Sata lasta odottaa psykiatriseen sairaalahoitoon pääsyä Pirkanmaalla - Pirkanmaa - Aamulehti

30 lasta on odottanut yli hoitotakuun aikarajan pääsyä psykiatriseen sairaalahoitoon Pirkanmaalla – luvut näyttävät karun tilanteen

Lääkäripula haittaa psykiatrian jonon purkamista Pirkanmaalla, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen. Fyysisten sairauksien tutkimuksiin ja hoitoon pääsee hyvin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen sanoo, että fyysisten sairauksien tutkimuksiin ja hoitoon pääsee Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä hyvin. Pitkiä jonoja ei ole. Aamulehti kuvasi Ruorasen 5. marraskuuta 2020.

19.10. 6:00

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin HR-johtajan Raija Ruorasen mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ei ole mainittavia ongelmia päästä hoitoon somaattisissa eli fyysisissä vaivoissa.

”Somaattisten sairauksien tutkimuksiin ja hoitoon pääsee säädetyssä ajassa suhteellisen hyvin,” Ruoranen sanoo.

Sen sijaan psykiatriassa yli hoitotakuun rajan hoitoon oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä jonottanut 11. lokakuuta noin 270.

”Heistä 30 on lastenpsykiatriassa.”

Ruorasen mukaan lääkäripula vaikeuttaa hoitoon pääsyä psykiatriassa.

”Nuorisopsykiatriassa on ollut vaikeuksia saada myös hoitohenkilöstöä, mutta tämä on korjaantumassa. Lääkäreiden saatavuuteen ei ole nopeita ratkaisuja”, Ruoranen sanoo.

Hoitojono lyhentynyt

Kiireettömään sairaalahoitoon yli puoli vuotta jonottaneiden määrä on vähentynyt Suomessa useilla tuhansilla viime vuodesta. Kun vielä vuoden 2020 elokuussa yli 17 700 potilasta oli odottanut sairaalahoitoon yli kuusi kuukautta, tämän vuoden elokuussa heitä oli enää runsaat 9 500.

Kaikkiaan kiireettömään hoitoon odotti pääsyä elokuun lopussa hieman yli 140 000 henkilöä. Heistä suurin osa on kuitenkin odottanut alle kuusi kuukautta, mikä täyttää terveydenhoitolain aikarajan. Laki edellyttää, että hoito on aloitettava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Vaikka kiireetöntä sairaalahoitoa yli puoli vuotta odottavien määrä on vähentynyt Suomessa, heitä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan edelleen enemmän kuin vuosina 2013–2019.

Lue lisää: Kolme vuotta sitten Elli ei kyennyt tulemaan ulos huoneestaan ja pesi käsiään pakkomielteisesti – nyt äiti ja tytär kertovat, kuinka vaikea ahdistus voitettiin: ”Olen saanut lapseni takaisin”

Lue lisää: Taysin Acuta on pahasti ruuhkautunut, ja sillä voi pian olla kohtalokkaita seurauksia – Ylilääkäri pelkää jo influenssakautta: ”En tiedä, miten siitä selvitään”

Lähetteitä tehdään taas enemmän

Kiireetöntä sairaalahoitoa odottavien potilaiden kokonaismäärä lähti lievään laskuun vuoden 2020 lopussa, mutta koronaepidemia on hidastanut hoitoon pääsyä. Vaikka jonot siis nyt ovat lyhentyneet, THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen sanoo, että lähetteiden määrä kasvaa, uusia potilaita tulee koko ajan lisää ja henkilökuntapula hidastaa hoitovelan purkamista.

”Perusterveydenhuollon käynnit ovat lisääntyneet koronavirusepidemian aiheuttaman laskun jälkeen, ja tämä vaikuttaa suoraan lähetteiden määrään kasvuun erikoissairaanhoidossa”, Tuominen sanoo.

Lue lisää: Taysilta puuttuu useita kymmeniä vakituisia psykiatreja: ”Lääkäritilanne on liki katastrofaalinen” – Näin tilanne näkyy nyt persoonallisuushäiriöiden hoidossa

Pitkään hoitoa odottavien määrä on noussut Suomessa eniten lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Sen sijaan aikuispsykiatriassa lähetteiden määrä on laskenut.

Pitkään hoitoa odottaneita on eniten Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä ja vähiten Etelä-Savossa.

Oikaisu 5.11.2021 kello 12.42: Jutussa kerrottiin aiemmin, että myös nuorisopsykiatriassa hoitoon olisi yli kuusi kuukautta jonottanut 70 nuorta. Jutun julkaisun jälkeen nuorisopsykiatriassa havaittiin kirjausvirhe, jossa nämä nuoret oli merkitty jonoon, vaikka he saivat jo hoitoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut