Hannele Eerola-Jämsén kehittämään Korkeakosken vanhaa kenkätehdasta - Pirkanmaa - Aamulehti

Hannele Eerola-Jämsén osti Korkeakosken 125-vuotiaan kenkätehtaan ja aikoo panna sen nyt kuntoon – Jättimäiseen rakennukseen saatetaan avata leipomo ja kahvila

Walleniuksen Wapriikissa Juupajoen Korkeakoskella on tarjolla 4 500 neliötä esimerkiksi liike-, toimisto-, tuotanto-, juhla-, kokoontumis- tai tapahtumatiloiksi. ”Pyrimme yhdistämään maailmalla olevat kulttuuritrendit Suomen teollisuushistoriaa henkivään ympäristöön”, sanoo paikan omistukseensa hankkinut Hannele Eerola-Jämsén, joka on tuttu Eräjärven Eerolasta.

Hannele Eerola-Jämsénin mukaan Korkeakosken kenkätehtaan 4 500 neliön tiloissa on mahdollisuuksia hyvin monenlaisille toiminnoille.

24.11.2019 9:02

Aamulehti, Korkeakoski

Eräjärven Eerolan ruokailu-, majoitus- ja juhlapalveluita pyörittävä Hannele Eerola-Jämsén on hankkinut omistukseensa kymmenen vuotta tyhjillään olleen Juupajoen Korkeakosken vanhan kenkätehtaan.

Korkeakosken kenkätehdas

Edward Wallenius perusti Korkeakosken kylään ensin nahkatehtaan vuonna 1894 ja Suomen ensimmäisen koneellisen kenkätehtaan vuonna 1898 (Suomen Kenkä- ja Nahkatehdas).

Sähkövalo tehtaalle saatiin vuonna 1895 ja sähkövoima vuonna 1899. Tehdas rakensi työntekijöilleen asunnot ja huolehti muutenkin heidän sosiaalisista oloistaan.

Vuonna 1926 tehdas siirtyi Emil Aaltosen yhtiön omistukseen lähes 60 vuodeksi. Nahkatehdas lopetettiin tarpeettomana ja toiminta keskitettiin jalkineiden valmistukseen.

Korkeakoskella jalkineiden valmistus päättyi 1983, ja Aaltosen yhtymän pukineiden valmistus osaksi Luhtaa vuonna 1984.

Korkeakosken tehtaan teollinen toiminta päättyi vuonna 2008, kun Luhta lopetti siellä Big-L -vaatemerkin valmistuksen ja siirsi tuotannon muualle. Tehdas on ollut 10 vuotta tyhjillään.

Korkeakosken keskustaa hallitsevassa entisessä Edward Walleniuksen ja sittemmin Emil Aaltosen omistamassa punatiilisessä kenkätehtaassa on 4 500 kerrosneliötä kolmessa kerroksessa ja lisäksi 300 neliötä viereisessä lämpökeskus- ja pajarakennuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: