Ikaalisiin rakentuu moderni kampus – e-urheilu saa uuteen lukioon oman, vakituisen tilansa - Pirkanmaa - Aamulehti

Ikaalisiin rakentuu moderni kampus – e-urheilu saa uuteen lukioon oman, vakituisen tilansa

Uudella kampuksella lukio käyttää samoja tiloja Ikaalisten kauppaoppilaitoksen sekä Ikaalisten käsi- ja taideteollinen Ikatan kanssa.

Kiinteistöpäällikkö Pertti Jalonen (vas.) ja rehtori Pekka Simberg uskovat, että uusi kampusrakennus riittää lukiolle ja kauppaoppilaitokselle, kun muitakin tiloja on käyttää.

16.5.2019 18:11

Aamulehti, Ikaalinen

Perjantaina harjaan nouseva Ikaalisten uusi lukio ja kauppaoppilaitos ovat muutosten pyörteessä, jolta odotetaan paljon ja jota pelätäänkin hiukan.

Tammikuulla se tulee, muutto ja muutos. Lukio liittyy samalla koulutuskuntayhtymä Saskyyn, sen toiseksi lukioksi Ruoveden ratsastuslukion kanssa. Mitä siitä seuraa, on vasta arvattavissa.

Epäilijät näkevät vain lukion noin 500 neliön vinttikerroksen, selvästi sitä suurempien kauppaoppilaitoksen datanomien, merkonomien, graafisen suunnittelun, lähihoitajien ja e-urheilijoiden opiskelutilojen päällä. Enempää lukiolle ei ollut mahdollista tehdä väestönsuojamääräysten rajoittamana.

Toistaiseksi lukion ja yhteiskoulun rehtori Helena Korkeakoski keskittyy vain tämän lukuvuoden saattamiseen loppuun. Saskyn yleissivistävän koulutuksen rehtori Pekka Simberg on luottavainen.

– Kyllä tilat riittävät, vaikka koko lukio ei ylimpään kerrokseen mahdu. Siellä neljä luokkaa saa yhdistettyä siirtyvillä väliseinillä yhdeksi tilaksi ylioppilaskirjoituksien ajaksi. Tuolloin ammatillisen puolen opiskelijoista osa on työssäoppimisjaksolla ja monet heidän oppimisympäristöistään lukion käytössä. Yhdessä laadittu kokonaisuus, lukujärjestykset ja tilasuunnittelu, tehostavat kampuksen tilojen käytön, Simberg tiivistää.

Ikaalisten kampuksen suunnittelu etenee yhteistyönä. Vastaava työnjohtaja Esko Saarikko (vas.) kuunteli tarkkana Saskyn tietohallinnon Jukka Paavolaa, Joni Hietajärveä, Petri Pelkosta ja rehtori Kari Simbergiä.

– Kaikki tekniikka rakennetaan uusimpien opiskelutarpeiden mukaan. Jokainen luokka varustetaan etäopiskeluun ja e-urheilullekin riittävillä yhteyksillä. E-urheilulle on alakerran aulan kyljessä oma, vakituinen pelitila. Uudesta talosta on suora yhteys mallinrakennuksen tiloihin. Kuinka monella lukiolla on musiikkistudio ja kaiuton huone kuten viereisessä soitinrakennuksen talossa on, Saskyn kiinteistöpäällikkö Pertti Jalonen muistuttaa.

Järisyttävin muutos on noin 600 opiskelijan opetuksessa, kun akateemiseen uraan tähtäävä teoriaopiskelu (lukio) ja ammatilliset toisen asteen tutkinnot yhdistyvät saman järjestäjän, Saskyn vastuulle. Tällaista ei ole vielä Suomessa.

Simbergin mukaan opiskelijat voivat valita kolmesta oppilaitoksesta haluamiaan kursseja, täydentää kesken jääneitä opintojaan tai he voivat siirtyä oppilaitoksesta toiseen kesken vuoden. Lukion jälkeen välivuosia ei tule - samalta kampukseltakin löytyy vaihtoehtoja jatkaa, jos haviteltu paikka esimerkiksi yliopistoon ei aukea.

– Lukiossa diplomi on todennäköisesti nostetaan keskiöön, sen alojen määrä kasvaa selvästi. Diplomista saa pisteitä jatko-opiskeluun pyrkiessä. Kampus-kurssilla opiskelijat saavat tiedon, mitä kaikkea on tarjolla. Tämän synnyttyä ei peruskoulussa tarvitse miettiä, meneekö ammattioppiin vai lukioon, kaikki on toisen asteen opiskelua.

– Kaikille lukiossa haetaan polku, jota jatkaa. Kuinka moni nuori luuleekaan tietävänsä, mitä haluaa tehdä isona. Me kerromme reunaehdot ja ohjaamme tiedon lähteille.

– Sasky hankkii tietohallintonsa kautta kaikki koneet, opiskeluun erityisesti tehdyt ohjelmat ja niiden uusimmat päivitykset keskitetysti. Tähän pikkulukio yksin ei pysty, Simberg painottaa.

Ikaalisten kampus

Ikaalisten lukio ja kauppaoppilaitos muuttavat ensi tammikuulla Ikatan keskelle uudisrakennukseen. Harjannostajaiset noin 4,5 miljoonaa euroa maksavaan opinahjoon tänä perjantaina. Kolmikosta syntyy uusi kampus.

Kolmen oppilaitoksen tilat yhteiskäytössä. Uudessa talossa 2 004 neliötä, josta noin 500 neliön kolmas kerros lukiolle.

Opetuksen järjestäjäksi lukiollekin koulutuskuntayhtymä Sasky.

Opiskelija voi vaihtaa oppilaitoksesta toiseen saumattomasti, täydentää opintoja toisen opinahjon kursseilla ja jatkaa opintoja samalla kampuksella, jos jatkopaikka esimerkiksi yliopistoon ei aukea.

Harvinaisten oppiaineiden etäopetus kasvaa kampuksella.

Yhteinen opinto-ohjaus ja muut oppimisen tuki.

Lukujärjestys ja tilasuunnittelu haaste, lukion opettajista osa töissä myös yhteiskoululla. Vanhan lukion tilojen käyttö ratkaisematta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut