Kunnat tyrmäävät Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hinnankorotukset 2020 - Pirkanmaa - Aamulehti

Erikoissairaanhoidon hinnankorotuksille tyrmäys kahdeksalta kunnalta – Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Se tarkoittaa menoleikkauksia

Kunnat eivät hyväksy hinnankorotuksia pääasiallisena keinona alijäämien kattamiseen. Maanantaina 9. joulukuuta edessä kuuma kuntayhtymän valtuuston kokous.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin investointitahti on hengästyttävä: vuonna 2017 noin 70,5 miljoonaa, viime vuonna 108 miljoonaa ja tänä vuonna 111 miljoonaa euroa. Alijäämää kertyy joka vuosi.

3.12.2019 7:14 | Päivitetty 3.12.2019 7:17

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on edessään tiukka kuntayhtymän valtuuston kokous ensi viikon maanantaina, 9. joulukuuta.

Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat valmistelleet kokousta varten yhteisen omistajaohjausnäkemyksen, jonka mukaan Pshp:n vuodelle 2020 esittämiä hinnankorotuksia erikoissairaanhoitoon ei hyväksytä.

Yhteisessä rintamassa ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi, joiden alueella asuu yhteensä yli 380 000 pirkanmaalaista.

Maanantaina kokoukseen matkaavia valtuuston jäseniään paimensivat ainakin Kangasalan, Nokian, Tampereen ja Ylöjärven kaupunginhallitukset.

"Ei huomioi kuntien taloudellista tilannetta"

Viesti on yhteinen: sairaanhoitopiirin vuoden 2020 budjetti on valmisteltava kehyskuntien tilaajarenkaalle keväällä 2019 esitetyn tarjouksen mukaisena. Se perustui kolmen prosentin laskutuksen nousuun vuoden 2018 tilinpäätöksen tasosta.

Sairaanhoitopiirin budjetissa kasvu on kuitenkin noin kuusi prosenttia.

Muun muassa Ylöjärvi toteaa hallitukselle valmistellussa lausuntoehdotuksessaan, että kuntayhtymän vuoden 2020 talousarvioehdotus ei ole Ylöjärven kaupungin edun mukainen eikä ota huomioon Pirkanmaan kuntien taloudellista tilannetta.

– Hinnankorotusten käyttäminen pääasiallisena keinona kuntayhtymän alijäämän kattamiseksi oli yllätys eikä kunnille ole kevään jälkeen toimitettu euromääräisiä ehdotuksia, Ylöjärvi toteaa.

Kevään tarjouksen ja sen jälkeen käytyjen Pshp:n palvelusopimusneuvottelujen mukaan Ylöjärven tilauksen piti olla runsaat 30 miljoonaa euroa, mutta lopullinen hintalappu on noin 32 miljoonaa eli kaksi miljoonaa euroa vuoden 2018 toteutunutta myyntiä suurempi.

Nokia ehti budjetoida sairaanhoitopiirin kustannuksia varten 34,9 miljoonaa euroa, mutta sairaanhoitopiirin budjetoima kustannus kaupungille on 36,9 miljoonaa.

Piirillä ja kunnilla 20 Me:n näkemysero

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousjohtajan Pasi Virtasen mukaan sairaanhoitopiirin hallituksen ja kaupunkiseudun kuntien välinen näkemysero asiassa on noin 20 miljoonaa euroa.

– Mikäli kunnat haluavat, että niiden kustannusten nousu saa olla enintään kolme prosenttia, merkitsee se toimia sairaanhoitopiirissä ensi keväänä. Jos menoja haluttaisiin vähentää pelkästään henkilöstömenoilla, merkitsisi 20 miljoonaa euroa noin 500 työntekijää. Se kertoo mittakaavan, arvioi Virtanen.

Sairaanhoitopiirin palveluksessa on tällä hetkellä reilut 8 000 työntekijää.

Pasi Virtasen mukaan kaikki keinot on käytetty jo nyt esillä olevan budjettiesityksen laadinnassa, joten kovin paljon ei hänen mukaansa ole enää tehtävissä.

– Vuodelle 2020 ei esimerkiksi budjetoitu ainoatakaan uutta vakanssia. Muilla karsintatoimilla saatiin lisäksi leikattua menoja noin seitsemän miljoonan euron verran.

Virtanen korostaa tässäkin yhteydessä, ettei kyse ole hinnankorotuksista, vaan hintojen palauttamisesta.

– Kuntaperintää alennettiin vuonna 2017 noin 1,7 ja viime vuonna 1,5 prosenttia. Kun kiky loppui ja lomarahat palautuivat täysimääräisinä kuluina, palautetaan kuntaperintä vuoden 2016 tasolle. Toteutuma on jatkuvasti suurempi kuin kuntatilaus, sanoo talousjohtaja Virtanen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut