Jäätävä sade jäädytti illalla Pirkamaan peilijäähän – tällainen on tilanne maanantaiaamulla - Pirkanmaa - Aamulehti

Liukkaus aiheutti kävijäpiikin Acutaan – TKL:n linja-auto osui toiseen bussiin, suistui tieltä ja törmäsi kuuseen Pirkkalassa

Nokialaisten Paula Backin ja Eero Sirénin kotikatu muuttui niin liukkaaksi, että tiellä pystyi luistelemaan. Seuraamme tässä jutussa erikoisen kelin vaikutuksia Pirkanmaalla.

TKL:n bussi suistui jäiseltä tieltä ja törmäsi kuuseen Pirkkalassa sunnuntai-iltana. Bussin kuljettaja ja ainut matkustaja eivät loukkaantuneet, mutta TKL:n uusin telibussi kärsi kolarissa vahinkoja.

22.2. 7:20 | Päivitetty 22.2. 13:48

Aamulehti

Ajokeli oli Pirkanmaalla maanantaiaamuna liukas. Liikennepäivystäjä Frans Anttonen Tampereen tieliikennekeskuksesta kertoo, että liukkautta on havaittavissa etenkin alemmalla tieverkolla sekä jalankulku- ja pyöräteillä.

Plussalla ollut lämpötila painui sunnuntaina pakkasen puolelle, ja samalla tienpinnat menivät jäähän.

– Mutta kyllä päätiet alkavat olla paremmalla kitkakertoimella tällä hetkellä jo, Anttonen kertoi ennen seitsemää aamulla.

Näkyy Acutan kävijämäärässä

Sunnuntain jäätävä vesisade ja sen synnyttämä liukkaus aiheuttivat kävijäpiikin Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin päivystyksessä Acutassa.

– Kyllähän se liukkaus kävijämäärässä näkyy. Sunnuntaina oli 20 traumapotilasta enemmän kuin normaalisunnuntaina, kertoo Acutan vt. ylilääkäri Jutta Delany.

Potilasmäärä kasvoi noin 30 prosenttia tavalliseen sunnuntaihin verrattuna.

– Sunnuntaina oli noin 80 käyntiä, kun normaalisti niitä on noin 60. Oletettavaa on, että liukkaus oli tässä merkittävä tekijä, Delany arvioi.

Pääkallokelillä erilaiset kaatumisvammat työllistävät terveydenhoitoa. Kaatumisessa tulee helposti ranne- ja nilkkavammoja, ikäihmisille myös lonkkavammoja. Murtumat laitetaan paikalleen ja kipsataan, ja osa vammoista vaatii leikkaushoitoa.

Useita junavuoroja myöhässä

Nokialla Porintiellä oli aamupäivällä jumissa raskas ajoneuvo. Tarkka onnettomuuspaikka sijaitsi Murhasaaren ja Meskankulman välillä. Onnettomuus haittasi liikennettä Porin suuntaan noin kello 9.30–10.30. Ajokaista oli suljettu liikenteeltä. Tieliikennekeskus tiedotti puoli yhdentoista jälkeen aamulla, että tilanne on ohi ja ajokaista jälleen avattu liikenteelle.

Liikennepäivystäjä Frans Anttonen kertoo, että liikenne jonoutuu onnettomuuspaikalla, ja poliisi ohjaa liikennettä.

Maanantaina ongelmia on ollut myös junaliikenteessä. Aamun ja aamupäivän aikana useat junavuorot myöhästyivät. Lisäksi vuoroja on päivän aikana korvattu busseilla.

VR:n viestinnän Julia Stolp kertoo, että lähes kaikki myöhästymiset johtuvat sään aiheuttamista teknisistä vioista junissa.

– Siellä on kertynyt lunta junien rakenteisiin. Ne voivat aiheuttaa teknisiä vikoja. Osa taas on ollut sellaisia, että yhden junan myöhästyminen kertaantuu muihin juniin, Stolp sanoo.

Poliisi valvoo liikennettä Tampereen seudulla

Sisä-Suomen poliisilaitos kertoi maanantaiaamuna Twitterissä valvovansa liikennettä päivän aikana muun muassa Tampereen alueella. Tarkkailun alla on poliisin mukaan esimerkiksi ajoneuvon liikennekelpoisuus. Sisä-Suomen poliisi kehotti puhdistamaan ajoneuvon ikkunalasit ennen liikkeellelähtöä.

Tieliikennekeskus oli aamun aikana saanut ilmoituksia liukkaudesta tien päältä, mutta liikennepäivystäjä Frans Anttosen mukaan onnettomuuksilta oli yön ja aamun aikana vältytty.

– On osattu huomioida ajonopeudet tilanteen mukaan ja pidetty selkeästi hyviä turvavälejä.

Myös Pirkanmaan pelastuslaitoksella oli maanantaiaamuna takanaan hiljainen yö. Päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksesta kertoi, että pelastuslaitoksen tietoon ei aamun ja yön aikana tullut yhtään onnettomuutta.

– Kyllä meillä on yö ollut rauhallinen. Kymmenen aikaan on ollut edellinen tehtävä, Olkkonen kertoi puoli seitsemän aikaan aamulla.

Nokian Välimaalla pääsi liikkumaan luistimilla sunnuntaina:

Pihatie muuttui luistinradaksi

Paula Backin ja Eero Sirénin kotikatu Nokian Välimaalla muuttui sunnuntaina niin liukkaaksi, että Sirén päätti vetää luistimet jalkaan.

Back kertoi ajaneensa kotiin Välimaalle sunnuntai-iltana kahdeksan aikaan ja havainneensa, että Rounionkatu, Välimaankatu ja Metsä-Purrankatu Nokialla olivat todella liukkaassa kunnossa.

– Nelivetoautolla hädin tuskin pysyin tiellä, Back kertoi maanantaiaamuna.

Tullessaan kotiin Back sanoi Sirénille, että kadut ovat vetäneet kovaan peilijäähän ja ulkona on niin liukasta, että siellä varmaan voisi luistella. Sirén laittoi luistimet jalkaan ja sanoi lähtevänsä kokeilemaan.

– Hän on nuoruudessaan pelannut jääkiekkoa, joten pysyy luistimilla vähän huonommallakin jäällä.

Linja-auto suistui tieltä

Tampereen kaupunkiliikenteen TKL:n linja-auto 1B suistui alamäessä tieltä ja törmäsi päin kuusta sunnuntai-iltana Pirkkalan Takamaalla.

Ennen luisuun lähtöä TKL:n bussi oli ottanut osumaa vastaan tulleeseen Paunun linja-autoon.

– Lumisella kapealla tiellä on vaikea sanoa, kumpi on ollut omalla kaistalla. Paunun linja-auton peili rikkoutui ja TKL:n linja-autosta kaksi sivulasia. Tämän jälkeen TKL:n linja-auto suistui tieltä, kertoo TKL:n liikennejohtaja Ilkka Ala-Maakala.

Onnettomuus sattui kello 19.40 bussin ollessa Pirkkalan Vähäjärven lenkillä. Linja 1B kulkee Pirkkalan Vähäjärven ja Kangasalan Vatialan väliä.

Bussissa oli tapahtumahetkellä vain kuljettaja ja yksi matkustaja, joista kumpikaan ei loukkaantunut rytäkässä. Törmäyksessä kuusen kanssa TKL:n telibussin nokkaan tuli vaurioita. Kuusen oksa lävisti bussin tuulilasin.

Tapahtumaraportin mukaan onnettomuuspaikalla tie oli peilijäässä ja vettä satoi jään päälle.

– Se liukkaus tuli niin yllättäen. Kuljettajamme kertoman mukaan nopeus on ollut todella alhainen, mutta liukkauden vuoksi hän menetti ajoneuvon hallinnan.

Myös Vesilahdessa käytiin auttamassa yhtä TKL:n linja-autoa, joka oli liukkauden vuoksi vaikeuksissa, mutta isommilta ongelmilta vältyttiin.

– Kuulin uutisista, että Hämeenlinnassa oli jouduttu linja-autoliikenne keskeyttämään kokonaan, Ala-Maakala kertoo.

Maanantaiaamuna harmia aiheuttivat ulos pysäköityjen linja-autojen tuulilasit, jotka olivat rautajäässä. Niiden sulattaminen vei aikaa ja viivästytti liikennettä.

– Muuten liikennöinnissä ei ole ollut ongelmia. Pysäkkejä oli hiekoitettu hyvin maanantaiaamuna, mistä kiitokset tienpitäjälle, Ala-Maakala sanoo.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut