Akaan seurakunta järjestää lauantaina tilaisuuden entisille ja nykyisille vangeille – puhujana muun muassa kolmoismurhaaja Lauri "Late" Johansson - Pirkanmaa - Aamulehti

Akaan seurakunta järjestää lauantaina tilaisuuden entisille ja nykyisille vangeille – puhujana muun muassa kolmoismurhaaja Lauri "Late" Johansson

Akaan seurakunnan Toivoa on -tilaisuudessa entiset ja nykyiset vangit kertovat elämänmuutoksestaan. Mukana on murhaajia, huumediilereitä ja muita rikoksia tehneitä henkilöitä.

Akaan kirkossa järjestetään lauantaina 27.4.2019 Toivoa on -tapahtuma, jossa puhujina on muun muassa entisiä ja nykyisiä vankeja.

26.4.2019 19:52

Aamulehti

Kysyimme Akaan seurakunnalta, miksi se järjestää lauantaina 27.4.2019 tilaisuuden, jossa puhujina on vankilatoimijoiden lisäksi entisiä ja nykyisiä vankeja.

Miksi tilaisuus järjestetään, vankilalähetti Harri MJ Joki?

– Haluaisin saada enemmän huomiota vankiloissa tehtävälle kristilliselle työlle. Tarkoituksena on kertoa, mitä vankiloissa tehdään ja mitä siellä voi tehdä. Olen huomannut, että usko voi muuttaa vankeja. Seurakunnassa on monia hyviä, tärkeitä ja hengellisiä töitä. Vankilatyö on yleensä ottaen marginaalin juttu. Olen huomannut, että se ei ole monen mielestä kiinnostavaa.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vuonna 2018 vuorokausi suljetussa vankilassa maksoi 214 euroa vankia kohden ja yli 50 prosenttia palaa takaisin vankilaan.

– Jos tällainen vanki ei palaa enää sehän on yhteiskunnalle suuri hyöty. Itse näen uskonasiat tärkeimpänä, raha ei ole se motiivi. Haluan viedä evankeliumia sinne ja nähdä, kuinka mahdottomat tapaukset, kuten kolmoismurhaaja, muuttuu.

Tapahtumaan osallistuu muun muassa kolmoismurhaaja Lauri "Late" Johansson. Onko tilaisuus turvallinen?

– Voin sanoa, että tilaisuus on turvallinen. Tunnemme tilaisuuteen osallistuvat ja heidän taustansa. Tämä on seurakunnan tilaisuus, ja ihmiset valikoituvat sen mukaan. Vankien mukana voi tulla saattajiksi vanginvartijoita. Usein vankilapastoriin luotetaan ja hän voi kutsua mukaan henkilöitä, joihin luotetaan.

Lue myös: Haluatko nähdä vanhan ilmeeni? kysyi kolmoismurhaaja Lauri "Late" Johansson, joka pääsee pian ehdonalaiseen – Uskoon tultuaan hän kirjoitti heti kirjeen kaikille paatuneille rikollisille Jammu Siltavuorta myöten

Tilaisuudessa entiset ja nykyiset vangit kertovat elämänmuutoksestaan. Tunnetuin heistä on Johansson, joka oli perustamassa Natural Born Killers -rikollisjärjestöä, mutta tuli vankilassa uskoon 12 vuotta sitten. Mukana on myös Pauli Joona, Suomen ensimmäinen vanki, joka kävi läpi vakavien rikosten jälkiselvittelyn. Hän pyysi uhrilta anteeksi ja sai anteeksi.

Lue myös: Pauli Joona sovitteli vakavan rikoksensa: ”Nyt uhrin ei tarvitse pelätä, eikä minun”

Miten tilaisuuden puhujat valittiin?

– Puhujat ovat sellaisia, joihin olen itse törmännyt käydessäni vankiloissa. Esimerkiksi Laten tapasin ensimmäisen kerran Riihimäen vankilassa vajaa kymmenen vuotta sitten. En tiennyt hänen taustastaan, mutta hän jäi mieleen, koska oli niin innokas. Tilaisuuteen osallistuva rovasti Vesa Mäkelä on tehnyt vuosia vankilatyötä ja hän todella välittää vangeista. Päivi Räsänen puhuu myös tilaisuudessa. Räsäsen isä toimi muun muassa Konnunsuon vankilan tilanhoitajana.

Miksi järjestätte kaksi erillistä tapahtumaa?

– Päivätilaisuus on suunnattu niille, jotka ovat kiinnostuneita vankilatyöstä. Vesa Mäkelä opettaa tilaisuudessa ja hänen mukanaan on avovankeja. Iltatilaisuus on enemmän kaikille avoin, jossa on kyse tavallisesta evankeliumi-illasta seurakunnassa, jossa vangit ja pastori toimivat.

Toivoa on -tilaisuus

Akaan seurakunta järjestää lauantaina 27.4.2019 kaksi erillistä tapahtumaa.

Akaan seurakuntasalissa järjestettävä päivätilaisuus alkaa klo 14.

Rovasti Vesa Mäkelä opettaa päivätilaisuudessa ja puhuu myös illalla kirkossa. Mäkelä on valittu vuoden papiksi, hän on ollut aikoinaan perustamassa kristillistä osastoa Vaasan vankilaan. Nyt hän on ollut Kylmäkosken vankilapastorina noin kymmenen vuotta.

Iltajuhla Akaan kirkossa alkaa kello 18.

Puhumassa lauantaina myös Akaan seurakunnan diakoni Aila Laaksonen, vs. Kirkkoherra Ensio Partanen, vankilalähetti Harri MJ Joki, vankilatyötä jo vuosia tehneet Seija Kinnari ja Ulla Mikkola. Entisiä ja nykyisiä vankeja edustavat Osmo Räisänen ja Jute Vapaavuori.

Mukana illassa myös kansanedustaja Päivi Räsänen. Nykyisten ja entisten vankien lisäksi tilaisuudessa kuullaan myös musiikkia. Iltatilaisuus kuvataan TV7:lle tulevaa Toivoa on -ohjelmasarjaa varten.

Tapahtumaa sponsoroivat TV7 ja radio Dei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut