Pirkanmaan työttömyysluvut synkkiä, mutta työmarkkinoilla viriävä kysyntä herättää toiveita paremmasta - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaan työttömyysluvut synkkiä, mutta työmarkkinoilla viriävä kysyntä herättää toiveita paremmasta

Katsauksen laatijat ovat huolissaan etenkin pitkäaikaistyöttömyyden ja rakennetyöttömyyden kasvusta maakunnassa.

Maaliskuussa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi Pirkanmaalla eniten rakennus-­ ja valmistustyössä sekä palvelu-­ ja myyntityössä, yhteensä 794 henkilöä.­

4.5. 11:50

Aamulehti

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu kiihtyy Pirkanmaalla ja rakennetyöttömyys tekee paluun, kertoo Pirkanmaan työllisyyskatsaus.

– Rakennetyöttömyys näyttää olevan jatkossa samanlainen haaste kuin on ollut, arvioi ennakointiasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan ely-keskuksen tiedotteessa tiistaina.

Työttömyys on rakenteellista, jos työttömyys ei vähene, vaikka joillain aloilla olisi työvoimapulaa. Yhtenä keskeisenä syynä on nähty se, että työttömien ammattitaito ei enää riitä tarjolla oleviin tehtäviin työelämän vaatimusten kasvettua.

Rakennetyöttömyys on kasvanut Pirkanmaalla 20 prosenttia ja Tampereella 19 prosenttia. Maaliskuussa Pirkanmaalla rakennetyöttömiä oli 54 prosenttia kaikista työttömistä työnhakijoista. Vastaava luku oli vuotta aiemmin oli 47 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi 60 prosentilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Pirkanmaalla oli maalikuussa 8 305 yli vuoden työttömänä ollutta. Määrä kasvoi 3 097 henkilöllä.

Maaliskuussa 2021 koko Pirkanmaan työttömyysaste oli 12 prosenttia ja koko maan 12,6 prosenttia.

Työttömien kokonaismäärä ja suhteellinen osuus kasvoivat helmikuun 2021 luvuista. Lukujen perusteella ei vielä ole selvää työttömyyden alenemista näköpiirissä.

Työnhakijoiden kokonaismäärä nousi Pirkanmaalla vuositasolla yli 3 700 henkilöllä. Työttömiä työnhakijoita oli yli tuhat enemmän kuin vuotta aikaisemmin, suurin osa heistä on lomautettuja. Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli noin 850 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi Pirkanmaalla eniten rakennus-­ ja valmistustyössä sekä palvelu-­ ja myyntityössä, yhteensä 794 henkilöä.

Lomautusten määrä oli 5 530 henkilöä. Määrä oli alempi kuin vuosi sitten maaliskuussa, jolloin koronavirusepidemia aiheutti lomautusvyöryn.

Työllisyystilanne tasaantuu

Työllisyystilanne on vuositasolla tasaantunut.

– Huhtikuun 2021 luku on jo paljon parempi. Tosin covid-19:n vaikutus korostuu kevään 2020 luvuissa, joten suoraa vertausta ei voi tehdä, Salminen kertoo.

Uudet avoimet työpaikat pitävät Salmisen arvion mukaan hyvin määrällisen tasonsa. Niitä oli 8 900 ja kasvua vuositasolla 2 364 työpaikkaa.

Kasvua oli muun muassa näissä ammattiryhmissä: terveydenhuollon asiantuntijat, liike­-elämän asiantuntijat, myyjät, vartiointityö, teollisuuden kokoonpanotyö sekä prosessityöntekijät ja rakennusalan ammattilaiset.

Hidastumista ja laskua

Salminen arvioi, että seutukunnissa signaalit työmarkkinoilla virinneestä kysynnästä herättävät toiveita paremmasta.

Tampereen seutukunnassa oli korkein työttömyysaste, 12,3 prosenttia, ja matalin Lounais­-Pirkanmaalla, 9,4 prosenttia.

Muutokset olivat vuositasolla seutukunnissa maltillisia. Ylä­-Pirkanmaan työttömien määrä laski 52 henkilöllä, viisi prosenttia. Lounais­-Pirkanmaalla työttömien määrä laski 23 henkilöllä, kaksi prosenttia. Tampereen seutukunnassa prosentuaalinen työttömien määrä kasvu oli neljä prosenttia, 914 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?