Tampereen kaupunkiseudun väkiluku saavutti heinäkuussa 400 000 asukkaan rajan – Tällainen on tilastollisesti alueen keskiverto asukas - Pirkanmaa - Aamulehti

Tampereen kaupunkiseudun väkiluku saavutti heinäkuussa 400 000 asukkaan rajan – Tällainen on tilastollisesti alueen keskiverto asukas

Suurin kasvua selittävä tekijä on maan sisäisestä muuttoliikkeestä saatava muuttovoitto.

Tampereen kaupunkiseudun asukasluku rikkoi heinäkuussa 0,4 miljoonan rajan.

25.8.2021 8:57

Aamulehti

Tampereen kaupunkiseudun väkiluku rikkoi heinäkuussa 400 000 asukkaan rajan. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan heinäkuun lopussa seudulla oli asukkaita 400 403. Vastaavanlaisen kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Lue lisää: Tuore ennuste paljastaa: Tampereen kaupunkiseudun väkiluku ylittää 400 000 asukkaan rajan kesän aikana – Väestö kasvaa kaikissa kehyskunnissa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta

– Tänä vuonna tehdyn Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittisen ohjelman yhteydessä tehtiin seudulle uusi, vuoteen 2040 ulottuva väestösuunnite, joka on tavoitteellinen, kertoo Tampereen seudun paikkatietoasiantuntija Jussi Välimäki Aamulehdelle.

– Pyritään siihen, että kasvu jatkuisi samana eli noin 4 000 vuosivauhdilla.

Tämä tarkoittaisi sitä, että vuonna 2040 Tampereen kaupunkiseudun väkiluku olisi 480 000. Ennakkotietojen mukaan tänä vuonna Tampereen kaupunkiseudun väestö on kasvanut vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä 2 346 asukkaalla.

300 000 asukkaan raja meni rikki vuonna 1996. Kuneiden 25 vuoden aikana Tampereen seutu on kasvanut väkiluvultaan maan toiseksi suurimmaksi kaupunkiseuduksi.

Asukkaita maakuntakeskuksista

Vaikka Tampereen seudun luonnollinen väestönlisäys on hiipunut syntyvyyden laskun myötä, alue houkuttelee uusia asukkaista erityisesti suurista maakuntakeskuksista, kuten Jyväskylästä, Kuopiosta tai Oulusta.

– Se suurin tekijä tässä kasvussa on maan sisäisestä muuttoliikkeestä tuleva muuttovoitto. Tampereen seutu on vetovoimainen ja vetää paljon muuttajia, Välimäki kommentoi.

Välimäki uskoo, että opiskelumahdollisuudet ovat yksi iso tekijä muuttovoiton syntymisessä.

– Nettomuuttovoitto on suurinta 15–19-vuotiaista ja 20–24-vuotiaista. Eli sen ikäisenä tänne tyypillisesti muutetaan.

Tätä vanhemmissa ikäluokissa muuttovoitto on pienempää, mutta toisaalta myöskään muuttotappiota ei tässä ryhmässä juurikaan Välimäen mukaan ole. Vanhempien ikäluokkien kasvu on 25 vuodessa nostanut seudun asukkaiden keski-ikää 37,9 vuodesta 40,7 vuoteen.

Tampereen kaupunkiseudun kasvu

Tampereen kaupunkiseutu on kahdeksan kunnan ja 400 000 asukkaan alue.

Kaupunkiseudun muodostavat Tampere, Pirkkala, Nokia, Kangasala, Lempäälä, Ylöjärvi, Orivesi ja Vesilahti.

Väestönmuutos vuoden 2021 alusta heinäkuun loppuun ennakkotietojen mukaan:

Kangasala 290 (0,90%)

Lempäälä 163 (0,68%)

Nokia 167 (0,48%)

Orivesi -32 (-0,36%)

Pirkkala 142 (0,72%)

Tampere 1448 (0,60%)

Vesilahti 38 (0,87%)

Ylöjärvi 130 (0,39%)

Lähde: Tilastokeskus, väestön ennakkotilasto.

Tilastollinen asukas

Tampereen kaupunkiseutu on väestötilastojen perusteella luonnostellut seudulle keskimääräisen asukkaan. Heidi Seutulaiseksi nimetty hahmo syntyi Välimäen mukaan kysymyksestä, millainen on tilastollisesti keskiverto seutulainen.

40,7-vuotias Heidi Seutulainen on asunut koko ikänsä Tampereen seudulla. Vaihtoehtoisesti tyypillinen alueella asuva henkilö olisi saattanut muuttaa parikymppisenä Helsingin tai Jyväskylän suunnalta Tampereelle tai sen lähikuntaan. Hänen toiveissaan on asua Tampereen seudulla myös tulevaisuudessa.

Seutulainen asuu 88 neliön kodissa lähellä keskustan palveluita ja luontoa. Hän työskentelee terveys- ja sosiaalipalveluiden alalla, ja työpaikka sijaitsee noin 20 minuutin päässä kotoa.

Tyypillinen alueen asukas on myös ympäristötietoinen: hän haluaa asua ja liikkua vastuullisesti. Tilastoista koostetun yhteenvedon mukaan Heidin kaltainen ihminen kulkee vuosittain matkoistaan 55 prosenttia henkilöautolla, 27 prosenttia jalan, 9 prosenttia joukkoliikenteellä ja 7 prosenttia pyörällä.

Lue lisää: Tampere voi kasvaa paljon odotettua suuremmaksi yllättävästä syystä, uunituore ennuste hämmästytti elinvoimajohtajan – Katso, miten Pirkanmaan kuntien väkiluku kehittyy tulevaisuudessa

Lue lisää: Tampere menettää koko ajan enemmän asukkaita naapurikuntiin: määrä jopa kaksinkertaistui – muuttajissa korostuu ylivoimaisesti yksi ryhmä

Lue lisää: Tampereen seutu kasvaa nyt nopeimmin koko Suomessa – Nokia rikkoo ennätyksiä raa’alla muuttovoitolla, naapurissa täysin toisenlainen tilanne

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut