Vammalan sairaalalle sujuva jatko - Pirkanmaa - Aamulehti

Sastamalan sairaala ja terveyskeskus ovat yhtä kokonaisuutta – Hoito-osastot järjestettiin uudelleen

Joustava hoito syntyy sairaalan ja terveyskeskuksen yhteistyöllä, yhteisiä työntekijöitäkin on.

Häijään mylläri Jukka Heinonen tarvitse nyt hieman apua Mira Orakselta ja Kaija Nurmiselta.

18.11.2020 14:39

Aamulehti, Sastamala

Sastamalan sairaalassa työt on oiottu terveyskeskuksen kanssa niin yhteen, että potilas nipin napin tietää, kummanko vuoteeseen käy.

Viereinen vanhuskeskuskin on sujuva osa hyvinvointikampusta, eikä apua tarvitsevan iäkkään tarvitse kulkea hoitoon ulkokautta.

Käytännössä hoidettavalle osaston nimellä ei ole edes merkitystä. Hänelle pääasia on päästä hyvävointisena ja nopeasti kotiinsa takaisin. Hoitoketjuun kuuluu, että potilaana käynyttä, varsinkin iäkästä ihmistä seurataan ja autetaan kotona.

Sujuvuutta korostaa, että koko kampuksella on nyt erittäin selkeät opasteet: kaikki rakennukset ovat helposti ymmärrettävissä kartoissa. Samoin takseille ja sairaankuljetuksille on oma erityisalueensa.

Toiminnallisesti työntekijöille muutos on melkoinen. Hoito-osastot on järjestetty uudelleen, mahdollisimman yksinkertaisesti ja sujuvasti yhteisen vastaanottopisteen jälkeen. Tilat eivät ole kasvaneet, mutta toimivuus on ollut kaiken keskiössä.

Viemärit sukitettiin

Jo 50-vuotias Vammalan sairaala ei ole päässyt paljon remontoitavaksi. Viime kuun lopulla siellä valmistui monen kuukauden urakka, viemärien kunnostus. Ne niin sanotusti sukitettiin alusta loppuun kaikista kerroksista, jotta rakenteet toimivat.

Ainoana viimeaikaisista toiminnoista suun terveydenhuolto siirtyi aluesairaalasta Vammalan keskustan tiloihin. Näin sairaala-terveyskeskus sai toimivat tilat kuntoutuksineen erikoislääketieteen poliklinikoille, jatkohoitoja varten.

Lisäksi kahdeksan erikoissairaanhoidon jatkoa toimii Sastamalassa, yhdessä Tampereen keskussairaalan kanssa. Sastamala on erikoistunut lasten, nuorten ja aikuisten psykiatriaan omalla toimialueellaan.

Tämän päälle niin sanottu kotisairaala muutti samoihin tiloihin, entisistä hallinnon tiloista remontoidulle osastolle. Näin se pääsi lähelle tärkeää kumppania ja toimii arkisin ja myös sunnuntaisin kello 8–20.

– Emme jääneet odottelemaan, vaan halusimme olla aloitteiden tekijä, rohkea osallistuja Pirkanmaan hoitokokonaisuudessa, kuntoutuspalvelujen osastonhoitaja Maire Lönnqvist toteaa.

Avo- ja kuntoutuspalveluja kehitetty

Lönnqvist on osa Sastamalan sairaalan ydintyöryhmää, johon kuuluvat kuntoutuksen osastonhoitaja Harri Lähteenmäki, neurologi ja kuntoutuslääkäri Aarne Ylinen ja kuntoutuksen osastonhoitaja Petri Vuorela. Lisäksi ryhmässä ovat toimineet geriatriaan erikoistuva lääkäri Aukusti Hautala ja Taysin muutosjohtaja Rainer Zeitlin.

Joukko on kehittänyt erityisesti avo- ja kuntoutuspalveluja, poimittuaan osasto kolmelle muun muassa syöpähoitojen painotukset.

Lisäksi hoitajia on lisäkoulutettu, jotta lääkärit pääsevät keskittymään oleelliseen työhönsä. Vuorela toteaa, että Sastamalassakin henkilöstökato näkyy kuntoutushoidoissa. Koulutuksella on paikattu sairaalan ja samassa talossa toimivan terveyskeskuksen tekijöiden osaamista, moniammatillisuutta.

– Hoidoissa ei liiku vain raha. Olemme tehneet ”vaihtokauppaa” niin, että esimerkiksi Tampereella toimivista erikoislääkäreistä geriatri ja neurologi ovat tehneet töitä Sastamalassa. Samoin Sastamalassa on erikoislääkäreitä avohoidossa ja työpari silmäsairaalasta, jotta turhat käynnit Tampereelle jäävät pois, Ylinen sanoo.

Iso haaste on, miten kuntoutuva osallistetaan ja hoidetaan oikea-aikaisesti: hoidettava usein on monisairas ja psyykkisesti vaikeassa tilanteessa. Osastonhoitaja Petri Vuorela näkee vaihtoehtona kotikuntouttamisen pilotin etäyhteyksineen, jota Sastamalan sairaala vie nyt eteenpäin.

Korona sekoitti suunnitelmia sen verran, että ortopedisten eli raajojen leikkausten jälkeen tarvittava kuntoutusosasto yhdistettiin sisätautien osaston kuntoutustiloihin. Koronaa itsessään epäileville on oma sisäänkäyntinsä, pysäköintitiloja myöten sairaalan takapihalla.

Vuorela toivookin, että liikuntaelinten lyhytkuntoutus tarvitsisi pikaisesti Sastamalaan osastonsa auki, tulevathan muun muassa Acutassa hoidetut sen kautta Sastamalan sairaalan alueelle.

Juttua korjattu 18.11. Sastamalan sairaalan erikoishoitojen osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut