Lempäälän ja Vesilahden uimarannoilta löytyi tappavan vaarallista myrkkykeisoa - Pirkanmaa - Aamulehti

Lempäälän ja Vesilahden uimarannoilta löytyi tappavan vaarallista myrkkykeisoa

Myrkkykeiso on yleinen kasvi. Lajin voi helposti sekoittaa muihin samannäköisiin kasveihin, esimerkiksi koiranputkeen, vuohenputkeen tai karhunputkeen.

Myrkkykeison latinankielinen nimi on Cicuta virosa.

29.6.2021 10:35

Aamulehti

Lempäälän ja Vesilahden uimarannoilta on löytynyt hyvin myrkyllistä myrkkykeisoa, Lempäälän kunta tiedottaa kotisivullaan.

Myrkkykeisoa on päässyt Lempäälässä leviämään muun muassa Lempoisten uimalan sekä Mäyriän uimarannoille. Lempäälän kunta poisti kasvit yleisiltä uimarannoilta ja jatkossa kasvit poistetaan aina havaittaessa tarkastuskäyntien yhteydessä.

Vesilahdessa kasvia on tavattu kirkonkylän, Lammasniemen ja Narvan uimarannoilta, kunnan sivulla kerrotaan.

Myrkkykeison kaikki osat sisältävät myrkyllistä kikutoksiinia. Se voi aiheuttaa epilepsiaa muistuttavan oireyhtymän, joka voi olla hengenvaarallinen muutamassa tunnissa.

– Se on aikuiselle hengenvaarallinen, jos erehtyy syömään kasvin juurta mutta lapsille myös kasvin muut osat voivat aiheuttaa hengenvaaran, sanoo Lempäälän kunnan ympäristötarkastaja Tuija Selänpää.

Myrkkykeison vaarallisuutta lisäävät sen yleisyys sekä se, että lajin voi helposti sekoittaa muihin samannäköisiin kasveihin, esimerkiksi koiranputkeen, vuohenputkeen tai karhunputkeen.

– Kasvi on luonnonvarainen ja sitä esiintyy, mutta tänä kesänä sitä on ollut normaalia enemmän, Selänpää sanoo.

Myrkkykeiso tulee hävittää varsinkin uimarannoilta sekä paikoista, joissa lapset tai kotieläimet voivat joutua sen kanssa kosketuksiin. Mikäli saa oireita myrkkykeisosta, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon tai myrkytyskeskukseen, kunta kehottaa.

Näin hävität

Kasvi ei saa joutua ihon kanssa kosketuksiin. Laita jalkoihin kumisaappaat ja käsineiksi kumi- tai nitriittikäsineet.

Kasvi ja juurakko kaivetaan kokonaan ylös esimerkiksi pistolapiolla. Yhtään juurenpalaa ei saa jäädä maahan, sillä kasvi leviää todella helposti.

Myös maanpinnan peittäminen muutamaksi vuodeksi voi auttaa hävittämään maanalaiset juurakot.

Kaikki kasvinosat suljetaan visusti polttokelpoiseen muovisäkkiin, joka poltetaan hyvin palavalla nuotiolla tai toimitetaan lähimmälle jäteasemalle tiiviisti pakattuna.

Hävittämisen jälkeen on syytä tarkkailla paikkaa, jotta varmistutaan, onko kasvi saatu hävitettyä. Mikäli myrkkykeison taimia nousee uudestaan, pitää käsittely toistaa.

Rantaveden läheisyydessä ei saa käyttää torjunta-aineita.

Lähde: Lempäälän kunta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut