Lempäälä-talo on valmis - Pirkanmaa - Aamulehti

Lempäälän keskustan maamerkki on nyt valmis – 33,3 miljoonaa euroa maksaneella Lempäälä-talolla on yksi erityispiirre

Juna-aseman vieressä sijaitseva moderni Lempäälä-talo on kuntakeskuksen kehittämisen eli Nova Lempäälä -kehityshankkeen ensimmäisenä valmistuva vaihe.

Uusi Lempäälä-talo on näyttävä kokonaisuus vasemmalla näkyvän pääradan varressa. Radan ylittää Telkäntaipaleen silta.

31.10.2020 14:24

Aamulehti, Lempäälä

Lempäälän keskustan uudistaminen otti perjantaina ison harppauksen eteenpäin, kun radan varressa otettiin vastaan juuri valmistunut Lempäälä-talo.

Tammikuussa 2021 varsinaisesti käyttöönsä vihittävä rakennus tuo asioinnin, työskentelyn ja vapaa-ajan vieton saman katon alle.

Lähes 20 000 neliömetrin Lempäälä-taloon sijoittuu kunnan pääkirjaston ja monitoimitilojen lisäksi runsaasti yrityksiä ja muun muassa perheravintola, kuntosali, fysioterapia, terveyskioski, autopesula, yrittäjille tarkoitettu Ideakeskus sekä kunnan uutta palvelukulttuuria ilmentävä palvelukäytävä. Myös Lempäälän seurakunnalle tulee toimitilaa taloon.

Uusi pääkirjasto on Pohjola Rakennus oy:n rakennusjohtajan Erkki Ikosen lempipaikka.

Nova Lempäälä -hankkeen ensimmäinen vaihe

Juna-aseman vieressä sijaitseva Lempäälä-talo on kuntakeskuksen kehittämisen eli Nova Lempäälä -kehityshankkeen ensimmäisenä valmistuva vaihe.

– Lempäälä-talo on veturi kuntakeskustamme elävöittämisessä. Kuntakeskuksen kehittämishankkeen visiona on yhdistää rautatien halkaisema Lempäälän keskusta tiiviiksi ja viihtyisäksi kokonaisuudeksi. Saamme aiemmin hajallaan olleet palvelut saman katon alle, vahvistamme sujuvilla liikenneyhteyksillä Lempäälän asemaa Suomen kasvukäytävällä ja tarjoamme kuntalaisille palveluiden lisäksi mahdollisuuksia työntekoon ja viihtymiseen, Lempäälän kunnan hankejohtaja Lari Laakso sanoo.

Telkäntaipaleen kevyen liikenteen väylä halkoo Lempäälä-talon rakennusmassaa. Väylä on lämmitetty.

Kevyen liikenteen väylä halki rakennusmassan

Rakennuksen toiminnallinen ja rakennustekninen erityispiirre on sen läpi kulkeva kevyen liikenteen väylä, Telkäntaival. Se nousee uudelta torialueelta loivana liuskana rakennuskompleksin päälle ja yhdistyy uuteen pääradan ylittävään lasiseinäiseen Telkäntaipaleen siltaan.

Katettu Telkäntaipaleen silta tuo asiakkaan suoraan kunnan uuden pääkirjaston ovelle rakennuksen toiseen kerrokseen.

Lempäälän hankejohtaja Lari Laakso uuden pääkirjaston ulkoterassilla.

33 miljoonan euron rakennushanke

33,3 miljoonaa euroa maksaneella hankkeella on ollut myös suuri työllistävä vaikutus. Pelkästään Lempäälä-talon työmaalla on työskennellyt 244 eri urakoitsijaa ja 1 117 henkilöä.

– Olemme pystyneet toteuttamaan hankkeen täysin aikataulussa ja kustannusraameissa, minkä on mahdollistanut toteutusmuodon eli hybridiallianssin joustavuus sekä projektin jokaisessa vaiheessa korostettu yhteistyö ja käyttäjien osallistaminen.

Pohjola Rakennus oy:n rakennusjohtajan Erkki Ikosen mukaan rakennushankkeen toteuttaminen perinteisillä menetelmillä olisi ollut huomattavasti raskaampaa kuin allianssimallilla.

Lempäälä-talon kolmessa kerroksessa sijaitsevista toimitiloista avautuvat hienot näkymät eri puolille kunnan keskustaa.

Käyttäjäkuntaa on kuunneltu

Lempäälä-talon rakennuttajakonsulttina on toiminut A-Insinöörit, joka on vastannut myös talon rakennesuunnittelusta sekä geo- ja akustiikkasuunnittelusta.

Rakennushankkeen alusta lähtien talon tuleville käyttäjille eli virastojen ja julkisten palvelujen henkilökunnalle on järjestetty säännöllisiä keskustelutilaisuuksia ja kerätty palautetta suunnitelmista.

– Virtuaaliset esittelykierrokset ovat luoneet pohjaa suunnittelulle aina rakennusvaiheesta muuttoon. Kunnan henkilökunnan näkemyksiä ja kokemusmaailmaa on kuunneltu tarkkaan, sillä tilat palvelevat hyvin monenlaisia tarpeita, sanoo A-Insinöörien palvelumuotoilun asiantuntija, projektipäällikkö Minna Alhonen.

Tällainen näkymä avautuu uuden pääkirjaston Pelihuoneesta.

Työpaikka 170:lle kunnan viranhaltijalle

Lempäälä-talosta tulee 170:n kunnan viranhaltijan uusi työpaikka.

Lempäälä-talo on mukana Turun ammattikorkeakoulun toteuttamassa MOTTI-tutkimuksessa, jossa selvitetään tilaratkaisujen toimivuutta ja niiden vaikutusta työn sujumiseen ja työhyvinvointiin.

– Olemme sitoutuneet maakäyttösopimuksessa luomaan asemaseudusta vetovoimaisen kuntakeskuksen 10 000 asukkaalle. Tämä on suuri ja poikkeuksellinen kuntakehitysprojekti, sillä olemassa olevaa keskustaa puretaan osittain ja talot, verkostot ja infra rakennetaan kokonaan uudelleen. Lempäälä-talo on tärkeä välietappi vielä alkuvaiheessa olevaa kokonaisuutta, hankejohtaja Lari Laakso sanoo.

Hankejohtaja Lari Laakso pääradan ylittävän Telkäntaipaleen sillan pääkirjaston puoleisessa päässä.

Talon torimaiselta piha-alueelta löytyy 200 hengelle mitoitettu ulkokatsomo.

Lempäälä-talo

Yleissuunnitelma Lempäälän uudesta, täysin esteettömästä keskustakaavasta hyväksyttiin 2015.

Lempäälä-talossa on kaikkiaan 20 000 kerrosneliötä kolmessa kerroksessa.

Talon yhteydessä on 300 auton pysäköintihalli ja 150 sähkölatauspaikkaa.

Lempäälä-talon lisäksi radan itäpuolelle on parhaillaan rakentumassa kaksi uutta asuinkorttelia, ja kolmas on kaavalupakäsittelyssä.

Lempäälä-talon ulkotilat eli Erik Ednerin puisto ja tori otetaan käyttöön lauantaina 28. marraskuuta.

Rakennuksen vihkiäisiä vietetään 2. tammikuuta 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos