Saharan hiekkaa kulkeutui Pirkanmaalle - Pirkanmaa - Aamulehti

Onko tässä Saharan hiekkaa? Katso iso kuvakooste Pirkanmaalta – meteorologi pitää todennäköisenä

Ilmatieteen laitos oli tiistaina puolenpäivän aikaan saanut ilmoituksia ilmiöstä eri puolilta Länsi-Suomea.

Lumi värjäytyi kellertäväksi Teiskossa tiistaina 23. helmikuuta.­

23.2. 12:49

Aamulehti

Moni pirkanmaalainen havaitsi tiistaina aamupäivällä kellertävän hiekkapölyn värjänneen paikoin lumista maata. Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo, että vastaavia havaintoja on aamupäivän aikana tullut Länsi-Suomen alueelta.

– Kyllä nyt kuulostaa siltä, että maan länsiosaan on näitä havaintoja tällaisesta kellertävästä, rusehtavasta lumesta tullut, Viljamaa sanoo.

Viljamaa kertoo tiistaina puolenpäivän aikaan, että hetki sitten vastaavia havaintoja ilmoitettiin Pohjanmaan suunnalta kahdesta eri kunnasta.

– Kun laajemmalla alueella Länsi-Suomen alueella tulee lisää havaintoja, se vahvistaa sitä oletusta, että se on tosiaan Saharan hiekkaa, eikä mikään paikallinen sahateollisuuden pöllähdys.

Aamulehden lukija kuvasi kellertäväksi värjäytyneen lumikinoksen Orivedellä.­

Aamulehden lukija kuvasi ilmiön Orivedellä tiistaina 23. helmikuuta.­

Kellertävää pölyä ilmestyi hangelle Parkanossa tiistaina.­

Saharan aavikon kevyttä hiekkapölyä lähti ilmaan Länsi-Afrikan suunnalta lähti viikonlopun aikana. Hiekka on kulkeutunut Espanjan kautta kohti Etelä-Skandinaviaa ja tiistaina aamupäivällä havaintoja on tehty Suomessa.

Viljamaa kertoo, että hiekkaa ei ole maassa paksua kerrosta.

– Ilmeisesti hieman korkeammalla ilmakehässä se pääsee kulkeutumaan, jos ei tule esimerkiksi sadetta. Sateen mukana se melko tehokkaasti huuhtoutuu alas maanpinnalle. Kuivana, kevyenä pölynä se pääsee kulkeutumaan.

– Kun laajemmalla alueella Länsi-Suomen alueella tulee lisää havaintoja, se vahvistaa sitä oletusta, että se on tosiaan Saharan hiekkaa, eikä mikään paikallinen sahateollisuuden pöllähdys, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa. Kuva on Orivedeltä tiistailta 23. helmikuuta.­

Ilmiö näkyi myös Virroilla tiistaina.­

Aamulehden lukija ikuisti kellertäväksi muuttuneen hangen Kuhmoisissa.­

Ilmiö on Viljamaan mukaan yleisempi Etelä-Euroopassa, ja jonkun verran harvinaisempi pohjoisemmassa Euroopassa.

Saharan hiekka voi värjätä aamu- ja iltaruskon punertavaksi. Kun aurinko laskee, säteet kulkevat pölypilven läpi, minkä seurauksena auringonlasku on punertava, Viljamaa kertoo.

– Säämallit ovat olleet sen suuntaisia, että eteläiseen Suomeen lähinnä voisi hiekkapölyä kertyä, Viljamaa sanoo.

Tampereen Teiskossa lumelle ilmestyi kellertävä kerros tiistaina. Ilmatieteen laitoksen meteorologi arvelee, että kyseessä on Saharasta kulkeutunut hiekkapöly.­

Teitkö sinä havaintoja ilmiöstä? Lähetä kuvia osoitteessa: aamulehti.fi/uutisvinkki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?