Pirkanmaalla aikaistetaan koronarokotuksia - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaan kunnat voivat päättää toisen rokoteannoksen aikaistamisesta, mutta yhdellä ehdolla: ”Tehosterokotteen aikaistaminen ei voi olla keneltäkään pois”

Koronarokotteiden ottamista päätettiin aikaistaa Pirkanmaan huonontuneen koronatilanteen vuoksi ja siksi, että rokotteita uhkaa jäädä runsaasti yli.

Juha-Pekka Huhtanen kävi ottamassa rokotteen toukokuussa Ratinan rokotuspisteellä. Rokotteen antoi sairaanhoitaja Eila Mäkelä.

22.7. 16:03

Aamulehti

Pirkanmaan koronarokotuksen koordinaatioryhmä linjasi torstaina, että tehosterokotuksen antamista voidaan Pirkanmaalla aikaistaa, jos kunnan rokotetilanne sallii.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan mrna-rokotteiden, eli Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan, annosten väli on 12 viikkoa ja Astra Zenecan rokotteen annosväli 8–12 viikkoa.

Paikallisen harkinnan perusteella mrna-rokotteiden annosväli voidaan kuitenkin lyhentää kahdeksaan viikkoon, jos rokotesaatavuus on hyvä.

Lue lisää: Koronanyrkki: Rajoitukset ovat välttämättömiä, ettei terveydenhuolto kuormitu – tässä kaikki, mitä koronatilanteesta tiedetään nyt

Tällä hetkellä aikaistaminen onnistuu vain yksittäisissä kunnissa Pirkanmaalla, sillä monissa kunnissa ei ole ylimääräisiä rokotteita tai vapaita aikoja.

Arvion tehosterokotteen aikaistamisesta tekee jokaisen kunnan oma rokotusvastuulääkäri.

Rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä

Koordinaatioryhmän mukaan jotkut Pirkanmaan kunnat ovat linjanneet, että ensimmäiseen rokotukseen tulevien määrät ovat vähentyneet ja rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä.

– Olemme tilanteessa, jossa haluamme käyttää kaikki rokotteet mahdollisimman tehokkaasti, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Lue lisää: Kokoontumisrajoituksia ei otettu käyttöön, vaikka Pirkanmaa siirtyi kiihtymisvaiheeseen – ensi viikolla tilannetta tarkastellaan uudestaan

Kuntien tilanteissa on eroja, ja rokotetilanne saattaa muuttua nopeastikin. Huttusen mukaan kunnat tiedottavat asiasta itse ja julkaisevat lähiaikoina omissa kanavissaan tietoa tilanteesta.

– Kuntiin ei kannata soittaa vaan odottaa, että kotikunta tiedottaa asiasta, koska ajanvarauspuhelimet ovat tällä hetkellä pahasti ruuhkautuneet.

Pahentunut koronatilanne vaikutti asiaan

Pirkanmaan koronatilanne etenee huonompaan suuntaan. Huttusen mukaan tilanteen vaikeutuminen vaikutti osaltaan päätökseen rokotteiden aikaistamisesta.

Lue lisää: Pirkanmaalla todettu 40 uutta tartuntaa, korona­jäljitys ruuhkautunut – Taysin johtajaylilääkäri sanoo, että Tammerfest on iso riski: ”Kun tartunnat lisääntyvät, kaikki toiminta kuormittuu”

– Tällä hetkellä 94 prosentilla tartunnan saaneista Pirkanmaalla on puutteellinen rokotesuoja. Joko he eivät ole ottaneet ensimmäistäkään rokotetta tai ainoastaan yhden. Tämä korostaa entisestään rokotteen merkitystä.

Huttusen mukaan liikkeellä oleva deltavirusmuunnos vaikuttaa siten, että ensimmäisen rokotteen tarjoama suoja ei ole edes 80 prosenttinen. Suojaan vaaditaan toinen rokotekerta.

– Jos rokotteita jää yli, pitää tehdä joustavia ratkaisuja.

Ruuhkautuvatko rokotusyksiköt?

Huttusen mukaan tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti ja varmistetaan, että rokotteita riittää kaikille.

Lue lisää: Korona­nyrkki kokoontui ensimmäistä kertaa viikkoihin – Pirkanmaalla siirrytään kiihtymisvaiheeseen, katso tallenne tilaisuudesta

– Tehosterokotteen aikaistaminen ei voi olla keneltäkään pois. Kaikkien pitää saada rokote. Pitää tarkastella viikko viikolta, että riittävätkö rokotteet.

Tampereen Ratinan rokotusyksikön osastonhoitajan Maria Riskin mukaan tehosterokotteen aikaistaminen ei välttämättä vaikuta rokotusyksiköiden toimintaan.

Vielä ei kuitenkaan ole tietoa, milloin Tampereella voidaan ruveta aikaistamaan tehosterokotteita.

– Meillä on Messukeskuksessa hyvä tilanne. Siellä on paljon rokotekapasiteettia ja voidaan rokottaa suurempia massoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: