Viranomainen suosittelee välttämään uimista Hämeenkyrön Pappilanjoessa - Pirkanmaa - Aamulehti

Hämeenkyrön tulva: Uusi runkoviemäri pyritään saamaan kuntoon perjantaina – Viranomainen suosittelee välttämään uimista Pappilanjoessa

Keskiviikon rankkasateiden aiheuttama tulva katkaisi runkoviemärin, jonka seurauksena jätevettä on päässyt virtaamaan suuria määriä suoraan Kyröskosken taajaman läpi kulkevaan Pappilanjokeen.

Katkenneista runkoviemäreistä valui kymmeniä kuutioita puhdistamatonta jätevettä luontoon. Kuljetus A. Härmä oy:n Jyri Härmä oli perjantaina uusimassa romahtanutta viemärilinjaa.

27.8.2021 8:48 | Päivitetty 27.8.2021 17:33

Aamulehti

Hämeenkyrön Turkimusojan suurtulvassa keskiviikkona katkennutta runkoviemäriä ei perjantain vastaisena yönä vielä saatu korjattua.

Uutta, sopivan kokoista viemäriä ja rumpuputkea on nyt saatu paikalle ja urakoitsija pyrkii kunnan yhdyskuntatekniikan päällikön Jari Luoman mukaan korjaamaan putken perjantain kuluessa.

– Paikalle on nyt kuitenkin saatu järjestettyä ohipumppaus, joten jätevettä ei pääse enää juurikaan ojan kautta Pappilanjokeen.

Luoman mukaan kunnassa on nyt harkittu myös nykyistä suuremman rumpuputken hankkimista Turkimusojaan.

–  Nykyinen rumpuputki on halkaisijaltaan noin 1,5 metriä, mutta suunnitelmissa on sen korvaaminen halkaisijaltaan kahden metrin putkella. Myös hulevesien ohjaamista muualle kuin Turkimusojaan mietitään, sanoo Luoma.

Jari Luoman mukaan vesimäärä Turkimusojassa oli rankkasateen aikana niin valtava, että virtaus söi ojan reunoja useita metrejä, kaatoi puita ja aiheutti myös runkoputken vaurioitumisen.

Varsinainen jäteveden runkoputki on halkaisijaltaan 400-millinen eli 40 senttiä.

Suomen Jätevesipalvelut oy:n toimitusjohtaja Ville Laitila ohipumppasi jätevesilinjaa.

Näytteiden tuloksia ensi viikolla?

Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Taru Komulainen on kehottanut Hämeenkyrön kuntaa ottamaan vesinäytteet sekä Pappilanjoesta että Kirkkojärvestä.

– Näytteet on otettu, mutta alustavia tuloksia saataneen vasta ensi viikolla. Jatkoa ajatellen ympäristöluvallisten toimijoiden olisi syytä tarkistaa häiriötilasuunnitelmansa, sillä rankkasateet ja vastaavanlaiset tulvat saattavat olla yhä yleisempiä tulevaisuudessa, sanoo Komulainen.

Tarkka arvio jätevesimäärästä puuttuu

– Tarkkaa arviota ojaan ja jokeen joutuneesta jätevesimäärästä ei ole, mutta Pappilanjoessa on kuitenkin niin paljon vettä, että tästä ei aiheudu isompaa haittaa. Vesinäytteiden otto aloitettiin torstaina, ja niiden ottaminen jatkuu mutta tuloksia ei ole vielä käytettävissä. Hulevesimassa kuitenkin laimenee koko ajan joen kokonaisvesimäärässä, sanoo Hämeenkyrön tekninen johtaja Ritva Asula-Myllynen.

Hulevesitulvariskien arviointi täytyy Asula-Myllysen mukaan yhdistää tarkemmin kunnan valmiussuunnitteluun ja riskinhallintaan, kuten myös muut ilmastonmuutoksesta johtuvat sään ääri-ilmiöt rakennettuun ympäristöön ja ihmisiin.

Hämeenkyrössä korjattiin hajonnutta runkoviemäriä perjantaina.

”Lapset soutelivat kumiveneellä Valtakadulla”

– Yhteistyötä täytyy jatkaa myös ely-keskuksen ja Väyläviraston kanssa siitä, onko vettä mahdollista ohjata tai katkaista jostain niin, ettei vesi ohjautuisi jatkossa taajama-alueelle. Vuoden 2007 ison taajamatulvan jälkeen tehtiin elyn kanssa korjauksia hulevesien syöttämiseksi niin, että Kyröskosken Valtakatu ei esimerkiksi ollut nyt veden vallassa. Tuolloin lapset soutelivat kumiveneillä Valtakadulla ja vesi nousi pysäköityinä olleisiin autoihin, sanoo Ritva Asula-Myllynen .

Hämeenkyrön Kyröskosken läpi virtaavan Pappilanjoen virkistyskäyttöä suositellaan rajoittamaan, kertoo Hämeenkyrön kunta Facebook-sivuillaan.

Alueellinen ympäristöviranomainen Ympäristöterveys Pirteva suosittelee välttämään Pappilanjoessa uimista sekä välttämään jokiveden käyttämistä pesuvetenä viemärivahingon alapuolisella osuudella.

Lue lisää: Ennennäkemätön tulva katkaisi runkoviemäreitä Hämeenkyrössä – Kuvat ja videot: Puhdistamatonta likavettä valuu vesistöön kymmeniä kuutioita tunnissa

Veden käyttöä suositellaan välttämään myös kasteluvetenä syötäville kasvinosille joen viemärivahingon alapuolisella osuudella.

Uimista suositellaan vältettävän myös vanhan paloaseman rannassa.

Ulosteperäisten bakteerien määrää ei ole mitattu

Pirtevan ympäristöterveyspäällikkö Maria Wahlforsin mukaan kyseessä on varotoimi. Pirteva ei ole mitannut ulosteperäisten bakteerien määrää jokivedestä, koska Pappilanjoessa ei ole virallisia uimapaikkoja.

Pappilanjoki laskee Kirkkojärveen, jossa on epävirallinen uimapaikka paloaseman rannassa lähellä joensuuta. Myöskään siinä uimista ei suositella.

Suositus on Wahlforsin mukaan voimassa toistaiseksi.

Hänen mukaansa veden saastumiseen vaikuttaa moni tekijä, kuten veden virtaus ja veden määrä joessa.

– Kun sitä (viemärivettä) kuitenkin sinne pääsi, on oletettavissa, että ulosteperäisten bakteerien pitoisuus nousee,sanoo Wahlfors.

Putkirikko sattui Hämeenkyrössä Lohipuronkadun päässä lähellä Pappilanjokeen laskevan Turkimusojan suuta.

Rankkasateista pahoja tuhoja

Keskiviikon rankkasateet saivat aikaan Hämeenkyrössä pahoja tuhoja. Kolmostie oli poikki keskiviikon ja torstain välisenä yönä useita tunteja, viemärivesi tulvi ainakin 30 omakotitalon kellarikerroksiin ja Pappilanjokeen laskeva Turkimusoja tulvi niin voimakkaasti, että tulva rikkoi runkoviemäreitä.

Kyröskoskelta Pappilanjoen alueella sijaitsevalle jätevedenpuhdistamolle likavettä toimittavat viemärit rikkoutuivat suuressa maansortumassa Lohipurontien päässä.

Kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Jari Luoma arvioi torstaiaamuna, että Pappilanjokeen valui kymmeniä kuutiometrejä puhdistamatonta jätevettä tunnissa Turkimusojaa pitkin.

Korjattu juttuun 27.8.2021 kello 13.43, että Turkimusojaan harkitaan uutta, halkaisijaltaan kahden metrin rumpuputkea – ei runkoviemäriä – nykyisen 1,5 metrisen sijaan. Varsinainen runkoviemäri on halkaisijaltaan 400-millinen.

26.8.2021 kuvatut videot näyttävät tulvatuhojen laajuuden:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut