Sorsajahdin avaus toi monille vesiperän - Pirkanmaa - Aamulehti

Sorsajahdin avaus toi monille vesiperän – Lintujahti alkoi vaisusti, sillä poikueita on vähän

Sorsa- ja karhujahti alkoi tiistaina 20. elokuuta. Linnustajille saalista on vähän, sillä sorsapoikueet ovat menehtyneet jo kahtena peräkkäisenä keväänä.

Siskokset Maria Lammentausta (vas.) ja Maarit Raiskio ovat metsästäneet yhdessä vuosia.

21.8.2019 7:08 | Päivitetty 21.8.2019 8:12

Aamulehti

Kaksi naista hiipii hiljaa tutulle sorsalammelleen Kankaanpään Hapuojalla. Kello on lyönyt 12, mutta mistään lähijärviltä ei kuulu laukauksia.

Pari terävää paukahdusta ja sitten vain tuulen suhina. Sisarukset, parkanolainen Maria Lammentausta ja kankaanpääläinen Maarit Raiskio katsovat toisiaan pettyneenä. Tavallista siipien räpätystä ja käkätystä ei kuulu, sillä tänä kesänäkään poikuetta lammella ei ollut. Siskosten isä Jari Raiskio odottaa turhaan lähipellolla, sorsien tavallisella lentoreitillä.

Nyt aikuiset sorsatkin miltei loistavat poissaolollaan. Kirkas taivas on ihan tyhjä. Maarit Raiskio oli edellisiltana nähnyt niitä lammella pienen parven. Ensimmäisenä jahtiaamuna niitä oli käynyt, pinnalla kelluvat höyhenet paljastivat sen. Vain jackrusselinterrieri Simoa lintujen vähyys ei haitannut, se porskutteli loppupäivän huvikseen lammella.

Raiskio tokaisee tyynesti, että tällaisena päivänä sorsat saapuvat lammelle vasta hämärän hyssyssä. Iltalento on ennenkin ollut sorsastuksen paras hetki.

Sama "virsi" kaikui noin 200 000 metsästäjän suussa eri puolilla Suomea, Pirkanmaalla ja Satakunnassa varsinkin. Poikueet ovat menehtyneet toisena keväänä peräkkäin, ja syitä arvailivat kaikki. Lintujahtia enemmän satakuntalaisia puhutti susien isku mäyräkoiraan Jämijärven Tykkööllä.

– Keväällä vesi laski jälleen nopeasti ja monilla järvillä kauas pesistä. Poikasille tuli pitkä matka veteen, kun niiden pitää paeta saalistajia. Supikanta on räjähtänyt, pääsivätköhän poikaset edes kuoriutumaan, Lammentausta miettii.

Saalistajia sorsanpoikasille riittää. Jos supit popsivat niitä suihinsa, myös ketut, villiminkit ja muut pienpedot ovat aina jaolla. Maarit Raiskio huomauttaa, että varikset ja satojen naakkojen parvet ovat tuhoisia vesilinnuille.

– Kun naakkaparvi saapuu, se plokkaa pesistä munat ja poikaset nopeasti. Supien päästäminen metsästysrajoituksista oli oikein, mutta naakoistakin on tullut iso maanvaiva, Raiskio toteaa.

Tässä perheessä on monta metsästäjäsukupolvea. Isä Jari Raiskio (vas.), tyttäret Maria Lammentausta ja Maarit Raiskio sekä vävy Jaakko Lammentausta osaavat nauttia yhdessäolosta.

Kun lintuja ei näy, sisarukset osaavat jäädä rennosti odottamaan. Jaakko Lammentausta virittää sorsastajille makkaratulet ja terrieri Simo pyörii jaloissa.

– Tätä se on useimmiten, odottelua ja seurustelua, Jari Raiskio hymähtää.

Maarit Raiskio tokaisee, että elokuun 20. päivä on ainoa sorsastukselle tässä perheessä. Isoisä Reijo Raiskio on tartuttanut jälkeläisiinsä vietin kettu- ja hirvimetsälle, eikä piittaa lentävien tähtäilystä yhtään.

– Meillä on kaksinkertainen Suomen kaksoisvalio, venäjänajokoira Patton, joka voitti vuoden 2017 kettujahdin SM:n ja oli vuoden ajokoira. Sen poika Jääkäri on tarhassa Kankaanpäässä, samoin kaksi suomenajokoiraa ja yksi norjanharmaa. Isän koirat mukaan laskien meillä on 10 koiraa. Kävimme varhain aamulla kolmen kanssa Kankaanpään Luomajärvellä, ja suomenajokoira Parru otti kovan ajon. Pelkäsimme jo, että se menee suden suuhun, kun pysähtyi äkkiä. Onneksi siellä oli vain toinen koira, Maria Lammentausta sanoo.

Sisarukset voittivat toissavuonna naisten Kettupuuhkan eli naisten ketunajokisan Pattoninsa kanssa ja olivat viime vuonna niukasti kakkosia. Kisa on lajissaan Suomen suurin.

Maarit Raiskio on metsästänyt pikkutytöstä, Maria Lammentausta vasta muutaman vuoden. Sen jälkeen tehtäviä on kertynyt, sillä hän on venäjänajokoirayhdistyksen puheenjohtaja, Suomen ajokoirajärjestön nuorisotoimikunnassa, Parkano-Karvian rhy:n nuorisovastaava ja metsästystutkintojen vastaanottaja.

– Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Parkanon Vuorijärven leirillä oli 40 osanottajaa, heistä liki 20 nuorta suoritti metsästyskortin kursseineen. Ensi syksynä Kankaanpään Venesjärvellä on taas naisten jahti, jota on kyselty ympäri Suomea. Viimeksi isä joutui kaatamaan kaksi peuraa naisjoukolle evääksi. Kesäkuussa samalla Tolpan erämiesten majalla oli yli 30 lasta koirineen ilmaisella leirillämme, Maria Lammentausta sanoo.

Sorsajahti

Sorsa- ja karhujahti alkoivat jälleen tiistaina 20. elokuuta.

Noin 200 000 metsästäjän lintujahti alkoi vaisusti, sillä poikueita vähän.

Lintujen vähyyden takia Pohjois-Hämeen metsästäjistä moni suuntasi karhujahtiin Virroille. Koirat eivät avauspäivänä saaneet kosketusta mesikämmeniin, jahti jatkuu varhain keskiviikkona. Karhun kaatolupia on kaksi.

Puhuttavin aihe oli kahden suden tappohyökkäys hyvänä luolakoirana tunnetun mäyräkoiran kimppuun Jämijärven Tykkööllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: