Suolistosyöpien seulonta laajenee koko Suomeen vuonna 2022 - Pirkanmaa - Aamulehti

Tampere testasi ensimmäisten joukossa seulontaa, joka paljastaa usein piilevän syövän – seulonta laajenee ensi vuonna koko maahan

Suolistosyöpien seulontaa on kokeiltu myös aiemmin, mutta lääkärin mukaan näytteenotto on ottanut aimo harppauksen viime kerrasta – esimerkiksi ennen näytteenottoa syödystä mustastamakkarasta ei tule yhtä helposti virheellisiä positiivisia tuloksia.

Tampereella suolistosyöpäseulonnan tähystyksiä tekee Hatanpään terveysaseman vastaava lääkäri Tero Harjuntausta. Kuva on otettu 23. lokakuuta viime vuonna.

21.9. 7:05

Aamulehti

Tampereella ja Orivedellä pilotoitu suolistosyöpäseulonta laajennetaan koko maahan ensi vuonna.

Hatanpään terveysaseman vastaava lääkäri Tero Harjuntausta pitää laajentamista hyvänä asiana, sillä syöpiä on saatu hyvin kiinni. Harjuntausta on tehnyt Tampereella suurimman osan seulontatutkimuksista.

– Näin tekijän näkövinkkelistä voisi olettaa, että tällä tulisi olemaan vaikutusta, hän sanoo.

Suolistosyöpien seulontapilotti

Aloitettiin kahdessatoista Suomen kunnassa vuonna 2019.

Tampereen ja Oriveden lisäksi mukana ovat Jyväskylä, Kaarina, Kustavi, Muurame, Oulu, Paimio, Posio, Sauvo, Säkylä ja Ylitornio.

Kutsu seulontaan on lähetetty 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille kaupungin tai kunnan asukkaille.

Ensi vuodesta alkaen suolistosyövän seulontaa toteutetaan koko maassa kahden vuoden välein. Aluksi seulontaa tehdään 60–68-vuotiaille miehille ja naisille. Seulontoja on kuitenkin määrä laajentaa vielä lisää siten, että vuonna 2031 kaikki 56–74-vuotiaat ovat mukana tutkimuksissa.

Kokonaan uuteen seulontaohjelmaan käytetään kymmenen miljoonaa euroa.

Lue lisää: Suolistosyöpä yleistyy, ja oireet jäävät monelta huomaamatta – Taysin erikoislääkäri kertoo, että yksi oire yhdistää yli puolia sairastuneista

Seulontoihin osallistutaan hyvin

Tampereella ja Orivedellä kokemukset seulontoihin osallistumisen aktiivisuudesta ovat olleet myönteisiä, sillä Harjuntaustan mukaan suurin osa on ollut halukkaita tulemaan seulottavaksi.

– Voi olla oikein ylpeä, kuinka hyvin suomalaiset osallistuvat seulontoihin. Osallistumisprosentit ovat ihan maailman huippuluokkaa, hän sanoo.

Kutsuttuja oli vuonna 2019 hieman päälle 10 000 henkilöä. Kutsutuista reilut 8 000 lähetti näytteen seulottavaksi. Vuoden 2020 lukuja ei vielä ole tilastoitu.

Seulonta tehdään itse kotona postitettujen ohjeiden mukaan. Suolistosyöpiä eli paksu- ja peräsuolen syöpää etsitään ulostenäytteestä veren perusteella. Näyte otetaan wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Näytteitä analysoi Fimlab.

Näytteen lähettäneistä 2,7 prosenttia sai positiivisen tuloksen vuonna 2019. Jos seulonnan tulos on positiivinen, kaupunki tarjoaa lähes aina mahdollisuuden paksusuolen tähystykseen ja lisätutkimuksiin.

Kiinni varhaisessa vaiheessa

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä niin miehillä kuin naisillakin. Siihen sairastuu Fimlabin mukaan vuosittain yli 3 000 henkilöä ja siihen menehtyy noin 1 200 ihmistä vuosittain.

Koska suolistosyövän oireet voivat olla alkuun hyvin epämääräisiä, seulonnoilla pyritään löytämään syöpä jo varhaisessa vaiheessa.

Paksusuolen syöpä kehittyy pääsääntöisesti niin, että ensin tulee näkyviin polyyppejä, joista pieni osa saattaa ryhtyä kasvamaan ja muuttumaan vuosien kuluessa. Polyyppi on pieni limakalvolla oleva kasvainmuodostuma, joka on usein hyvänlaatuinen.

– Jos on huono säkä, sellaiseen voi kehittyä syöpä. Poistamalla polyyppejä pystymme ennaltaehkäisemään syöpiä.

Harjuntaustan mukaan Tampere on osallistunut jo aiemminkin samankaltaiseen seulontapilottiin, mutta näytteenotto ei ollut yhtä kehittynyttä kuin nykyisessä seulonnassa.

– Kun tutkittiin verta, eläimen veri antoi positiivisen tuloksen. Meidän alueellamme jos söi näytettä edeltävästi mustaamakkaraa, saattoi tulla positiivinen tulos, Harjuntausta sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos