Poliisin lupapalvelu yhä pahoin ruuhkautunut Tampereella - Pirkanmaa - Aamulehti

Poliisin lupapalvelu yhä pahoin ruuhkautunut Tampereella – Ajat varattuja viikoiksi eteenpäin: "Voi joutua odottamaan kauan ennen kuin pääsee tiskille"

Jo heinäkuussa Tampereen pääpoliisiaseman lupapalvelu oli pahasti ruuhkautunut.

Tampereen pääpoliisiasema oli ruuhkautunut henkilökorttien kysynnän kasvun vuoksi ja matkustusrajoitusten muututtua myös kesällä. Valokuva on otettu 30.6.2021.

23.9. 19:23

Aamulehti

Poliisin lupapalvelu on yhä pahoin ruuhkautunut Tampereella, mikä näkyy asiakkaiden jonona Hatanpään valtatien varressa. Poliisipäällikkö Timo Vuola Sisä-Suomen poliisista kertoo, että tilanne helpottuu, sillä lupapalveluihin on palkattu ja yritetään palkata lisää väkeä.

”Myönnän sen, että tilanne on hyvinkin ruuhkautunut alueellamme nimenomaan Tampereella ja Jyväskylässä. Nyt on tämä tilanne. Voi joutua odottamaan kauan ennen kuin pääsee tiskille”, Vuola sanoo.

Aamulehti uutisoi myös heinäkuun alussa Tampereen pahasta ruuhkasta.

Lue lisää: Tampereen pääpoliisiaseman lupapalvelu pahasti ruuhkautunut: tuntien jonot, seuraavat vapaat ajat yli kuukauden päähän – neljä tuntia odottanut asiakas: ”Hermo on pinnassa”

Miksi tilanne on kroonistunut näin?

”En tiedä, onko se kroonistunut, mutta tilanne johtuu siitä, että silloin kun koronapandemia alkoi, passien ja henkilökorttien kysyntä romahti. Meillä nettobudjetoinnin mukaisesti työntekijämäärän täytyy vastata työmääriä ja siitä johtuen meillä on jouduttu vähentämään väkeä tietenkin ympäri maata”, Vuola kertoo.

Tavoitteena on, että lupapalvelun kuudella tiskillä olisi työntekijä. Lisäksi mietitään työn tekemistä kahdessa vuorossa. ”Pyrimme palkkaamaan uudet ihmiset lokakuun alusta lähtien”, Vuola kertoo.

Reagointi on ollut Vuolan mukaan vaikeaa siksi, että pandemian etenemistä ei ole tiedetty. ”Nythän ollaan vielä rajoitusten piirissä monella tavalla, mutta ihmiset ovat lähteneet joukoin passeja hakemaan. Olemme ehkä askeleen pari perässä, että saamme palvelun ojennukseen.”

Passiasian voi hoitaa missä tahansa poliisiasemalla kotipaikkakunnan sijaan. ”Maalla voi olla vähän rauhallisempaa.”

Poliisilaitoksille voi varata ajan, tosin Tampereella ajat ovat varattuja viikkoja eteenpäin.

Nettihaku mahdollinen osalle

Asiakkaan kannattaa tarkistaa mahdollisuus hakea uusi passi poliisin nettipalvelusta.

Passi pitää uusia viiden vuoden välein. Uutta passia voi hakea poliisin nettipalvelussa tietyin edellytyksin. ”Jos on antanut edellisellä kerralla biometriset tunnisteet eli muun muassa sormenjäljet, niin seuraavalla kerralla voi valokuvan kera hakea passia netissä ja se tulee muutamassa päivässä.”

Tilanne muuttuu, jos edellinen passi on saatu nettipalvelun kautta. ”Silloin pitää taas käydä antamassa biometriset tunnisteet poliisiasemalla uutta passia varten.”

On yhä perinne, että passin vanheneminen huomataan vasta lähes pakatessa?

”Tuo on totta. Jos on vähänkin matkustusaikeita, kannattaa katsoa passin voimassaolo nyt, samoin henkilökortin, ja varata ihan oikeasti aikaa uusien hankkimiseen.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos