Hallitus lisää lääkäreiden määrää - Pirkanmaa - Aamulehti

Yleislääkäreiden määrä kasvaa koko maassa – Hallituksen uudet linjaukset voivat helpottaa päivystyksen ruuhkia Tampereella

Uusi hallitus kehittää terveyskeskuksia ja lisää yleislääkäreiden määrää. Tämä voi lyhentää yhteispäivystysten pitkiä jonotusaikoja.

Pitkät jonotusajat aiheuttavat ongelmia yhteispäivystyksissä.

3.6.2019 20:06

Aamulehti

Uusi hallitus aikoo lisätä lääkäreiden määrää koko maassa. Jatkossa terveydenhuolto keskittyy entistä enemmän perussairaanhoitoon, jolloin yleislääkäreitä täytyy kouluttaa aiempaa enemmän.

Hallitus aikoo muokata hoitotakuuta siten, että potilas pääsee kiireettömissä tapauksissa hoidettavaksi viikon sisällä arvioinnista. THL:n arvion mukaan tämä vaatisi nykyisellään 1600-2600 lääkärin lisäämistä terveyskeskuksiin.

Hallitusohjelmassa esitetään, että tarve voitaisiin ainakin osittain täyttää tuhannen lääkärin lisäyksellä. Ohjelman mukaan kolmasosa lisäyksestä voitaisiin toteuttaa täyttämällä vapaana olevia virkoja ja palkkaamalla vakituisia työntekijöitä vuokralääkäreiden käyttämisen sijaan.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki pitää hallituksen esitystä hyvänä. Hänen mukaansa yleislääketiede on jäänyt viimeiset 20 vuotta paitsioon ja nyt tilannetta lopulta korjataan.

Myllymäen mukaan valmistuvia lääkäreitä on enemmän kuin eläkkeelle jääviä, jolloin työntekijöiden määrää voidaan kasvattaa. Sen lisäksi ulkomailta palaavat opiskelijat vahvistavat lääkäreiden määrää entisestään. Heidät vain pitäisi saada töihin terveyskeskuksiin, joissa yleislääkäreistä on pulaa.

– Terveyskeskusten työolosuhteita täytyy parantaa, jotta sekä uudet että kokeneet lääkärit haluaisivat sinne. Yksityiseltä puolelta näkyy, että yleislääketieteen osaajilla on runsaasti vapaita aikoja, Myllymäki sanoo.

Lääkärivaje näkyy Tampereella päivystyksen pitkissä jonoissa

Pirkanmaan terveyskeskukset vaikuttavat kärsivän lääkärivajeesta vain vähän. Lääkäriliiton tuoreimman tutkimuksen mukaan eniten lääkäreitä tarvittaisiin Tampereen terveyskeskukseen, jossa vajetta on neljän henkilön verran. Hämeenkyrön ja Nokian terveyskeskuksissa kaivattaisiin kolmea lisälääkäriä, mutta muualla Pirkanmaalla henkilövajetta ei ollut. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Jos virkoja on liian vähän suhteessa sairastavien määrään, se vaikuttaa todelliseen lääkärivajeeseen huomattavan paljon. Myllymäen mukaan pelkkä nykyisten virkojen täyttäminen ei siis riitä, vaan virkojen määrää täytyy lisätä. Tampereella tilanne näkyy esimerkiksi yhteispäivystys Acutan pitkissä jonotusajoissa.

– Yhteispäivystykset ruuhkautuvat siksi, etteivät potilaat pääse terveyskeskuksiin. Varsinkin isot kaupungit ja kunnat ovat säästäneet ohjaamalla potilaita terveyskeskusten sijaan muualle, Myllymäki sanoo.

Myös hallitus nostaa ohjelmassaan erikseen esiin keskussairaaloiden päivystyksen turvaamisen sekä sosiaali- ja terveyskeskusten ilta- ja viikonloppuvastaanottojen lisäämisen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut