perinteisesti Keskustorin suihkulähteeseen, niin myös Manse PP:llä.

Lue lisää: Manse PP on pesäpallon miesten Suomen mestari – Katso tuhti paketti kultajuhlasta: Tuuletukset, suihkulähdeuinti ja kapteenin Oi Manse on -laulatus

Manse PP on ehdokkaana Aamulehden Valo-palkinnon saajaksi. Äänestys jatkuu 22. marraskuuta saakka.

Aamulehden Valo-palkinto

Ehdokkaat

1. Manse PP

2. Ilves Futis-Liiga

3. Tampereen Voimistelijat

4. Serlachius-museot

5. Sorin Sirkus

6. Tampereen nousu elokuvakaupungiksi

7. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari

8. Elisa Hakanen, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja

9. Birgit Aikio, koronarokotusten koordinointi Tampereella

10. Taysin koronapotilaiden hoito

11. Pirkanmaan muistiyhdistys

12. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa

13. Uhana, yrittäjät Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki

14. Mika Roito ja Pekka Salmela, Berthan ja Huberin ravintoloitsijat

15. Kalaherkut Nygren, 120-vuotiaan Kauppahallin kalayritys

16. Tampereen kansi ja areena -hanke

17. Avant Tecno, kuormaajavalmistaja Ylöjärveltä

18. Lojer, sairaala- ja hoitotarvikevalmistaja Sastamalasta

19. Pertti Törmälä, biomateriaalitekniikan professori

20. Heli Skottman, soluteknologian professori

21. Pertti Haapala, historian professori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut