Lempäälän Sääksjärven koululla mittava sisäilmaongelma – kymmenen luokkaa joutuu evakkoon väistötiloihin - Pirkanmaa - Aamulehti

Lempäälän Sääksjärven koululla mittava sisäilmaongelma – kymmenen luokkaa joutuu evakkoon väistötiloihin

Rakennuksen alkuperäisen osan opetus siirretään syyslukukauden alussa koulun tontille kesällä rakennettaviin väistötiloihin.

Lempäälän Sääksjärven yhtenäiskoulun päärakennuksen vanhimmat osat peruskorjataan pääosin vuoden 2021 aikana.

9.5.2019 7:21

Lempäälän Sääksjärven koulussa on paljastunut mittava sisäilmaongelma.

Koulukokonaisuuden 1950-luvulla rakennetun kivikoulun opetus siirretään syyslukukauden alussa koulun tontille kesällä rakennettaviin väistötiloihin.

Kunta on pyytänyt tarjoukset kymmenen luokan väistötiloista. Suunnitelmissa on sijoittaa väliaikaiset koulutilat päärakennuksen ja urheilukentän väliselle hiekkakentälle.

Lempäälän yhdyskuntajohtajan Tiia Levonmaan mukaan yhdyskuntalautakunta käsittelee väistötiloista pyydettyjä tarjouksia kokouksessaan 14. toukokuuta.

– Kahdeksan väistötilojen luokista palvelee sisäilmaongelmista kärsiviä luokkia ja kaksi luokkatilaa on pelivarana oppilasmäärän kasvulle, sanoo Levonmaa.

Korjaus tai uudisrakennus päätetään erikseen

Lempäälä ei tässä vaiheessa tee päätöstä mahdollisesta peruskorjauksesta tai uudisrakennuksen toteuttamisesta, vaan kyseiset päätökset tehdään erikseen valmistelun jälkeen.

Käynti uudelta puolelta alkuperäisosalle suljetaan ilmatiiviillä rakenteella.

Koulurakennuksen alkuperäisessä osassa on sisäilman laadun kannalta useita riskialttiita rakenneratkaisuja eli riskirakenteita.

Sisäilmariskejä aiheuttavat alkuperäiset alapohjat, joissa on sisäpuolinen vedeneristys sekä paikoin myös lastusementtilevyillä tehty lämmöneristys.

Myös julkisivurappaus on paikoin huonokuntoinen. Ulkoseinä- ja väli- sekä yläpohjien eristemateriaaleihin on syntynyt jo rakennusvaiheessa tai ajansaatossa kosteus- ja mikrobivaurioita.

Myös laajennusosan ulkoseinissä ongelmia

Koulun laajennusosien rakenteet ovat pääsääntöisesti kosteusteknisesti toimivia.

Levyrakenteisissa ulkoseinissä viistosateet ovat kuitenkin päässeet kulkeutumaan ulkoseinärakenteeseen ja mineraalivillalämmöneristeisiin on paikoin syntynyt mikrobivaurioita.

Rakennuksessa on laajaa korjaustarvetta useassa eri rakennusosassa varsinkin alkuperäisessä osassa, kuten ulko- ja väliseinissä sekä yläpohjassa.

Kustannusvertailu eri korjausvaihtoehtojen välillä sekä korjaamisen ja uuden rakennuksen rakentamisen välillä on suositeltavaa tehdä perusteellisesti.

Sisäilmaongelmat vaivaavat myös tätä 1950-luvulla valmistunutta ja esiopetuksen käytössä olevaa rakennusta.

Kellaritiloissa ei voi työskennellä

Päärakennuksen vanhan osan ja siihen välittömässä yhteydessä olevan laajennusosan sekä eskarirakennuksen sisäilmaongelma aiheuttaa merkittävän terveyshaitan.

Terveystarkastajan mukaan tiloissa voidaan työskennellä lukukauden loppuun. Muualla päärakennuksessa terveydellinen haitta on kohtalainen, joten tiloissa voidaan työskennellä korjaustoimenpiteitä odottaessa.

Päärakennuksen vanhan osan ja eskarirakennuksen kellarissa sisäilmaongelma aiheuttaa vakavan terveyshaitan, joten siellä ei terveystarkastajan mukaan voi enää työskennellä.

Esikoulurakennusta ei enää korjata, koska se on epäkäytännöllinen ja sen korjaaminen vaatisi täyden peruskorjauksen. Toiminta siirretään syyslukukauden alussa koulun tontille kesällä rakennettaviin väistötiloihin.

Lempäälän kunta järjesti sisäilmaongelmasta tiedotustilaisuuden tiistaina henkilökunnalle ja keskiviikkoiltana koululaisten vanhemmille.

Sääksjärven koulu

Sääksjärven koulu aloitti toimintansa vuonna 1937.

Koulukompleksin vanhin, 1930-luvun osa on poissa opetuskäytöstä jo nyt.

Sisäilmaongelma koskee 1950-luvulla valmistunutta osaa sekä nykyistä esiopetusrakennusta.

Nykyinen koulurakennus valmistui 2001, jolloin myös koulun vanhempi osa remontoitiin.

Lukuvuonna 2018–2019 oppilaita on 800 ja henkilökuntaa 100.

Ensi lukuvuoden alusta koulussa on noin 840 oppilasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut