Pirkanmaalainen energiayhtiö joutuu maksamaan seitsemälle työntekijälle puolen miljoonan euron korvaukset – Oikeus: Vanhojen työntekijöiden työsuhteet päätettiin laittomasti - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaalainen energiayhtiö joutuu maksamaan seitsemälle työntekijälle puolen miljoonan euron korvaukset – Oikeus: Vanhojen työntekijöiden työsuhteet päätettiin laittomasti

Irtisanotut työntekijät olivat työskennelleet Nokian voimalaitoksella pitkään, osa jopa kymmeniä vuosia. Työntekijöiden työnantajat olivat vaihtuneet useammin, mutta työntekijät olivat aina siirtyneet vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen omistussuhteiden muuttuessa. Hovioikeus katsoi, että irtisanomiset olivat perusteettomia.

Osa irtisanotuista työntekijöistä ehti työskennellä Nokian voimalaitoksella yli vuosikymmenen. Sinä aikana työnantajat ehtivät vaihtua monta kertaa. Arkistokuva.

23.8.2019 11:07

Aamulehti

Turun hovioikeus piti pääosin ennallaan Nokianvirran Energia oy:n käräjätuomion vuosien takaisessa irtisanomiskiistassa. Hovioikeus katsoi Pirkanmaan käräjäoikeuden tavoin, että yhtiö lopetti useiden vanhojen työntekijöiden työsuhteet laittomasti.

Yhtiö joutuu maksamaan irtisanotuille seitsemälle työntekijälle korvauksia ja irtisanomisajan palkkoja sekä lomakorvauksia yhteensä puolen miljoonan euron verran. Lisäksi maksettavaksi tulee oikeudenkäyntikuluja ja korkoja.

Irtisanomiset tapahtuivat vuoden 2015 lopussa. Irtisanotut nostivat asiasta kanteen, ja Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiasta päätöksen vuonna 2017. Energiayhtiö valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati, että sen maksuvelvollisuus kumottaisiin kokonaisuudessaan.

Hovioikeus katsoi liikkeen luovutukseksi

Irtisanotut työntekijät olivat työskennelleet Nokian voimalaitoksella pitkään, osa jopa kymmeniä vuosia. Työntekijöiden työnantajat olivat vaihtuneet useammin, mutta työntekijät olivat aina siirtyneet vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen omistussuhteiden muuttuessa.

Kiista alkoi, kun Nokianvirran Energian palvelusopimus työntekijöiden työnantajan Maintpartnerin kanssa päättyi vuoden 2015 loppuun, minkä jälkeen yhtiö ryhtyi huolehtimaan itse voimalaitoksen käytöstä ja kunnossapidosta. Osa Maintpartnerin työntekijöistä irtisanottiin. Irtisanotut olivat sitä mieltä, että käyttöpalvelun siirtyminen yhtiölle muodosti liikkeen luovutuksen.

Hovioikeus katsoi, että yhtiön ja palveluntuottajan välillä tapahtui työsopimuslaissa tarkoitettu liikkeenluovutus ja yhtiön olisi tullut ottaa kaikki työntekijät vanhoina työntekijöinä palvelukseensa entisin työehdoin.

Hovioikeus katsoi, että kun yhtiö palkkasi yli puolet vanhasta henkilökunnasta mutta kieltäytyi ottamasta kuutta työntekijää palvelukseensa, se syyllistyi työsuhteiden päättämiseen perusteettomasti.

Tuomio ei ole lainvoimainen, mutta Sähköliitto iloitsi päätöksestä jo tiedotteessaan.

– Tämä oli jälleen konkreettinen osoitus siitä, kuinka tärkeää työntekijälle on olla ammattiliiton jäsen. Yrityksen muuttuvissa omistussuhteissa työntekijä voi tuntea jäävänsä yksin eikä pysy perillä oikeuksistaan, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Aamulehti tavoitti Nokianvirran Energian toimitusjohtajan Liisa Aarikan, mutta hän ei halunnut kommentoida hovioikeuden tuomiota mitenkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos