Cireco Finland haastoi Tehdas 108:n käräjäoikeuteen - Pirkanmaa - Aamulehti

Kiinteistöriita kärjistyi Nokian historiallisella tehdasalueella – Uusi omistaja haastoi kulttuuriyhteisön oikeuteen vuokrakiistan takia

Allekirjoitettua, molempien osapuolten hyväksymää vuokrasopimusta uuden omistajan kanssa ei ole. Tehdas 108 -osuuskunnalla on maksamattomia vuokrasaatavia edelliselle kiinteistön omistajalle yli 16 000 euroa.

Tehdas 108:n käytössä oleva kiinteistö näkyy Nokia-yhtiön entisen, keltaisen pääkonttorin vasemmalla puolella. Kuva otettiin 28.7.2020.

23.9. 7:15

Aamulehti

Osan Nokian Tehdassaaren vanhoista teollisuuskiinteistöistä omistava Cireco Tehdassaari kiinteistökehitys oy on vienyt Nokia-yhtiön vanhaa konekorjaamoa ja pajaa hallinnoivan Tehdas 108 -osuuskunnan Pirkanmaan käräjäoikeuteen vuokrakiistan takia.

Lue lisää: Nokian legendaariset tehdaskiinteistöt on vihdoin myyty, kauppahinta vain 53 000 euroa

Cireco Finland oy:n hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola vahvisti Aamulehdelle, että yhtiön asianajaja on saattanut ratkaisemattoman vuokrakiistan oikeuden punnittavaksi. Ketolan mukaan käräjäoikeudelta on pyydetty asian pikaista käsittelyä.

”Meillä on heinäkuussa ostamastamme konekorjaamo- ja pajarakennuksesta kauppakirja, jossa kiinteistö myytiin meille ilman vuokralaista. Voimassa olevaa vuokrasopimusta osuuskunnalla ei ollut myöskään edellisen vuokranantajan kanssa”, sanoo Ketola.

Ketolan mukaan osuuskunta on maksanut syyskuussa vuokraa Cirecolle ”vanhentuneen ja alimitoitetun vuokrasopimuksen perusteella 1 500 euroa kuukaudelta”. Maksettu vuokra käy ilmi myös osuuskunnan Aamulehdelle sähköpostitse toimittamasta tiliotteesta.

”Tuollainen vuokra on huomattavan alimitoitettu markkinahintaan nähden. Alimmallakin arviolla eli kahdella eurolla neliöltä 2 700 neliön tiloista pitäisi saada vuokratuloa 8 100 euroa kuukaudessa. Jos vuokraa perittäisiin ylimmällä arviolla eli kuudella eurolla neliöltä, maksettavaa olisi 16 200 euroa kuukaudessa”, laskee Ketola.

Ketolan mukaan vuokrasopimuksesta neuvoteltiin osuuskunnan edustajien kanssa kiinteistöstä tehdyn kaupan jälkeen, mutta allekirjoitettua sopimusta ei ole eikä vuokratasosta ole hänen mukaansa päästy yhteisymmärrykseen.

Perttu Ketolan Cireco Tehdassaari kiinteistökehitys oy on hankkinut myös Upofloorin tilat Nokian Tehdassaaresta.

”Käsittääksemme vuokrasopimus on voimassa”

Tehdas 108 luovaa keskusta pyörittävän Tehdassaaren osuuskunnan hallituksen puheenjohtajan Mikko Lahtosen käsityksen mukaan heillä on pätevä vuokrasopimus edellisen omistajan eli yrittäjä Harri Uusi-Rajasalon kanssa.

”Tehdassaaren osuuskunta on hyväksynyt allekirjoituksillaan vuokrasopimuksen, joten katsomme sen olevan voimassa, vaikka kiinteistön edellinen omistaja ei olekaan sitä allekirjoittanut”, sanoo Lahtonen.

Lahtosen mukaan osuuskunta on maksanut Uusi-Rajasalolle vuokraa viimeisen voimassa olleen vuokrasopimuksen mukaisesti 1 500 euroa kuukaudessa ja lisäksi runsaat 272 euroa vanhojen vuokravelkojen lyhennystä kuukausittain.

”Hyvää hyvyyttäni olen antanut heidän olla”

Harri Uusi-Rajasalon sähköpostitse lähettämän viimeisen allekirjoitetun vuokrasopimuksen mukaan se oli voimassa 1.3.2019–31.5.2020.

Sopimukseen on kirjattu vuokraksi 1 500 euroa maalis–huhtikuulta 2019 ja toukokuun alusta 2019 alkaen 2 500 euroa kuukaudessa. Vuoden 2020 tammikuu–huhtikuun vuokra on jälleen 1 500 euroa ja toukokuussa 2020 taas 2 500 euroa.

”Koronapandemian alettua ja osuuskunnan tulovirtojen tyrehdyttyä allekirjoitettua vuokrasopimusta ei ole ollut, joten olen antanut heidän olla ja käyttää kiinteistöä hyvää hyvyyttäni”, muotoilee Uusi-Rajasalo.

Osuuskunnan lähettämien tositteiden mukaan se on maksanut Uusi-Rajasalolle vuokraa 1 500 euroa kesäkuussa 2020. Syys- ja lokakuussa 2020 vuokranantajalle oli maksettu 2 500 euron suoritukset. Muita suorituksia vuokrista ei ole viime vuodelta kirjattu.

Lisäksi tositteet osoittavat, että osuuskunta on maksanut vuokran ja velanlyhennyksen edelliselle omistajalle tämän vuoden heinä- ja elokuussa sekä vuokravelan syyskuussa 2021. Muita suorituksia vuodelta 2021 ei ole.

”Viimeisten viiden vuoden aikana on ollut yksi vuosi, jolloin osuuskunta suoritti vuokranmaksunsa suurin piirtein sopimuksessa edellytetyllä tavalla”, sanoo Uusi-Rajasalo.

Uudesta, elokuun loppuun 2023 ulottuvasta vuokrasopimuksesta neuvoteltiin, mutta kiinteistö myytiin, ja omistaja ei allekirjoittanut sopimusta.

”Uusi sopimus ei ehtinyt voimaan ennen kauppoja”

Viimeiseen voimassa olleeseen vuokrasopimukseen on kirjattu osuuskunnan erääntyneitä vuokrasaatavia vuodesta 2016 lähtien yhteensä 24 500 euroa ja lisäksi polttohakkeesta suorittamattomia laskuja Enerkon oy:lle 2 057 euroa.

Heinäkuussa 2021 neuvottelujen alla olleessa vuokrasopimuksessa osuuskunnan erääntyneiden vuokrien ja muiden saatavien määrä oli 16 371 euroa.

Edellinen vuokranantaja ja osuuskunta neuvottelivat uudesta, määräaikaisesta vuokrasopimuksesta ajalle 1.7.2021–31.8.2023 vielä heinäkuussa 2021 ennen kiinteistöstä tehtyjä kauppoja.

”Osuuskunta oli tietoinen, että neuvottelen samaan aikaan myös kiinteistön myymisestä. Kun Cireco Tehdassaari kiinteistökehitys oy oli heinäkuun puolivälissä valmis kaupantekoon, ne tehtiin, enkä tästä syystä ollut valmis allekirjoittamaan enää uutta vuokrasopimusta osuuskunnan kanssa” selvittää Harri Uusi-Rajasalo.

Lue lisää: Historiallisesta kiinteistöstä syntyi riita Nokialla – kulttuuri­yhteisö voi joutua jättämään Tehdassaaren

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos