Uusia kouluja, yritysalue ja ehkä korkeita taloja radan varteen – Näin mainehaitoista kärsinyt Akaa kääntää suunnan - Pirkanmaa - Aamulehti

Uusia kouluja, yritysalue ja ehkä korkeita taloja radan varteen – Näin mainehaitoista kärsinyt Akaa kääntää suunnan

Kaupunginjohtaja haluaa lisää yhteistyötä Tampereen kaupunkiseudun kanssa liikenteelle ja elinkeinoelämälle tärkeissä hankkeissa.

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola sanoo, että vaikka taloustilanne on vaikea, budjetissa on hyvä investointiohjelma.

15.5.2019 8:04

Kaupunginjohtaja Antti Peltola aloitti viisivuotisen pestinsä Akaan kipparina huhtikuun alussa, eikä ollenkaan helpossa paikassa. Entisen kaupunginjohtajan erottamista puidaan vielä oikeudessa. Uutisisissa ovat näkyneet koulujen mittavat ongelmat ja viimeksi kiista Esperi Caren kanssa Mäntymäen hoivakodista.

Maine on kokenut kovia. Peltola sanoo, että menneestä pitää ottaa opiksi, mutta siihen ei pidä takertua. Hän näkee, että Akaassa on paljon potentiaalia, johon pitää keskittyä.

–Mielestäni nyt pitää kääntää katse tulevaisuuteen ja tuoda esille positiivista viestiä.

Radan varteen korkeaa rakentamista

Akaassa on vireillä useitakin hankkeita, joilla on tarkoitus luoda virettä kuntaan. Toijalan asemanseudulta Ryödintien varresta, nykyisen aseman pysäköintialueen vierestä on hankittu pari hehtaaria maata, jonne suunnitellaan uusia palveluita ja asumista tai niiden yhdistelmää.

Paikka sopisi Peltolan mukaan esimerkiksi korkeaan rakentamiseen.

– Tämän kanssa ei kannata hätäillä, että rykäistäisiin siihen peruskerrostalo.

Myös liityntäpysäköintiä kohennetaan. Nykyinen parkkipaikka aseman vieressä on usein hyvin täynnä. Peltola ei ota kantaa siihen, millä tavoin pysäköinti järjestetään ja voisiko tulla kyseeseen esimerkiksi maanalaispaikoitus.

– Pysäköinti pitää katsoa osana kokonaisuutta.

Peltolan mukaan maata ollaan hankkimassa lisääkin ja neuvottelut ovat käynnissä. Alueelle on myös tulossa viereiseen Matinpuistoon uusi hyvinvointikeskus, johon Akaan sote-palvelut keskitetään.

Rata kirittää yritysaluetta

Lisäksi on aloitettu uuden yritysalueen, Pointin kunnallistekniikan rakennustyöt. Alueelle tulee 90 hehtaaria yritystontteja rautatien, valtatie 9 ja kolmostien kupeeseen. Peltola myöntää, että kilpailu yrityksistä on kovaa.

Kasvukäytävän varressa on useitakin yritysten näkökulmasta hyviä vaihtoehtoja eri kunnissa. Pointiin on kuitenkin mahdollista tehdä pistoraide, joka tekee alueesta Peltolan mukaan erityisen houkuttelevan.

Lokakuussa uutisoitiin, että alueelle olisi tulossa Valoisa Woodin lehtipuusaha. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Jorma Soini sanoo, että hanke on etenemässä.

Yritysalueella on merkitystä myös Toijalan keskustalle, sillä nyt radan viertä hallitsee iso puuterminaali. Tulevaisuudessa se voidaan siirtää yritysalueelle, ja vapauttaa tilaa muuhun käyttöön.

Radan vieressä on puutavaraterminaali, joka voidaan tulevaisuudessa siirtää uudelle yritysalueelle.

Miten käännetään väkiluku kasvuun?

Akaan sijainti on erinomainen, rautatien varressa keskellä Suomen kasvukäytävää. Puolen tunnin junamatkan päässä on yksi Suomen kasvukeskuksista, mutta väkiluku pienenee. Esimerkiksi vuonna 2018 asukasluku pieneni 154 henkilöllä.

Peltolan tunnistaa ongelman. Hänestä Akaalla on jo monta tekijää, jotka tekevät kunnasta kiinnostavan, kuten sijainti ja lähellä oleva luonto.

Peltola sanoo, että pääradan kehittäminen ja kolmas raide Tampereen ja Riihimäen välille ovat listalla, samoin entistä tiheämmät vuorovälit.

Peltola näkee, että yhteistyötä Tampereen kaupunkiseudun kanssa pitää syventää esimerkiksi liikenteelle ja elinkeinoelämälle tärkeissä hankkeissa.

Vielä hän nostaa esille Toijalan sataman alueen, jossa nyt on muun muassa uimaranta ja kesäteatteri. Kilometrin päässä moottoritieltä olevan alueen kehittämistä käynnistellään vielä tänä vuonna.

Toijalan satamassa on myös lemmikkieläinten uimapaikka. Kesällä 2018 Sauli ja Johanna Tammi käyvät uittamassa Valtti- hevostaan Toijalan sataman kotieläinrannassa.

Alijäämä kuriin parissa vuodessa

Akaan hankelista on hengästyttävän pitkä. Kun mukaan otetaan kouluverkon vaatimat investoinnit, hintaa kertyy kymmeniä miljoonia euroja. Samaan aikaan Akaa on tasapainottanut talouttaan vuodesta 2015, mutta edelleen alijäämää on yli kahdeksan miljoonaa euroa.

– Vuoden 2018 tulos olisi plussalla ilman siirtotiloja. Niistä tuli kolme miljoonaa euroa kustannuksia.

Kunnianhimoinen tavoite on saada alijäämä katettua parissa vuodessa. Peltola sanoo, ettei tilanne painelaskelmien valossa näytä ollenkaan ”hullummalta” ja alijäämän kattaminen on ihan realistinen tavoite. Hänen mukaansa esimerkiksi kiinteistöt on syytä käydä tarkkaan läpi. "Veroruuvi" eli toisen sanoen kuntaveron korotus on jo käytetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos