Kuntien terveyspalveluiden joulusulut näkyvät Taysissa - Pirkanmaa - Aamulehti

Kuntien terveyspalveluiden joulusulut näkyvät Taysissa ruuhkana – ”Ihmiset tulevat Acutaan kaikista asioista”

Varsinkin ikäihmisiä on tullut joulunaikaan Taysin ensiapuun Acutaan ruuhkaksi asti.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiavun kävijämäärät romahtivat, kun koronavirusepidemia alkoi. Nyt potilaita on taas alkanut virrata ensiapu Acutaan.­

7.1.2020 18:52

Aamulehti

Kuntien terveysasemien ja vuodeosastojen joulunajan sulut kuormittavat pahasti Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin ensiapua Acutaa ja vuodeosastoja.

Varsinkin ikäihmisiä on tullut joulunaikaan Acutaan ruuhkaksi asti.

– Potilaita on tullut koko ajan lisää, eikä heille ole löytynyt maakunnasta jatkohoitopaikkoja. Ihmiset tulevat Acutaan kaikista asioista, kun terveysasemien vastaanotot ovat kiinni, toteaa Acutan ylilääkäri Sami Mustajoki.

Mustajoen mukaan loppiaisena kaikki jatkohoitopaikat olivat täynnä koko maakunnassa. Sama tilanne oli tapaninpäivän jälkeisenä perjantaina.

– Yksittäisiä paikkoja jouduttiin järjestämään ihmisille väärän erikoisalan osastoilta. Varsinkin Hatanpään sairaalassa potilaita on otettu ylipaikoillekin.

Mustajoen mukaan tilanne on sama aina pyhien jälkeen ensimmäisenä arkipäivänä.

– Koordinaatio ei toimi, kun kukin kunta tekee supistuksia omista lähtökodistaan. Jatkossa pitää keskustella näistä joulunajan suluista maakunnan toimijoiden kanssa.

Siirtoviivemaksu takaisin

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tänä vuonna ottanut uudelleen käyttöön siirtoviivemaksun. Se tietää kunnille lisäkuluja, jos potilas joutuu odottamaan Taysissa jatkohoitopaikkaa pidempään kuin olisi tarvetta.

Kaatumisvammoja on tänä talvena ollut Acutassa vähän, koska leuto sää on pitänyt jalkakäytävät sulina.

– Marraskuun lopussa oli yksi kaaosmainen päivä, mutta muuten talvi on ollut toistaiseksi helppo liukkauden puolesta, Mustajoki toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?