Musta fasaani vieraili Akaassa - Pirkanmaa - Aamulehti

Akaassa fasaanilaumassa oli mukana metsolta näyttänyt yksilö – Mustaa muunnosta näkee harvemmin luonnossa

Mustapukuinen fasaani oli mukana kahdeksan yksilön parvessa.

11.11.2019 12:37 | Päivitetty 11.11.2019 13:22

Akaan Toijalassa vieraili Jari Linnan pihalla musta fasaani. Linna kertoo, että fasaaneja vierailee pihassa jonkun verran, mutta sunnuntaina niitä oli pihamaalla peräti kahdeksan kappaletta.

Yksi siivekkäistä oli täysin musta ja muistutti ulkonäöltään paremminkin metsoa kuin tavanomaista fasaania. Tavallisesti fasaaniuros on kirkasvärinen, vihertäväpäinen ja sillä on silmän ympärillä punaiset ihopoimut. Kaulassa on usein vaalea rengas.

Suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi Suomen Birdlifestä kertoo, että fasaaneja tarhataan paljon. Osa tarhatuista linnuista on mustia muunnoksia.

– Ei niitä silti Suomessa paljon näe.

Fasaani on kotoisin Aasiasta. Lintu istutettiin Suomeen 1850-luvulla. Sitä tavataan maan etelä- ja keskiosissa viljelysseuduilla ja taajamien läheisyydessä.

Lehtiniemen mukaan Suomessa on lisääntynyt päästä ja ammu -metsästäminen, jolloin fasaaneja istutetaan joillekin alueille kesäisin tai syksyisin.

– Iso osa kannasta, jota näkee on metsästystä varten istutettua kantaa. Kanta joka selviää vuodesta toiseen on suhteellisen pieni verrattuna syyskantaan.

Fasaanien tarhaus metsästystä varten on erittäin suosittua esimerkiksi Brittein saarilla.

– Brittein saarilla tarhaus on niin suurta, että on tehty laskelma, jonka mukaan syksyllä fasaanien yhteispaino on suurempi kuin kaikkien maalintujen yhteensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: