Tarjoukset eivät vieläkään riittäneet Pirkkalalle – Sankilan kartanon myynti siirtyy nyt välittäjälle - Pirkanmaa - Aamulehti

Tarjoukset eivät vieläkään riittäneet Pirkkalalle – Sankilan kartanon myynti siirtyy nyt välittäjälle

Kunnanhallitus sen sijaan päätti edistää toista ikuisuushanketta eli Vähäjärven kaapelihiihtorataa.

1.4.2019 20:22

Aamulehti

Pirkkalan kunta jatkaa edelleen Pyhäjärven rantamaisemissa sijaitsevan Sankilan kartanon myyntiä.

Kartanosta järjestettiin viimeisin tarjouskierros alkuvuodesta 2019. Ostotarjouksia jätettiin yhteensä seitsemän, joista kaksi oli mukana jo loppuvuoden 2018 kierroksella.

– Kunnanhallitus ei hyväksynyt tehtyjä tarjouksia, vaan päätti jatkaa myyntiä myyntitoimeksiantona, kunnan hallintojohtaja Olli Niemi kertoi maanantai-iltana.

Loppusuoralla tällä kertaa oli kolme korkeimman tarjouksen tehnyttä. Mukana oli muun muassa läheisen Reipin tilan yrittäjäpariskunta.

Kohde annetaan todennäköisesti seuraavaksi kiinteistönvälittäjälle, mutta jatkon yksityiskohdat ovat vielä auki.

Kartano on etsinyt uutta omistajaa jo viiden vuoden ajan, mutta sopivaa ehdokasta ostajaksi tai vuokraajaksi ei ole löytynyt. Joko tarjottu hinta tai toiminnan sisältö ei ole tyydyttänyt kuntaa.

Lue myös:

Vuonna 1820 valmistunut Sankilan kartano etsii uutta elämää Pirkkalassa – Vanhasta ratsutilasta tehdyt tarjoukset eivät miellyttäneet kuntaa

Sankilan kartano

Sankilan ensimmäinen tunnettu isäntä on vuoteen 1568 isännöinyt Yrjö Turri.

Säterikartano (omistaja vapautettu suorittamasta ratsupalvelusta) tilasta tuli 1651, kun kapteeni Frans Pfaler muodosti siitä itselleen asuinkartanon.

1600-luvun lopulla Sankilan omisti hänen poikansa, luutnantti Karl Pfaler.

1690-luvulla Sankila muuttui ratsutilaksi eli rustholliksi ja Karl Pfalerin kuoltua 1722 kartanoa hallitsi hänen poikansa Simon Johan Pfaler vuoteen 1783.

Vuonna 1815 kartanon hankki kirkkoherra Samuel Bohm. Hänen aikanaan, 1820 rakennettiin nykyinen päärakennus, jonka on arveltu olevan Carl Ludvig Engelin toimiston käsialaa.

Kartano oli myöhemmin lesken, Agatha Bohmin omistuksessa vuoteen 1880.

Viimeinen pitkäaikainen omistaja ennen kuntaa oli Martti Sasi. Kunta hankki etuosto-oikeuden turvin rakennukset ja maa-alueet Hilkka sasin perikunnalta vuosina 2008–2010.

Kaapelihiihtoradalle vihreää valoa

Kunnanhallitus hyväksyi maanantaina Pirkkalan toisen ikuisuushankkeen, nimittäin Vähäjärven kaapelihiihtoradan.

Niko Saarilahti ja Eetu Ruusukallio ovat hakeneet kunnalta lupaa sijoittaa kaapelivesilautarata Vähäjärvelle kunnan keskustan tuntumaan.

Kaapelihiihtorata on siirrettävä kahden maston välinen laite vesi- ja lumilautailuun. Radalle on annettu lupa jo kahdesti aiemmin vuosina 2014 ja 2016, mutta se on jäänyt toteutumatta.

Nyt asialla ovat uudet yrittäjät. Heidän kanssaan on neuvoteltu kahden vuoden määräaikaisesta vuokrasopimuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: