Orivedellä esitetään Hirsilän ja Karpinlahden koulujen lakkauttamista - Pirkanmaa - Aamulehti

Oriveden kaupunginhallitus esittää Hirsilän ja Karpinlahden koulujen lakkauttamista

Oppilaat siirtyisivät ensi vuonna Kultavuoren ja Rovastinkankaan kouluihin. Eräjärven kyläkoulu olisi kaupunginhallituksen esityksen mukaan toistaiseksi säilymässä.

Hirsilän ja Karpinlahden koulujen vanhemmat vastustivat mielenosoituksella koulujen lakkautuksia viime perjantaina Oriveden kaupungintalon edustalla.

11.10. 19:43

Aamulehti

Oriveden kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle Hirsilän ja Karpinlahden kyläkoulujen lakkauttamista ensi vuonna. Eräjärven koulu olisi esityksen mukaan toistaiseksi säästymässä.

Välttämättömän ja mittavan peruskorjaus- tai uudisrakentamistarpeen vuoksi Karpinlahden koulun toiminta siirrettäisiin Rovastinkankaan kouluun ja Hirsilän toiminta Kultavuoren kouluun elokuun alusta 2022.

Lue lisää: Kahta koulua esitetään lakkautettavaksi Orivedellä – korjaus- ja rakennuskustannuksia ei nähdä kohtuullisina, kun oppilasmäärä laskee jatkuvasti

Ehdotuksen mukaan Karpinlahden ja Rovastinkankaan sekä Hirsilän ja Kultavuoren väliset etäisyydet ovat sen verran lyhyitä, ettei kenenkään oppilaan koulumatkoista tule kohtuuttoman pitkiä.

Karpinlahden ja Hirsilän kouluihin on tehty laajat kuntotutkimukset sekä työterveyden sisäilmakyselyt ja terveydellisen merkityksen arvioinnit.

Alakoulujen palveluverkkotyöryhmän teettämien selvitysten perusteella Karpinlahden koululla on tällä hetkellä muutamia tiloja käyttökiellossa.

Kiinteistöön heti tehtävien kiireellisten sisäilma- ja kosteusteknisten korjausten alustava kustannusarvio on noin 200 000 euroa. Kiireellisten korjausten lisäksi lähivuosina olisi tehtävä laaja peruskorjaus tai rakennettava uusi koulu.

Myös Hirsilän koulukiinteistö vaatii välttämättömät ja mittavat peruskorjaukset. Kiireellisesti vaadittavien sisäilma- ja kosteusteknisten korjausten kustannusarvio on noin 153 000 euroa. Laaja peruskorjaus tulisi tehdä kiinteistöön jo lähivuosien aikana. Vaihtoehtoisesti kiinteistö tulisi korvata uudisrakennuksella.

Lapset Juupajoelle?

Kaikkien Oriveden alakoulujen oppilasmäärät ovat tarkastelujaksolla laskussa. Lukuvuoden 2027–2028 alussa perusopetuksen oppilasmäärät ovat laskeneet Eräjärvellä noin 41, Hirsilässä 47, Kultavuoressa 23, Karpinlahdessa 41 ja Rovastinkankaalla 28 prosentilla. Alakoulujen yhteenlaskettu oppilasmäärä laskee ennusteen mukaan 29 prosentilla.

Lue lisää: Vanhemmat vaativat mielen­osoituksella Orivettä perumaan suunnitelmansa kahden koulun lakkauttamisesta – jo aiemmin kerätty yli 600 nimen adressi

Lasten vanhemmat vastustavat molempien kyläkoulujen lakkauttamista. Hirsilän koulun puolesta on jätetty yli 600 nimen adressi, ja nyt vanhemmat tutkivat lastensa siirtämistä kouluun Juupajoelle.

Kuljetus järjestettävä itse

Hirsilän koulun vanhemmat lähtevät keskiviikkona 13. lokakuuta tutustumaan kouluolosuhteisiin Juupajoen kirkonkylän Kopsamon kouluun sekä Korkeakosken kouluun.

Vanhemmilla on oikeus valita lapselleen opetuspaikka naapurikunnasta, jos se sopii myös opetuksen järjestäjälle.

Asuinkunnalla ei kuitenkaan opetuspaikan siirron jälkeen ole enää velvollisuutta järjestää koulukuljetuksia, joten vanhempien tulisi ottaa vastuu lastensa kuljettamisesta naapurikunnan kouluun.

Oriveden kaupunginvaltuuston on määrä päättää koululakkautuksista kokouksessaan maanantaina 25. lokakuuta kello 17.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: