Kangasalan Uimahallin ex-toimitusjohtaja vaati yhtiöltä korvauksia, vaateet hylättiin - Pirkanmaa - Aamulehti

Kangasalan Uimahalli oy:n erotettu toimitusjohtaja vaati uimahalliyhtiöltä isoja korvauksia – Oikeus hylkäsi vaateet

Pirkanmaan käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä sille, että uimahalliyhtiön toimitusjohtaja olisi irtisanottu syrjivin tai epäasiallisin perustein. Toimitusjohtaja on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Kangasalan Uimahalli oy:n toimitusjohtaja erotettiin kesällä 2108. Tältä Kangasalan uimahallilla näytti saman vuoden joulukuussa.

7.8. 7:19

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt Kangasalan Uimahalli oy:n entisen toimitusjohtajan Paula Liinamaan kanteen uimahalliyhtiötä vastaan. Oikeus antoi ratkaisunsa 26. heinäkuuta.

Oikeus velvoittaa Liinamaan maksamaan Kangasalan Uimahallille oikeudenkäynti­kuluja korvauksena 62 275 euroa viivästyskorkoineen.

Liinamaa erotettiin yhtiön toimitusjohtajan tehtävästä kesäkuussa 2018. Liinamaan kanteessa työsuhteen päättämistä kuvailtiin ”selkeästi lainvastaiseksi ja täysin perusteettomaksi”.

Lue lisää: Kangasalan uimahallissa kuohuu: toimitusjohtaja erotettiin ja hallitukseenkin tehdään vaihdos – "En ole voinut hyväksyä kiusaamista ja mitätöintiä"

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Liinamaa on ilmoittanut olevansa tyytymätön koko tuomioon. Vielä perjantaihin mennessä ei oltu päätetty, aiotaanko tuomiosta valittaa.

– Teemme vielä kuluriskin arviointia. Jos koko tuomiosta valitetaan, siihen tulee hovioikeudessa aika monta pääkäsittelypäivää, eikä se ole mikään halpa lysti, sanoo Liinamaata edustanut varatuomari Heikki Meskanen.

Liinamaa itse arvioi Aamulehdelle, että on mahdollista, että valitus tehdään. Hän sanoo pitävänsä oikeuden ratkaisua ikävänä ja maksettavakseen tulleita korvauksia todella suurina.

Valituksen määräpäivä on 25. elokuuta.

Tästä kyse

Kangasalan Uimahalli oy erotti yhtiötä 7,5 vuotta johtaneen toimitusjohtaja Paula Liinamaan luottamuspulan takia kesäkuussa 2018.

Syytä luottamuspulaan ei tuolloin kerrottu.

Kahden entisen yhtiön hallituksen jäsenen mukaan toimitusjohtajaa kiusattiin.

Erotettu toimitusjohtaja teki tapauksesta tutkintapyynnön poliisille keväällä 2019. Poliisi päätti olla aloittamatta tutkintaa.

Kangasalan kaupunki omistaa vuonna 2007 perustetun Kangasalan Uimahalli oy:n kokonaan. Omistajaohjausta käyttää kaupunginjohtaja.

Vaati isoja korvauksia

Kanteessaan Liinamaa vaati Kangasalan Uimahalli oy:ta maksamaan työsuhteensa perusteettomasta päättämisestä 20 kuukauden palkkaa vastaavan summan eli noin 100 400 euroa.

Lisäksi kanteessa vaadittiin 97 000 euron korvausta irtisanomisesta ”epäasiallisin ja syrjivin perustein” sekä maksamattomien lomakorvausten, odotusajan palkan ja noin 55 800 euron oikeudenkäyntikulujen maksamista.

– Hän on selvästi kokenut kokeneensa vääryyttä ja se ei tässä mitenkään oikaistunut. Hän on ollut pahoillaan, ettei käräjäoikeus nähnyt kokonaiskuvaa hänen kohtalostaan, Heikki Meskanen kertoo Liinamaan tunnelmista oikeuden ratkaisun jälkeen.

Lue lisää: Kangasalan uimahallin toimitusjohtajan irtisanominen ei johtanut poliisitutkintaan – näin ex-johtaja kommentoi

Vaadittujen korvausten määrää nostavaksi perusteeksi kerrotaan yhtiön hallituksen puheenjohtajan Liinamaahan kohdistama käytös, jota kanteessa kuvataan työpaikkakiusaamiseksi ja henkiseksi väkivallaksi.

Puheenjohtaja Heikki Salmela ei halunnut antaa tähän juttuun kommenttia asiasta tai tuomiosta Aamulehdelle.

Liinamaan näkemyksen mukaan työpaikkakiusaamista ei ole päätöksessä suoraan kiistetty. Hänen mukaansa vastapuoli sai etua siitä, että asian tulo oikeuteen kesti pitkään. Tuomion mukaan asia on tullut vireille heinäkuussa 2019.

– Moni minun todistajani oli jo unohtanut yksityiskohtia. Tämä koitui vastapuolen eduksi, Liinamaa sanoo.

Syyksi kerrottiin luottamuspula

Kangasalan Uimahalli vaati käräjäoikeutta hylkäämään kanteen. Yhtiö kuvaili kannetta vastauksessaan kokonaisuudessaan perusteettomaksi. Lisäksi Liinamaata vaadittiin korvaamaan yhtiön oikeudenkäynti- ja asiointikulut.

– Luonnollisestihan tuomioon on oltu tyytyväisiä. Vastaajan vaatimukset hyväksyttiin täysimääräisesti, sanoo yhtiötä edustanut asianajaja Salla Pyymäki.

Yhtiön näkemyksen mukaan Liinamaa ei ole ollut työsuhteessa eikä siis voi olla oikeutettu työsopimuslain mukaisiin korvauksiin. Yhtiön mukaan toimitusjohtajuutta ei päätetty epäasiallisilla ja syrjivillä perusteilla vaan osakeyhtiölain mukaisesti.

– Yhtiö on esittänyt näytön ja tuomioistuin on tehnyt ratkaisunsa näytön arvioinnin perusteella. Nyt odotetaan, lainvoimaistuuko tämä tuomio vai ei, Pyymäki toteaa.

Lue lisää: Kangasala vastaa Kuohun kohuun: selittää nyt uusilla syillä uimahalliyhtiön toimitusjohtajan erottamiseen kytkeytyviä hallituksen jäsenten vaihdoksia

Yhtiön mukaan Liinamaan toiminnassa oli ollut pitkään jatkuneita ongelmia, jotka olivat johtaneet luottamuspulaan.

Vastauksessaan yhtiö kuvaili Liinamaan toimintaa omavaltaiseksi ja yhteistyökyvyttömäksi. Yhtiön vastauksessa väitetään, että Liinamaa muun muassa toimi toistuvasti vastoin yhtiön hallituksen päätöksiä.

Kanteen mukaan Liinamaalle ei ole kerrottu tarkemmin, mistä luottamuspula oli aiheutunut.

Syrjivistä perusteista ei näyttöä

Käräjäoikeus pohjasi ratkaisunsa kirjalliseen todisteluun ja henkilötodisteluun. Näiden perusteella oikeus katsoo, että Liinamaa on toiminut yhtiön toimitusjohtajana eikä työntekijänä.

Oikeuden mukaan Kangasalan Uimahallit oy:n hallituksella on ollut oikeus erottaa Liinamaa osakeyhtiölain perusteella. Koska Liinamaan ei ole näytetty olevan yhtiön työntekijä, häneen ei sovelleta työsopimuslakia.

Lisäksi käräjäoikeus katsoo, että Liinamaalle on maksettu kertyneet, mutta pitämättä jääneet vuosilomasaatavat, joten vaatimukset lomakorvauksista hylättiin.

Liinamaan mukaan hänen tehtävänsä päättämisperusteena oli esiin tuotu ja pitkään jatkunut työpaikkahäirintä ja kiusaamisen peittely.

Oikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä sille, että Liinamaa olisi erotettu syrjivin tai epäasiallisin perustein.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos