Tampereen ja 14 muun kunnan kulttuuripääkaupunkihanke avattiin lauantaina Tampereen Hiedanrannassa - Pirkanmaa - Aamulehti

Haku kulttuuripääkaupungiksi lähti riehakkaasti käyntiin Tampereella – ”Toiveissa on, että otettaisiin enemmän riskejä”

Tampere pyrkii kulttuuripääkaupungiksi Mänttä-Vilppulan ja 15 muun kunnan kanssa. Suomalainen kaupunki on kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Haku käynnistettiin kansanjuhlassa Hiedanrannassa.

Henna Lapinlampi piteli trapetsia, jolle Saimi Haverinen oli kiivennyt.

30.3.2019 20:07 | Päivitetty 30.3.2019 23:10

Aamulehti

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku käynnistettiin lauantaina Hiedanrannassa kaikille avoimessa kansanjuhlassa. Hiedanrannan kuivaamossa ja skeittihallissa täyttyi kulttuuri-ilottelusta, kun tarjolla oli monenlaista performanssitaiteesta sirkustyöpajaan ja katutaiteeseen. Tilaisuudessa oli myös paneelikeskustelu kulttuuripääkaupungista.

Kulttuuripääkaupunkihaku

Suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi seuraavan kerran vuodeksi 2026.

Hankkeen pääyhteistyökumppani Tampereen kanssa on Mänttä-Vilppula. Lisäksi mukaan ovat ilmoittautuneet Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Lempäälä, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Suomen aiempia kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet Helsinki (vuonna 2000) ja Turku (vuonna 2011).

Lue myös: Juha Hemánuksen harteilla on tehdä Tampereesta Euroopan kulttuuripääkaupunki – siihen hommaan hän tarvitsee nyt kipeästi kaupunkilaisten apua

Kansanjuhla sai osallistuneilta hyvää palautetta. Eveliina Jokinen innostui pyörittämään vannetta Kuivaamossa. Hän oli tullut paikalle tyttäriensä Inarin, 8, ja Hertan, 5, kanssa.

Jokinen asuu lyhyen matkan päässä Ryydynpohjassa. Hän on seurannut miellenkiinnolla alueen kehittymistä.

– Alue on tullut tutuksi. Olemme käyneet useasti, kun täällä on järjestetty tapahtumia ja työpajoja. Tämä on jo nyt kulttuurikeskus. On hienoa, että kaupunkilaiset pääsevät tänne tutustumaan, Eveliina Jokinen kertoo.

Taitoluistelua harrastavat tytöt ja aikuisakrobatiassa käyvä Jokinen ovat olleet tyytyväisiä, että tapahtumissa pääsee tutustumaan mielenkiintoisiin harrastuksiin.

Kulttuuripääkaupunkihankkeelle Jokinen toivoo menestystä.

– Olisihan se upeaa, jos saataisiin kulttuuripääkaupungin titteli. Se lisäisi Tampereen vetovoimaa, Jokinen pohtii.

Eveliina Jokinen (vas.) ja Emmi Harjama, innostuivat pyörittämään vanteita kuivaamossa. Mukana Emmi Harjaman tytär Elsa Harjama, 6.

Enemmän riskejä kulttuurikentälle

Tapahtumassa esiintymässä ollut Arttu Soilumo on samaa mieltä kulttuuripääkaupunkihankkeen potentiaalista. Soilumon mielestä Tampereella on jo nyt hyvin monenlaista kulttuuria, mutta hankkeen toteutuminen voisi entisestään laajentaa tarjontaa.

– Toiveissa on, että otettaisiin enemmän riskejä. Vielä nyt kulttuuritarjonta on täällä aika turvallista, Soilumo sanoo.

Arttu Soilumo esitti kulttuuripääkaupunkihankkeen avajaisissa demoversion tanssiteoksesta Virta. Teoksessa Soilumo ohjaa tanssillaan ääntä ja videota.

Tanssija ja näyttelijä Soilumo esitti itse tapahtumassa demoversion tanssiesityksestä Virta. Esityksessä ovat mukana myös Eemeli Sutelainen ja Markku Laskujärvi. Teos yhdistää ääntä, videota ja liikettä.

– Käytämme esityksessä Kinect-kameraa, joka mittaa etäisyyttä. Ohjaan tanssillani ja ruumiillani videota ja musiikkia, ne vaikuttuvat siitä, mitä tuossa edessä teen.

Esiintyjät tähtäävät Virta-teoksella Tampereen 240-vuotisjuhlaviikoille. Esitys pohjaakin vahvasti kotikaupunkiinsa.

– Esityksen pohjalla on Tammerkosken virta ja tehdaskaupungin historia. Ne tulevat esille äänimaailmassa ja visuaalisessa puolessa.

Neljävuotias Saimi Haverinen Tampereen Kalevasta oli tullut viettämään kulttuuripäivää Hiedanrantaan. Höpinätötterö-orkesteri kiinnosti Saimia erityisesti. Maarit Utriainen sirkus Faktorista kietoi Saimin ilma-akrobatiakankaan sisään.

Antti Karvonen sirkus Faktorista opasti lapsia Kuivaamossa päälläseisonnan saloihin. Harjoittelemassa , Elsa Harjama,6 vuotta, Hertta Jokinen, 5 vuotta ja Inari Jokinen, 8 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos