Nekalan siirtolapuutarhan juhannus alkaa saunasta - Pirkanmaa - Aamulehti

Nekalan siirtolapuutarhan juhannus alkaa saunasta – ”Tämä on keidas kaupungin keskellä”

Nekalan siirtolapuutarhan yhteisöllisyys, välitön tunnelma ja kukkaloisto houkuttavat kaupunkilaisia juhannuksen viettoon. Ja tietenkin sauna, jota kehutaan kaupungin parhaaksi.

Saunaemäntä Anita Heinosen mukaan sauna on siirtolapuutarhassa parasta. Hän on omistanut puutarhapalstan viiden vuoden ajan, mutta vietti kesiä siirtolapuutarhalla jo lapsena.

21.6.2019 21:40

Aamulehti

Nekalan siirtolapuutarhan pysäköintialueilla on autoja vieri vieressä. Ruusut ja daaliat ovat täydessä kukkaloistossaan, ja puutarhojen vehreys pursuilee puuaitojen yli. Jari Tamminen pyöräilee vastaan ja pysähtyy juttelemaan.

– Nuoret valtasivat kesämökin, joten tulimme vaimon kanssa viettämään juhannusta tänne. Parasta siirtolapuutarhalla on yhteisöllisyys ja rauha. Kaikki moikkaavat toisiaan.

Tamminen kehottaa suuntaamaan siirtolapuutarhan eteläreunalla sijaitsevalle saunalle – sieltä, jos jostakin, alkaa siirtolapuutarhan juhannus.

Saunarakennuksen edustalta, koivujen reunustamalta terassilta kantautuu puheensorinaa. ”Koivubaariksi” ristitty vilvoittelualue on ääriään myöten täynnä. Makkarat tirisevät paistopisteellä. Kauempaa kuuluu lasten naurua.

Saunaisäntänä ainakin vuosikymmenen toiminut Jarkko Tallberg huolehtii saunan lämmitysvuorojen jakamisesta ja siitä, että saunalla kaikki toimii, niin kuin kuuluu.

– Sauna on intohimoni henkeen ja vereen, Tallberg sanoo ja nauraa.

Vanha rakennus on jo jokusen juhannuksen nähnyt, sillä sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1947. Hiljattain saunaan tehtiin suurremontti.

Juhannuksenviettäjiltä sauna saa yksimielistä ylistystä. Löylyt ovat hyvät ja pehmeät. Sauna on Tampereen paras, sanovat siirtolapuutarhan asukkaat. Kuuluupa se kenties koko Suomen parhaimmistoon.

– Maailman paras sauna, joku huikkaa.

Jarkko Tallberg on toiminut saunaisäntänä ainakin vuosikymmenen.

Kesällä keskiviikkoisin ja lauantaisin lämpenevällä saunalla käy tavallisina viikkoina joitakin kymmeniä saunojia, mutta nyt tupa ja terassi ovat aivan täynnä. Saunaemäntä Anita Heinonen arvioi, että juhannusaattona väkimäärä lähentelee sataa.

– Sopu sijaa antaa, Heinonen toteaa.

28 vuotta Nekalan siirtolapuutarhassa mökkeillyt Raija Aurola aloitti monen muun tapaan juhannuksensa saunomalla. Lipunnoston jälkeen illanvietto ja juhannustanssit jatkuvat orkesterin tahdittamana puolenyön tietämille saakka.

– Ja huomenna jatketaan saunomista, Aurola sanoo.

Milka Kekäläinen hankki mökin Nekalan siirtolapuutarhasta toukokuussa. Juhannussuunnitelmiin kuuluu puutarhanhoitoa ja remonttitöitä.

Saunan kassaa hoitava Milka Kekäläinen on uusi mökkiläinen. Hän hankki miehensä kanssa oman palstan siirtolapuutarhasta toukokuussa. Heidät on otettu lämpimästi vastaan.

Siirtolapuutarhan asukkaat tekevät yhteisötyötä tietyn tuntimäärän vuosittain. Kekäläinen ilmoittautui juhannusaatoksi avustamaan saunalla. Pesti on ollut mukava, mutta juhannuspäivänä hän aikoo itse käydä testaamassa kehutun saunan.

– En ollut aiemmin edes tiennyt, että täällä on sauna!

Kirsi Nieminen ei vietä aina juhannusta siirtolapuutarhalla, mutta tänä vuonna hän ei jaksanut lähteä kauemmas. – On ihana istua oman pihan kukkaloistossa, lukea lehti ja olla vain.

Iina ja Tomi Nieminen ovat viettäneet jo muutaman edellisjuhannuksen siirtolapuutarhalla. Netan, Nannan, Ronin ja Miikon mummulla ja vaarilla on mökki, jolle juhannuksenviettäjät ovat tervetulleita.

– Täällä on kiva tunnelma ja ympärillä on aina porukkaa. Minusta juhannus on sosiaalinen juhla ja siihen kuuluu, että juhlitaan yhdessä. Pääasiassa juhannusta vietetään tietenkin perhepiirissä, mutta täällä on hyvin luontevaa, että ympärillä on muitakin ihmisiä, Iina Nieminen sanoo.

Hän istuu hiekkalaatikolla 1,5-vuotiaan Miikon kanssa. Vanhemmat lapset keinuvat vieressä. Iina Nieminen arvostaa sitä, että juhannuksena voi istahtaa alas ja hengähtää. Turhalle hötkyilylle ei ole tänä viikonloppuna sijaa.

– Tässä on ollut tosi vauhdikasta, mutta nyt on viimeinkin rauha. Ihanaa päästä fiilistelemään ja pysähtyä leikkimään lasten kanssa.

Iina ja Tomi Nieminen sekä Netta, 7, Nanna, 5, Roni, 3, ja 1,5-vuotias Miiko viettävät juhannusta lasten isovanhempien mökillä.

Juhani ja Tuula Lehvonen viettävät siirtolapuutarhassa jo 17. juhannustaan. Keskikesän juhlan viettoon on jo muodostunut perinteitä: ensin saunotaan, sitten nostetaan lippu, syödään hyvin ja osallistutaan pirtillä illanviettoon.

Pariskunta harkitsi aikoinaan varsinaisen mökin ostamista maaseudun rauhasta, mutta päätyi lopulta siirtolapuutarhaan. He ovat olleet tyytyväisiä päätökseensä. Vuorotyön vuoksi kaukana sijaitsevalle mökille olisi hankala lähteä, mutta siirtolapuutarhapalsta on vain kivenheiton päässä.

Juhani Lehvoselle juhannus siirtolapuutarhassa on pian kaksi vuosikymmentä jatkunut perinne.

Henna Kuitunen ja Heino Lindström haaveilivat siirtolapuutarhamökistä pitkään, kunnes unelma toteutui viime heinäkuussa. Tänä vuonna he viettävät mökillä ensimmäistä juhannustaan kaveriporukalla.

– Suunnitelmissa on saunomista, grillailua, syömistä ja juomista, Kuitunen sanoo.

Vieraiksi saapuneet Elina Sipilä ja Perttu Heinonen ihastelevat Nekalan tunnelmaa.

– Tämä on keidas kaupungin keskellä, aivan parasta kaupunkijuhannusta, Sipilä sanoo.

Henna Kuitunen ja Heino Lindström ostivat siirtolapuutarhasta mökin vuosi sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut