Suomalaisilla perheillä on valtava varallisuus metsissä, mutta käynnissä on ”dramaattinen muutos”– jopa 30 prosenttia Pirkanmaalla myydyistä metsistä menee sijoitusrahastoille

Pirkanmaan metsistä 74 prosenttia on yksityisessä omistuksessa. Suomalainen perhemetsätalous on kuitenkin murroksessa. Metsänomistus keskittyy yhä harvempiin käsiin, ja samaan aikaan sijoitusrahastot ovat tulleet apajille. Pirkanmaalla 25–30 prosenttia metsätiloista myydään nykyään sijoitusyhtiöille. Pelkona on, että päätöksenteko karkaa ulkomaille ja kasvoton omistaja hakee vain maksimaalista tuottoa metsän muut arvot unohtaen.

Antti Teivaala on yksi Pirkanmaan metsänomistajista. Hän on osakkaana Ylöjärven Siivikkalassa sijaitsevassa Teivaalan tilassa, joka hallitsee noin 300 hehtaarin metsäomaisuutta. Teivaalan metsiä pyritään hoitamaan niin, että talouden lisäksi huomioidaan myös metsän luonto- ja virkistysarvot.

25.7.2021 6:00

Aamulehti

Pirkanmaan maapinta-alasta kolme neljäsosaa eli 947 000 hehtaaria on humisevaa vihreää kultaa.

Valtaosa Pirkanmaan metsistä on yksityisessä omistuksessa. Suomen metsäkeskuksen metsänomistustilaston mukaan maakunnassa on runsaat 43 000 metsänomistajaa: yksityishenkilöitä ja aviopuolisoita, verotusyhtymiä, kuolinpesiä ja yhteismetsää omistavien kiinteistöjen osakkaita. Heidän hallussaan on 700 000 hehtaaria metsää, mikä on 74 prosenttia maakunnan metsävarannosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut