Ahlman tarjoaa Oriveden opiston kiinteistöjä kaupungille yhdellä eurolla - Pirkanmaa - Aamulehti

Ahlman tarjoaa Oriveden opiston kiinteistöjä kaupungille yhdellä eurolla – ”Verottajan käsityksen mukaan kokonaisuuden arvo on 4,3 miljoonaa euroa”

Tyhjän panttina olevista kiinteistöistä aiheutuu Ahlmanin säätiölle 125 000 euron vuotuiset kustannukset.

Jatkokäytön kannalta ongelmallisin on opiston vanha päärakennus, jossa on noin 5 000 kerrosneliötä.

20.6.2019 6:45

Aamulehti

Ahlmanin koulun säätiö on tehnyt Oriveden kaupungille tarjouksen, jonka mukaan kaupunki voi ostaa Oriveden opiston kiinteistökokonaisuuden muodollista yhden euron kauppahintaa vastaan.

Tarjous pitää sisällään Kiinteistöosakeyhtiö Oriveden Koulutie 5:n koko osakekannan, joka oikeuttaa Oriveden keskustassa sijaitsevan runsaan 3,5 hehtaarin tontin ja sillä sijaitsevien rakennusten hallintaan. Kokonaisuus käsittää lähes 9 000 kerrosneliömetriä.

– Näemme, että Oriveden kaupungilla olisi parhaat edellytykset hyödyntää ja kehittää kiinteistöä. Siellä on ihan käypiä osia, jotka ovat kiinnostaneet myös kaupunkia, toteaa Ahlmanin toimitusjohtaja Timo Jaakkola.

Eri vuosikymmeniltä

Tiloja on rakennettu eri vuosikymmenillä 1950-luvulta alkaen. Uusin on Sointulan majoitusrakennus, joka valmistui 2004.

– Sitä voitaisiin käyttää Oriveden lukion opiskelijoiden asuinkäyttöön, Jaakkola ehdottaa.

Oriveden lukiossa on liikunta-, lentopallo- ja kirjoittajalinjat, joiden opiskelijoita tulee myös muilta paikkakunnilta.

Kaupunkia on kiinnostanut myös Klemettisali, joka kävisi isoine katsomoineen liikunta- ja kulttuurikäyttöön. Lammen rannassa sijaitseva Lampila taas muuntuisi vaikka hoivakodiksi.

Jatkokäytön kannalta ongelmallisin on opiston vanha päärakennus, jossa on noin 5 000 kerrosneliötä.

Kallista tyhjää tilaa

Ahlmanin säätiölle koituu tilojen ylläpidosta vuosittain noin 80 000 euron kustannukset. Uutena lisäkustannuksena on 46  000 euron kiinteistövero. Aiemmin oppilaitoskäytössä kiinteistö oli vapautettu kiinteistöverosta.

– Verottajan käsityksen mukaan kokonaisuuden arvo on 4,3 miljoonaa euroa. Me olemme maksaneet siitä miljoona euroa kesällä 2016 ja nyt tarjoamme sitä eurolla eteenpäin.

Vuositasolla puhutaan siis yhteensä 125 000 euron kustannuksista tyhjän panttina olevasta kiinteistöstä.

Tilat ovat nyt olleet vuoden tyhjillään. Oriveden opiston toiminta siirtyi Ahlmanin koulun säätiön vastuulle vuoden 2015 alusta. Toiminta siirrettiin kokonaisuudessaan Ahlmanin Tampereen kampukselle kesäkuussa 2018.

Oriveden opiston kiinteistö on ollut myynnissä yli seitsemän vuoden ajan.

– Kiinteistö oli myynnissä tarjouskaupalla eikä sille ollut asetettu hintaa. Yhtään ostajaa ei kuitenkaan ilmaantunut.

Jaakkolan mukaan kiinteistön perusongelma on iso koko.

Selvityksiä tehty

Kevään 2018 aikana toteutettiin Ahlmanin ja Oriveden kaupungin yhteistyönä selvityshanke, jolla pyrittiin löytämään tiloille uusiokäyttöä.

Ahlmanin aloitteesta on käyty useita keskusteluja mahdollisuuksista käyttää tiloja kaupungin palvelutuotantoon. Tätä varten Ahlman teetti myös perusteellisen kuntotutkimuksen kaupungin kiinnostuksen kohteena olleista tiloista. Mitkään keskustelut eivät kuitenkaan ole edenneet päätöksenteon asteelle.

–  Säätiöllä ei ole resursseja kiinteistöjen kehittämiseen eivätkä säätiön säännötkään anna siihen mahdollisuutta, Jaakkola toteaa.

Ahlman haluaa keskittyä perustehtäväänsä eli koulutukseen ja on valmis luopumaan opiston kiinteistöstä Oriveden kaupungin, kaupunkilaisten ja kansalaisjärjestöjen hyväksi.

Aamulehti ei tavoittanut Oriveden kaupunginjohtajaa Juha Kuusistoa kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut