Happigeneraattorin kehittäjä Rauno Hakala osti Kyröskosken Koskilinnan - Pirkanmaa - Aamulehti

Rauno Hakala osti historiallisen Kyröskosken Koskilinnan – elokuvateatterinakin toiminut seuratalo saa uudenlaista käyttöä: tiloihin happigeneraattorin esittelytilaa

Yhtiö aikoo käyttää kiinteistöä asiakas-, kokoonpano- ja esittelytilana. Suurin osa tiloista on mahdollista vuokrata muille toimijoille.

Yrittäjä Rauno Hakala on Kyröskosken Koskilinnan uusi omistaja.

22.9. 8:06

Aamulehti, Hämeenkyrö

Kankaanpääläissyntyinen happigeneraattorin kehittäjä Rauno Hakala, 70, on Hämeenkyrössä sijaitsevan Kyröskosken Koskilinnan uusi omistaja.

Hakala sanoo käyttävänsä ainakin osaa tiloista asiakasvierailuihin sekä laitteistojen esittelytilana. Myös pienimuotoinen kokoonpanotoiminta voi tulla tontilla kysymykseen.

Hakala pyörittää Ylöjärvelle rekisteröityä Eco Laser oy:tä, joka on erikoistunut happi- ja typpigeneraattoreiden valmistukseen. Samalla toimialalla operoi myös Hakalan lasten nimiin rekisteröity Lasergas oy.

– Yhtiöt suunnittelevat ja valmistavat typpi- ja happigeneraattoreita sekä sotilas- että teollisuussovelluksiin. Laitteistoillamme asiakkaamme voivat itse tuottaa kaasut tarpeensa mukaan, ulkopuolisista kaasuntoimittajista riippumattomasti. Omien generaattoreiden ansiosta hapen ja typen tuotantokustannukset putoavat huomattavasti, selvittää Hakala toimialaansa.

Yrittäjä Rauno Hakala (vas.) sekä Hämeenkyrön tilapalvelupäällikkö Harri Jääskeläinen ja elinympäristöjohtaja Ritva Asula-Myllynen kävivät Koskilinnassa tiistaina 21. syyskuuta 2021.

Yhtiöllä on nyt toimitilaa sekä Ylöjärvellä että Hämeenkyrössä, joten tarjolle tullut Koskilinnan kiinteistö soveltuu Hakalan mukaan erityisen hyvin yrityksen tarpeisiin ja esittelytilaksi.

– Yhtiöllä on asiakkainaan muun muassa ulkomaiden puolustushallintoja, joille voimme esitellä happigeneraattoriosaamistamme.

Koskilinna

Seurataloksi vuonna 1940 rakennettu Koskilinna sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä ja on todettu Hämeenkyrön keskustan osayleiskaavaa varten tehdyssä kulttuuriympäristöinventoinnissa I-luokan arvokohteeksi.

Koskilinna toimi alkujaan Hammaren & Co:n ja Kyron tehtaan kokoontumis- ja juhlatalona sekä tanssipaikkana.

Seuratalo toimi vielä 1990- luvun lopussa elokuvien esityspaikkana.

Eco Laser oy osti Koskilinnan huutokaupat.comin tarjousmenettelyn kautta 38 900 eurolla.

Kauppa sisältää 5 000 neliön erikseen lohkottavan määräalan sekä 3 100 neliön suuruisen Koskilinnan kiinteistön.

”Sadasosan hinnalla kilo happea”

Itse tuotettavan lääkkeellisen hapen hinta putoaa Hakalan mukaan murto-osaan siitä, mitä pullohappi maksaa.

Lisäksi toimitusvarmuus on hänen mukaansa parempi, eikä kenenkään tarvitse seurata hapen kulutusta ja muistaa tehdä happitilausta.

– Lääkehapen hinta on noussut lähes vuosittain. Nyt se maksaa sairaalalle rahteineen ja pulloineen noin seitsemän euroa kilo. Generaattori tuottaa happea sadasosalla eli 0,6–0,7 sentillä kilo ja sen sivutuotteena täysin puhdasta lääkeilmaa hoitopaikan putkistoihin, Hakala huomauttaa.

Hakalan kehittämä happigeneraattori tuottaa happea tällä hetkellä ainoastaan Pellon terveyskeskukseen. Hämeenkyrön Kurjenmäkikotiin hän ei saanut laitteistolleen käyttölupaa viranomaisten vastustuksen takia.

Suomen sairaaloiden ja terveyskeskusten lääkehappi tuodaan lähes yksinomaan pullotettuna alaa hallitsevien Woikosken ja AGA:n tehtailta.

Rauno Hakala sanoo, että yli puolet Koskilinnan tiloista voidaan vuokrata muille toimijoille.

”Takana vuosikymmenien taistelu”

Hakalan edustamaa toimialaa valvovat lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

– Olen taistellut kymmeniä vuosia hiilineutraalin lääkehapen tuottamiseksi generaattoreilla, mutta luvan olen saanut ainoastaan Pellon terveyskeskukseen. Lisäksi yhtiön happigeneraattoreita käytetään muun muassa Suomen eläinsairaaloissa.

Suomen puolustusvoimat on käyttänyt yhtiön kaasuja yli 15 vuotta ohjusten jäähdytykseen.

Yrityksen generaattorit ovat käytössä muun muassa Malesian ilmavoimilla (Suhoi-30-hävittäjälentäjien happi) sekä Puolan ja Hollannin puolustusvoimilla ohjusten huollossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos