Akaa kampesi tilinpäätöksen lähes 12 miljoonaa euroa plussalle - Pirkanmaa - Aamulehti

Akaa kampesi tilinpäätöksen lähes 12 miljoonaa euroa plussalle – Taloutta edelleen sopeutettava

Akaa sai alijäämän katettua määräajassa. Tulevaisuudessakaan ei kaupunginjohtajan mukaan selvitä ilman säästöjä, mutta olennaisempaa olisi saada lisää tuloja.

Akaa point -yritysalue on yksi kaupungin isoista hankkeista. Valtio rakentaa alueelle raakapuuterminaalin kymmenellä miljoonalla eurolla. ­

8.4. 6:07

Aamulehti

Akaassa ei enää niskassa paina kriisikunnan leima. Kaupunki sai viime vuonna katettua taloutta rasittaneen, edellisvuosien 8,85 miljoonan alijäämän.

Akaan viime vuoden tilinpäätös on plussalla 11,76 miljoonaa euroa. Sen seurauksena tase on plussalla 2,91 miljoonaa euroa ja kaupunki on saanut määräajassa katettua alijäämänsä.

Kaupunginjohtaja Antti Peltolan mukaan hyvä tulos ei ole pelkästään koronatukien vaikutusta, ja talous olisi ollut ylijäämäinen ilman niitäkin.

Viime vuonna kaupunki myi omaisuutta 2,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi teollisuushallin yhtiöittämisen vaikutus oli 2,1 miljoonaa euroa. Koronapandemia toi lisäystä valtionavustuksiin 4,8 miljoonaa euroa.

– Koronan kokonaisvaikutus oli noin kuusi miljoonaa euroa positiivinen. Käyttötaloudessa tuli tulonmenetyksiä ja lisämenoja, mutta korona myös vähensi menoja erityisesti erikoissairaanhoidossa.

Peltola sanoo, että kaupunki teki myös alaskirjauksia 1,6 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Tässä ovat taloutensa kanssa porskuttavan Akaan isot puheenaiheet kuntavaaleissa: ”Kovasti pelätään, tuleeko näistä tuulivoimavaalit”

Tulopohjaa vahvistettava

Akaan väkiluku laski 82 henkilöllä, mutta lasku on vähäisempää kuin aiempina vuosina. Vuoden 2021 lopussa akaalaisia oli 16 393.

Akaassa on menossa mittavia investointeja, rakenteilla on Viialaan uusi yhtenäiskoulu ja liikuntahalli, Toijalaan Akaan hyvinvointikeskus ja keskuskeittiö. Uusi yritysalue avautuu kesällä, jossa ensimmäisenä aloittaa valtion investoima raakapuuterminaali.

Peltola sanoo, että vyötä ei ole vara löysätä, vaan taloutta on edelleen sopeutettava 3–5 miljoonalla eurolla. Peltola näkee, että etenkin tulopohjaa on vahvistettava; eli kuntaan on saatava uusia asukkaita ja yrityksiä.

Lue lisää: Valtava työmaa muuttuu uudeksi yritysalueeksi Akaassa, ensimmäiset junat tulevat kesäkuussa – ”Kaupungin ei ole tarkoitus tehdä voittoa”

Myös rakenteellisia säästöjä on vielä saatavissa.

– Olemme uudistamassa meidän kouluverkkoa ja siinä on löydettävä tehokkaat ratkaisut. Kouluverkkoa tullaan tiivistämään. Uusi hyvinvointikeskus aloittaa toimintansa, mikä toivottavasti tehostaa toimintaa. Lisäksi meillä on tällä hetkellä meillä on väistötiloja muun muassa Viialan koulutiloina. Väistötiloista maksetaan vuokraa reilu kaksi miljoonaa, Peltola ynnää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?