Hakekeskus tuhoutui täysin tulipalossa Punkalaitumella – ”Kaikki, mikä oli palavaa, paloi” - Pirkanmaa - Aamulehti

Hakekeskus tuhoutui täysin tulipalossa Punkalaitumella – ”Kaikki, mikä oli palavaa, paloi”

Tulipalossa ei tullut loukkaantuneita, mutta palo uhkasi levitä viereiseen navettaan.

Tulipalo syttyi Punkalaitumen Lapintien varrella sijaitsevassa hakekeskuksessa.

28.9. 22:43

Aamulehti

Hakekeskus tuhoutui tulipalossa Lapintiellä Punkalaitumella tiistai-iltana. Hakekeskus oli kooltaan 300 neliömetriä.

”Kaikki, mikä rakennuksessa oli palavaa, paloi”, Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Johannes Valkama kuvailee tilannetta.

Pääosa palaneesta rakennuksesta oli Valkaman mukaan hakevarastoa.

Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa, mutta palo uhkasi levitä viereiseen navettaan, jossa oli yli 250 nautaeläintä. Navetassa olleet eläimet olivat palomestarin mukaan lihakarjaa.

”Jos tuulensuunta olisi ollut toinen, kipinät olisivat voineet lentää navettarakennukseen asti.”

Nyt tulipalosta navettaa kohti lentäneet kipinät saatiin poljettua sammuksiin alle kymmenen metrin päähän navetasta.

Ilmoituksen tulipalosta teki naapuri. Hälytys tuli iltayhdeksän jälkeen. Naapurin saapuessa paikalle tulipalo ei ollut levinnyt vielä koko rakennukseen, mutta pelastuslaitoksen saapuessa lämpökeskus oli jo ilmiliekeissä.

Sammutus- ja jälkiraivaustyöt palopaikalla jatkuivat noin kello yhteen yöllä. Tulipalon syttymissyystä ei ollut vielä aamulla tietoa.

Eläinten pelastamisessa useita haasteita

Eläimiä ei jouduttu tässä tapauksessa siirtämään navetasta pois. Valkaman mukaan navetan tyhjentäminen olisi voinut kuitenkin olla tarpeen tullen mahdollista.

Palomestarin mukaan pelastustoiminnan kannalta on varsin olennaista, ovatko eläimet tottuneet ulkoilemaan. Jos eläimet ovat tottuneet ulkoilemaan säännöllisesti, osaavat ne Valkaman mukaan silloin poistua rakennuksesta.

Eräässäkin tapauksessa yksi lehmä oli laittanut jarrut kiinni kesken navetasta poistumisen, Valkama kertoo. Lehmä oli jouduttu vetämään pihalle pienellä pyöräkuormaajalla.

Valkaman mainitsemassa esimerkkitapauksessa kaikki eläimet saatiin lopulta hengissä ulos. Eläimiä oli tuolloin pelastettavana kuitenkin paljon vähemmän kuin Punkalaitumen tapauksessa olisi ollut.

Eläinten suojaamisessa on vaikutusta myös sillä, miten paljon savua palosta muodostuu ja vauhkoontuvatko eläimet. Valkama kertookin kuulleensa tapauksesta, jossa pelastajat ovat joutuneet menemään sammutusauton katolle turvaan, kun eläimet ovat vauhkoontuneet.

”Sanotaan näin, että noin ison määrän pelastaminen varsinkin pelastuslaitoksen toimesta, niin kyllä siinä melkoisen haasteen kanssa ollaan. Lopputuloksesta ei tiedä, kuinka siinä käy”, Valkama sanoo.

Päivitys: 29.9. kello 6.58 uutista on päivitetty tiedoilla palon tuhoista ja sammutustöiden kestosta sekä lisätty päivystävän palomestarin kommentit.

Päivitys: 29.9. kello 7.12 uutiseen on lisätty tietoa nautaeläinten käyttäytymisestä tulipalotilanteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos