Pälkäneen Luopioisiin nousee uudenlainen minitalojen asuinalue: omakotitalot vain 40–50 neliön kokoisia – suurin osa tonteista jo varattu - Pirkanmaa - Aamulehti

Pälkäneen Luopioisiin nousee uudenlainen minitalojen asuinalue: omakotitalot vain 40–50 neliön kokoisia – suurin osa tonteista jo varattu

Pälkäneen Luopioisten tontit vain muutamia satoja neliöitä. Erityisesti eläkeläispariskunnat ovat kiinnostuneita kohteesta.

Mirjami Vallin ja Seppo Kääriäisen punainen minitalo on valmistumassa. Takana näkyvään harmaaseen taloon asettuvat paluumuuttajat Enontekiöltä.

6.7.2019 7:10

Aamulehti

Ensimmäinen 55 neliön suuruinen minitalo Pälkäneen Luopioisten Viher-Kostialassa on paluumuuttajiaan vaille valmis ja osittain jo sisustettukin. Toinen, 42-neliöinen pikkutalo on vieressä rakenteilla.

Keskeneräiseen taloon asettuvat tämän vuoden aikana Jyväskylästä Luopioisiin muuttaneet Mirjami Valli ja Seppo Kääriäinen, joka toimi aiemmin Luopioisten yrittäjien toiminnanjohtajana.

– Olin aluksi markkinoimassa Viher-Kostialaa yrittäjäyhdistyksen leivissä, mutta tykästyimme itsekin minitalo-ideaan. Jyväskylässä meillä oli 200 neliön talo, Luopioisissa nyt 100-neliöinen ja uuteen tulee 42 neliötä ja 26 neliön parvi, esittelee Kääriäinen tulevaa kotiaan.

Niementien varressa Viher-Kostialassa on rakentajille tarjolla 11 tonttia, joiden pinta-alat vaihtelevat 270 neliöstä 490 neliöön. Seppo Kääriäisen mukaan seitsemän tonteista on joko varattu tai myyty.

Jo valmiin pikkutalon huoneistoala on 55 neliötä. Tupakeittiöstä nousevat portaat parvelle.

Pienperheet eivät halua turhia neliöitä

Seppo Kääriäinen selittää kiinnostusta minitaloihin Suomen väestökehityksellä, yksinasujien ja pienperheiden yhä kasvavalla määrällä sekä monipaikka-asumisen yleistymisellä.

– Luopioisiin toteutettiin mummonmökkien alue jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta vasta nyt aihe näyttää yleismaailmallisen kehityksen myötä lyövän läpi, Pienperheet eivät halua ympärilleen turhia neliöitä.

Kääriäiselle ja Vallille valmistuva pikkutalo sisältää kaikki normaalin omakotitalon tilat eli tupakeittiön, makuuhuoneen ja kylpyhuoneen, saunan sekä erillisen wc:n.

– Olohuone avautuu talon ympärille rakennettaville terasseille kahden liukuoven kautta, vesikiertoista lattialämmitystä täydennetään aurinkolämpöjärjestelmällä ja lappeelle on tulossa kattoikkunat vaikkapa tähtitaivaan ihailemiseen, selvittävät pikkutaloon muuttajat.

Pikkutalon parven alla sijaitsevat kylpyhuone, sauna ja wc.

Talo liittymineen noin 120 000 eurolla

Pälkäneen kunta myy Viher-Kostialan tontteja 12 eurolla neliöltä, joten muutaman sadan neliön tontin pystyy hankkimaan muutamalla tuhannella eurolla.

– Perustalon rakennuskustannukset asettuvat noin 2 000 euroon neliöltä, joten perustalon pystyy rakentamaan liittymineen 120 000 eurolla, laskee Kääriäinen.

Kääriäisen-Vallin talon ulkoseinät toteutetaan hengittävillä EPH- eli eristetyillä pystyhirsi -elementeillä. Elementti muodostuu kahdesta neljä senttiä paksusta ja 30 senttiä leveästä liimapuulevystä, joiden välissä on 22 senttiä ekovillaa.

Talojen ulkoseinät on rakennettu hengittävistä ja eristetyistä pystyhirsi -elementeistä. Yhden elementin sisällä on 22 senttiä ekovillaa.

Hengittäviä ja muovittomia rakenteita

– Elementti on pienuutensa takia kevyt ja helppo asentaa ilman nostureita. Ilmastonmuutos ja yleistyneet kosteusvauriot ovat aikaansaaneet sen, että tällaisista hengittävistä, muovittomista, rakenteista on tullut laajemminkin uusi trendi omakotitaloissa, sanoo Seppo Kääriäinen.

Kääriäisen taloon ei tule koneellista, vaan perinteinen painovoimainen ilmanvaihto.

– Ilmastoinnin on suunnitellut yksi Suomen johtavista luonnollisen ilmanvaihdon asiantuntijoista Jari Ketola. Tarve ja kysyntä luonnolliselle ilmanvaihdolle on lisääntymässä myös isommissa asunnoissa.

Viher-Kostiala

Pälkäneen Luopioisten kirkonkylään rakennetaan uudenlainen asuinalue, johon tulee pieniä omakotitaloja luonnon ja palveluiden lähelle.

Viher-Kostiala on tarkoitettu sekä vakituiseen että vapaa-ajan asumiseen.

Alueella on myynnissä kaikkiaan 11 tonttia, joista seitsemän on myyty tai varattu.

Kunta myy tontit 12 eurolla neliöltä. Tonttien koot ovat 270–400 neliötä. Tontinostajat velvoitetaan liittymään kunnan vesi- ja viemäriverkkoon.

Viher-Kostiala sijaitsee Niementien, Kokinperäntien ja Tiilikujan kainalossa.

Luopioisista löytyvät kauppa, pankki, kirjasto, koulu, ravintola, terveyskeskus ja apteekki.

Viher-Kostialaa esitellään Kukkian kyläasumisen messuilla Luopioisten liikuntahallilla 29.6–7.7.2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut