Oppilas kertoi miehen houkutelleen pakettiauton kyytiin koulumatkalla Nokialla - Pirkanmaa - Aamulehti

Oppilas kertoi miehen houkutelleen pakettiauton kyytiin koulumatkalla Nokialla – poliisille ilmoitettu tällä viikolla neljästä tapauksesta

Torstaina ja perjantaina poliisille on ilmoitettu kaikkiaan neljästä erillisestä tapauksesta, joissa lapsia olisi ahdisteltu eri tavoin Nokialla. Rikoskomisario Ossi Kaario varoittaa syyllisten arvuuttelusta ja leimaamisesta sosiaalisessa mediassa. Vihjeet on osoitettava poliisille.

Nokia-Viholan koulu toimii Etelä-Nokialla.­

1.11.2019 13:50

Aamulehti

Nokia-Viholan koulun oppilaiden koteihin lähetettiin torstaina Wilma-viesti, jossa kerrottiin, että yhtä koulun oppilasta on houkuteltu pakettiauton kyytiin koulun lähettyvillä.

Etelä-Nokialla toimivan koulun rehtori Jaana Rautniemi vahvistaa, että koulun tietoon tuli torstaina tapaus, jossa yksi oppilas kertoi miehen houkutelleen pakettiauton kyytiin torstaiaamuna.

Koulu lähetti oppilaiden koteihin Wilma-viestin tapahtuneesta vielä samana päivänä. Rautniemi teki torstaina asiasta ilmoituksen myös poliisille.

Rehtori toivoo, että asia otetaan lasten kanssa puheeksi kotona. Rautniemi ei avaa koteihin lähetetyn Wilma-viestin sisältöä tarkemmin, mutta toteaa antaneensa viestissä joitain vinkkejä asian käsittelyyn kotona.

– Myös koulussa keskustellaan lasten kanssa, kuinka tällaisissa tilanteissa tulee menetellä. Emme siis jätä keskusteluvastuuta pelkästään kotien harteille, hän sanoo.

Rautniemen mukaan vastaavia tapauksia on tullut koulun tietoon aiemminkin.

– Edellisestä tapauksesta on jo aikaa, Rautniemi sanoo.

Neljästä tapauksesta ilmoitettu

Sisä-Suomen poliisilaitokselle on ilmoitettu eilen torstaina ja tänään perjantaina kaikkiaan neljästä erillisestä tapauksesta, joissa lapsia olisi ahdisteltu eri tavoin Nokialla.

Poliisin saamat vihjeet viittaavat siihen, että Nokialla olisi liikkunut kaksi erillistä tekijää.

Osan vihjeiden perusteella voisi rikoskomisario Ossi Kaarion mukaan päätellä, että epäilty on jalan tai polkupyörällä liikkuva nuorimies tai poika, kun taas toiset vihjeet viittaavat pakettiautolla liikkuvaan vanhempaan mieheen.

Kaario muistuttaa, että vihjeiden tulkinta ei ole yksiselitteistä.

– Lapsi voi kutsua 25-vuotiastakin ikälopuksi, hän sanoo.

Useita ilmoituksia poliisille

Tällä viikolla poliisin tietoon tulleista tapauksista ensimmäiset tapahtuivat torstaina aamupäivällä.

Poliisin tietojen mukaan pakettiauton mieskuljettaja olisi pysäyttänyt autonsa Taivalkunnantiellä noin kello 10 ja houkutellut ala-asteikäistä poikaa kyytiinsä.

Mies oli hieman tukeva ja hänellä oli iso tumma parta. Pakettiautolla liikkuvasta miehestä poliisille on ilmoitettu myös aiemmin tänä syksynä.

Torstaina ala-asteikäinen tyttö oli menossa kouluun noin kello 8, kun Vihnuskatu 26 kohdalla olevassa Starkin puistossa nuori mies oli tullut keskustelemaan ja houkuttelemaan tyttöä sivummalle. Tyttö oli jatkanut matkaansa, mutta mies oli seurannut häntä polkupyörällä lähes koululle saakka.

Torstaina aamupäivällä Kankaantaankadun ja Ilkantien välillä alakoululaisen tytön perässä oli kulkenut nuorehko mies, mahdollisesti yläasteella oleva poika, joka oli tarttunut takaapäin kiinni tyttöön. Tyttö oli huutanut ja päässyt pakoon.

Perjantaina tuli myös tieto aiemmin tapahtuneesta mahdollisesta lapsien houkuttelutilanteesta, jossa iäkkäämpi mies oli kertonut ostavansa lapsille karamellia ja ettei kotona saisi puhua asiasta. Poliisin tietojen mukaan tämä olisi tapahtunut Nokian keskustan Nesteen läheisyydessä.

Väärinymmärrysten riski on suuri

Kaario toteaa, että vaikka on ymmärrettävää, että aihe kuumentaa tunteita, on oltava varovainen johtopäätöksiä tehdessä. Kaikkia viisikymppisiä miehiä ei voi nyt leimata ”namusediksi”.

– Kun ojentaminen otetaan omiin käsiin, tapahtuu helposti ylilyöntejä. Tietysti jos joku apua huutaa, on mentävä väliin, hän sanoo.

Poliisi muistuttaa, että vihjeitä tai arvailuja epäillyistä tekijöistä ei pidä kirjoitella sosiaalisen median kanaviin vaan tiedot pitää lähettää poliisille. Kaario sanoo tietävänsä, että sosiaalisessa mediassa arvuutellaan ja leimataan jo syyllisiä, vaikka varmaa tietoa ei ole.

Jonkun henkilön leimaaminen epäillyksi sosiaalisen median kanavissa voi myös täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Nokian poliisi pyytää havaintoja ja vinkkejä tapauksiin liittyen.

Kaario toteaa, että poliisi ei ole täysin pimennossa tapausten tutkinnassa. Hän ei avaa tarkemmin poliisin saamia havaintoja, mutta toteaa, että ne ovat olleet tarkkoja. Vihjeiden ansiosta poliisi ei ole tutkinnassaan täysin alkupisteessä.

Juttua päivitetty 1.11.2019 kello 15.52: Lisätty Ossi Kaarion kommentit.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat