Kihniö kapinoi vuodeosastonsa lakkauttamista vastaan – Kunnanjohtajakin myöntää: ”Ei se voi mennä niin, että koko sairaalan väki vaihtaa osoitetta” - Pirkanmaa - Aamulehti

Kihniö kapinoi vuodeosastonsa lakkauttamista vastaan – Kunnanjohtajakin myöntää: ”Ei se voi mennä niin, että koko sairaalan väki vaihtaa osoitetta”

Ulla Vierre (vas.) heilutti päättäjille taulua, jossa vaaditaan terveyskeskuksen vuodeosaston säilyttämistä Kihniössä.

9.9.2019 20:51

Kihniö

Kihniö ei aio päästää lakkauttamaan terveyskeskuksensa vuodeosastoa, vaikka palvelut tuottava Kolmostien Terveys Oy tarjoaa tilalle muun muassa huostaanotettujen hoitokotia. Yhtiö kuuluu Pihlajalinna-konserniin, ja Parkanon kaupunki omistaa siitä pienen osan.

Maanantaina vuodeosaston puolustajat osoittivat mieltään Kihniön terveyskeskuksella kunnanhallituksen jäsenille, tarkoituksenaan evästää päättäjiä jatkotoimista. Kunnanjohtaja Petri Liukun mielestä vastustajien olisi pitänyt järjestää mielenilmaus Parkanossa hoitoyhtiön pääkonttorilla tai parkanolaisille päättäjille.

Kuitenkin myös Liukku on sitä mieltä, että vuodeosaston tyhjentäminen ei mennyt oikealla tavalla. Hän toteaa, että Kihniö maksaa raskaasta laitoshoidosta sopimushintaa, joten tilalle on tultava korvaavaa toimintaa tai hintaa on laskettava. Kunnanhallitus on reklamoinut muutoksesta Parkanon kaupungille ja palveluyhtiölle ja päätti maanantaina tutkituttaa asian juristin välityksellä.

– Parkano ilmoittaa, ettei muutos koske sitä, vaikka se on Kihniön sopimuskumppani. Eihän se niin voi mennä, että kolmas osapuoli, palveluntuottaja, voi lakkauttaa jotakin kuulematta sopijakuntia. Parkano on tässä tuotannon pääsopija, joten aiemmin hyvin sujuneeseen yhteistyöhön syntyi pattitilanne, Liukku arvioi.

Kunnanjohtaja Petri Liukku ja kunnanhallituksen jäsen Erja Silvennoinen (keskellä) lupasivat mielenosoittajille tehdä kaiken mahdollisen, että vuodeosasto Kihniössä säilyy.

– Ei se voi mennä niin, että koko sairaalan väki vaihtaa osoitetta.

Kihniön terveyskeskuksessa on 25 vuodeosastopaikkaa ja kahdeksan akuutin hoidon paikkaa. Nyt yhtiö on siirtänyt huonokuntoiset vanhukset vuodeosastolta uuteen tehostetun hoidon yksikköönsä Suutarin Pihlajaan Kihniössä. Jäljellä vuodeosastolla on enää viisi ikäihmistä.

Kihniöläisten mielestä on väärin, että heikot vanhukset on viety palvelutaloon maksamaan itse palvelut Kelan tukemana. Kihniöläiset keräsivät keväällä 250 nimen adressinkin vuodeosastonsa puolesta.

Mielenosoittajien puuhanainen Ulla Vierre huomauttaa, että Kihniön kunta on tehnyt palvelusopimuksen Parkanon kaupungin kanssa: sopimuksen mukaan kunnan ylläpitämässä terveyskeskuskiinteistössä vuodeosastoineen palvelut eivät vähene, eikä sitä lakkauteta.

– Ei Suutarin Pihlaja ole sairaanhoidon yksikkö, eikä siellä ole kaikkia apuvälineitä, ei lääkäreitä, mutta siitä on tehty sairaala. Sinne piti viedä hyväkuntoisia vanhuksia dementiakotiin. Nyt heikkoja vanhuksia hyppyytetään Parkanon terveyskeskuksen ja vanhainkodin sekä oman Kihniön kodin väliä, Vierre puuskahtaa.

Liukku muistuttaa, että Kihniön on löydettävä miljoonan lisätulot tai säästöt, ettei se joudu kriisikunnaksi vuonna 2020. Kunta on riippuvainen ulkoistetusta palvelusopimuksesta, joka on pudottanut sote-kulut pienemmäksi kuin vuonna 2012 kunnalla oli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: