Tredn Virtain ja Oriveden ammatillisen opetuksen tulevaisuudesta päätetään syksyllä - Pirkanmaa - Aamulehti

Miten käy ammatillisen koulutuksen Orivedellä ja Virroilla? Yksi vaihtoehdoista lopettaisi koko lähiopetuksen: ”Koulutus on keskeinen osa alueen elinvoimaa”

Virtain ja Oriveden kaupunginjohtajat pitävät ammatillista koulutusta kunnissa välttämättömänä kuntien elinvoimalle. Tampereen seudun ammattiopiston Tredun Virtain ja Oriveden toimipisteiden tulevaisuus on selvittelyssä.

Opiskelijapysäköinti muuttuu Tampereella maksulliseksi huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

19.6.2019 7:22

Suunnitelmissa on toimipisteistä luopuminen ja opetuksen järjestäminen muulla tavoin. Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäen (vihr.) mukaan taustalla vaikuttavat valtionosuuksien leikkaukset ja pienenevät ikäluokat.

Heinämäen mukaan Tredussa ei haluta enää vähentää lähiopetusta, ja siksi säästöjä on etsitty kiinteistöistä. Tampereelta on jo päätetty lakkauttaa Tredun Koivistontien ja Åkerlundinkadun toimipisteet ja siirtää opetus muihin kiinteistöihin.

Virtain toimipisteessä voi opiskella autoalan, hius- ja kauneudenhoitoalan, kasvatus- ja ohjausalan, liiketoiminnan sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnot. Orivedellä tarjotaan autoalan, liiketoiminnan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnot.

Kolme mallia pohjalla

Tredun, Tampereen, Oriveden ja Virtain edustajista koottu työryhmä pohtii nyt vaihtoehtoja Tampereen kaupungin ja Tredun esittämien vaihtoehtojen lisäksi.

Tampereen kaupunki ja Tredu ovat esittäneet kolme erilaista mallia: Orivesi ja Virrat tukevat koulutuksen järjestämistä taloudellisesti, koulutus järjestetään aluepalvelumallilla tai koulutuksen järjestää toinen toimija. Aluepalvelumalli tarkoittaa, ettei Orivedellä tai Virroilla olisi kiinteää toimipistettä, mutta opetusta järjestettäisiin yrityksissä, etäopetuksena ja lähiopetuksessa muissa toimipisteissä.

Sekä Virroilla että Orivedellä pidetään lähtökohtana, että kunnissa säilyy ammatillinen opetus lähiopetuksena.

”Keskeinen osa kunnan elinvoimaa”

– Koulutus on keskeinen osa alueen elinvoimaa. Koulutus on keino vastata työvoimapulaan. Taustalla on myös inhimillisiä asioita, kaikilla ei ole valmiuksia eikä halujakaan lähteä kauaksi opiskelemaan, kun peruskoulu päättyy, Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki sanoo.

Hänen mukaansa kunta tukee jo nyt koulutuksen järjestämistä, kun puolet tiloista on kunnalla vuokralla. Virtain lukio toimii Tredun kanssa samoissa tiloissa. Virroilla etsittäisiin ratkaisua muun muassa tehostamalla opetusresurssien yhteiskäyttöä Tredussa ja lukiossa. Kunta pitää ensisijaisena vaihtoehtoa, jossa koulutuksen järjestäjä on Tredu.

Orivedelläkään ei suunnitelmia aluepalvelumallista pidetä hyvänä. Kaupunginjohtaja Juha Kuusiston mukaan lähtökohta on, että opetus säilyy. Kuusisto tosin väläyttää mahdollisuutta, että järjestäjä olisi jokin muu kuin Tredu.

Kummankin kaupungin johtajat huomauttavat, ettei koulutus ole niin tappiollista kuin ensin on laskettu. Kuusiston mukaan Orivedellä laskenta osoittaa noin 20 000 euron miinusta, kun ensin sitä laskettiin olevan yli 150 000 euroa. Haapamäki on laskelmista samoilla linjoilla, hän kuvaa Virtain toimipisteen taloudellista kannattavuutta ”varsin lohdulliseksi”.

Päätöksiä syksyllä

Heinämäki (vihr.) sanoo, että mitään ei ole lyöty lukkoon ja tarkoitus on myös etsiä muitakin kuin nyt esitettyjä vaihtoehtoja yhteistyössä kuntien kanssa.

– Asiasta päättävän lautakunnan on punnittava, miten mietitään nuorten koulutuspolku ja turvataan, ettei tule pitkiä koulutusmatkoja sekä vaikutus kuntien elinvoimaan, raaka taloudellinen yhtälö ja pienenevät ikäluokat.

Selvitystyö valmistuu syksyllä. Asiasta päättää Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunta yhteistoiminta-alueen kokoonpanolla, jossa on edustajia muistakin kunnista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut