Ihmiset ovat tehneet Pirkanmaalta runsaasti sinilevähavaintoja - Pirkanmaa - Aamulehti

Sinilevästä on tehty runsaasti havaintoja Pirkanmaalla – Jos kaksi ehtoa täyttyy, pian olosuhteet voivat olla tukalat levällekin

Sinilevähavaintoja on tehty leväseurannan havaintopaikoilla, mutta myös kansalaiset ovat ilmoittaneet havainnoista. Asiantuntijan mukaan kansalaisten havainnot ovat tärkeitä.

Tampereen Olkahisten uimarannalla oli tiistaina 6. heinäkuuta sinilevän tunnistamisessa auttavia kylttejä. Paljain silmin havaittavaa levää rannalla ei näkynyt.

10.7.2021 19:41

Aamulehti

Pirkanmaalta on raportoitu viikon aikana runsaasti yleisöhavaintoja sinilevästä, mutta valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla levää on havaittu vähemmän kuin keskimäärin tähän aikaan.

Pirkanmaalla valtakunnallisilla havaintopaikoilla on tehty neljä sinilevähavaintoa. Levää havaittiin Kirkkojärvellä Kangasalla, Tottijärvellä ja Pyhäjärvellä Nokialla sekä Houhajärvellä Sastamalassa.

Kansalaiset taas ovat ilmoittaneet sinilevästä useissa järvissä. Järviwiki-sivustolle havaintoja oli ilmoitettu viikonloppuun mennessä yhteensä 18.

Kansalaiset olivat havainneet levää Päijänteellä, Pälkänevedellä, Vanajavedellä, Roineella, Kaukajärvellä, Mäyhäjärvellä, Hulaudella, Pyhäjärvellä, Näsijärvellä, Toisvedellä ja Nerkoonjärvellä.

Lue lisää: Sinilevää on havaittu Pyynikin uimarannalla ja pitkin Pirkanmaata – Näillä keinoilla selvität, ovatko hippuset levää

Olosuhteista tukalat levällekin

Vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen Pirkanmaan ely-keskuksesta kertoo, että on vaikea sanoa, mistä ero havaintomäärien välillä tarkalleen johtuu.

– Syynä voi olla ihan se, että virallisilla seurantapaikoilla käydään vain kerran viikossa, mutta kansalaishavaintoja tulee koko ajan. Tiedämme, että sinilevätilanne voi muuttua todella nopeasti, Taskinen sanoo.

Havaintoja levästä voi ilmoittaa kuka vain. Taskinen pitää kansalaisilta tulevia havaintoja tärkeänä lisänä. Valtakunnallisia leväseurannan havaintopaikkoja on Pirkanmaalla 41.

– Järviä ja uimapaikkojahan meillä on huomattavasti enemmän kuin tuo 41 kappaletta. Kansalaishavainnot auttavat luomaan ajantasaista kuvaa tilanteesta.

Lue lisää: Tampereella on peräti 31 virallista uimarantaa, esittelemme ne kaikki: Tämän luettuasi tiedät, mikä niistä sopii juuri sinulle

Jos helteet Pirkanmaalla jatkuvat, Taskisen oletus on, että sinilevää havaitaan paljon. Jos helteet jatkuvat todella pitkään, eikä ole tuulista, olosuhteet voivat muuttua tukaliksi levällekin.

–Tuulisella säällä ravinteita voi vapautua pohjasedimentistä resuspension myötä. Lisäksi sateet voivat kuljettaa ravinteita valuma-alueelta järveen. Jos näitä ei ole, ravinteita ei välttämättä riitä levällekään.

Pohjavedet noudattavat keskiarvoa

Pohjavesien pinnankorkeudet noudattavat Pirkanmaalla tällä hetkellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta alueellista vaihtelua esiintyy.

Maakunnan pohjoisosissa pohjaveden pinta on keskiarvoa alempana, kun taas eteläosissa se on keskiarvoa ylempänä.

Kuumat hellejaksot eivät ole Pirkanmaalla vielä näkyneet pohjavesien pinnankorkeuksissa. Taskisen mukaan helteiden ja kuivuuden mahdollinen vaikutus nähdään vasta jälkikäteen loppukesästä.

– Toisaalta meillä oli talvella hyvä lumitilanne ja sulamisvesiä oli keväällä paljon. Lähtötilanne oli siis ihan hyvä, Taskinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut