Akaan tuulivoimapuisto: hankkeen vaikutusten arviointi on alkanut - Pirkanmaa - Aamulehti

Akaaseen suunnitellaan tuulivoimapuistoa – Enintään 15 voimalan alue sijoittuisi kuuden kilometrin päähän Toijalan keskustasta

Alueen kaavoitus ja ympäristövaikutusten arviointi käynnistyi suunnittelulla.

6.6.2019 8:01 | Päivitetty 6.6.2019 9:01

Aamulehti

Akaaseen suunnitellaan tuulivoimapuistoa Karhunrahkan alueelle. Alue sijaitsee kuuden kilometrin päässä Akaan Toijalan keskustasta, Riisikkalantien varressa, kunnan etelälaidalla ja rajoittuu Hämeenlinnan rajaan. Alueen suuruus on 19 neliökilometriä. Alueet ovat pääosin yksityisten omistuksessa.

Abo Wind on suunnitellut rakentavansa alueelle enintään 15 tuulivoimalaa. Niiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja teho 10 megawattia. Arvioitu vuosittainen tuotto on 240 gigawattituntia. Vertailun vuoksi: Energiateollisuuden mukaan koko Akaan kaupungin sähkönkulutus oli 163 gigawattituntia vuonna 2017.

Tuulivoimalaa varten tehdään osayleiskaava ja ympäristövaikutusten arviointi (yva). Ne tehdään yhdessä, koska osayleiskaava laaditaan tuulivoimala-aluetta varten. Alue on Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 merkitty tuulivoimalan sijoituspaikaksi. Alueen kaavoittaa Akaan kaupunki.

Yvan ja kaavan vaikutusten arvioinnissa mukana ovat vaihtoehdot, joissa tuulivoimaloita ei rakenneta, voimaloita tulee alueelle 11 tai 15 kappaletta. Sähkö siirretään maakaapelein kahdeksan kilometrin päässä sijaitsevaan Humppila–Viiala-voimajohtolinjaan.

Arvioinnissa selvitetään eri vaihtoehtojen vaikutuksia ympäristöön, ihmisiin ja maisemaan. Lisäksi selvitetään, mitä lupia mahdollisesti tarvitaan.

Vaikutusten arvioinnissa tehdään erilaisia luontoselvityksiä, melumallinnus, havainnollistetaan vaikutukset muun muassa maisemaan, liikenteeseen ja elinkeinoihin. Selvitysten joukossa on myös asukaskysely siitä, miten he suhtautuvat tuulivoimalahankkeeseen.

Selvityksiä ja vaikutuksia arvioidaan eri tavoin, esimerkiksi meluselvitys tehdään kahden, kolmen kilometrin säteellä, mutta maisemavaikutuksia arvioidaan 30 kilometrin säteellä.

Arviointisuunnitelman mukaan tuulivoimala-alueen merkittävimmät vaikutukset kohdistuvat todennäköisesti luontoon, maisemaan, ihmisiin ja elinoloihin.

Asiakirjat nähtävillä

Osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja yva-suunnitelma ovat nähtävillä 3.6 – 2.8.2019. Suunnitelmat ovat kuvaus siitä, millä tavoin vaikutuksia on tarkoitus arvioida.

Suunnitelmiin voi tutustua Akaan, Hämeenlinnan, Valkeakosken ja Urjalan kunnanvirastoissa ja pääkirjastoilla sekä Pirkanmaan ely-keskuksessa Tampereella (Yliopistonkatu 38).

Asiakirjat löytyvät myös osoitteessa ymparisto.fi/KarhunrahkaYVA

Yleisötilaisuus hankkeesta pidetään 18. kesäkuuta kello 18 Toijalan yhteiskoululla osoitteessa Kurisjärventie 18. Kahvitarjoilu kello 17.30 alkaen.

Tuulivoimala-alueen yva-selostuksen on alustavasti arvioitu olevan valmis vuoden 2019 lopulla, ja se tulee nähtäville vuoden 2020 alussa. Yva-menettelyn arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 kesällä. Pirkanmaan ely-keskus antaa hankkeesta perustellun päätelmän, missä viranomainen arvioi yvan laatua, hankkeen vaikutuksia ja ottaa kantaa hankkeeseen.

Osayleiskaavan on arvioitu valmistuvan päätöksentekoon vuoden 2020 loppupuolella. Kaavan ja yvan eri vaiheissa järjestetään vielä kaksi muutakin yleisötilaisuutta vuonna 2020.

Jutun kirjoittamisvaiheessa kävi ilmi, että jutun kirjoittaja asuu 14 kilometrin päässä suunnitellusta tuulivoimalan paikasta. Asuinpaikka kuuluu siis alueisiin, joissa tarkastellaan tuulivoima-alueen vaikutuksia muun muassa maisemaan.

Edit:6.6.2019 kello 9.00: Lisätty otsikkoon sana enintään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: