Pääradan suunnittelu käynnistynee kesällä - Pirkanmaa - Aamulehti

Alkaako pääradan laajennusten suunnittelu jo kesällä ja saavatko Pirkanmaan liikennehankkeet tukea? Hallitus lupaa lisäbudjetin merkittävimmille projekteille

Hallitus tähtää liikenneverkoston korjausvelan purkamiseen. Uusi hallitusohjelma lupaa kesäkuussa lisäbudjetin merkittäville liikennehankkeille.

Hallituksen tavoitteena on kehittää liikenneverkkoa ja nopeuttaa matka-aikoja. Pääradan suunnittelun aloittaminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

4.6.2019 7:03

Aamulehti

Maanantaina julkistetun hallitusohjelman mukaan aloitettaviin hankkeisiin lukeutuvat päärata laajennuksineen sekä Helsingistä itään ja länteen suuntautuvat radat. Lisäksi hallitus antaa kesäkuussa lisätalousarvion merkittävien liikennehankkeiden käynnistämiseksi.

Toteutettavat hankkeet määrittyvät lopullisesti budjetin valmistelun yhteydessä.

Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme pitää hallitusohjelmaa liikenneverkon kehittämisen kannalta lupaavana.

– Kyllä siellä ne kaikki peruselementit olivat, niin kuin toivottiin. Hiukan terävämpiä ja selkeämpiä kirjauksia pääradan osalta olisin ehkä odottanut, mutta tärkeintä on, että se on ensimmäinen nimetty hanke ja sen suunnittelu käynnistyy todennäköisesti kesällä.

Halme kiittelee sitä, että hallitusohjelman mukaan suunnittelu kattaa myös keskeiset kytkökset päärataan eli niin kutsutun päärata plus -verkon.

Lue myös:

Pääkirjoitus: Hallitusohjelma perustuu rohkeaan optimismiin

Liikenneverkostossa 2,5 miljardin korjausvelka

Pirkanmaan liikennehankkeiden rahoitus ei hallitusohjelmasta selviä. Halme toivoo, että lisätalousarviosta lohkeaisi siivu myös pullonkaulahankkeiden edistämiseen.

Hänen mukaansa otollisin rahoituskohde olisi valtatie 3:n ohitustien rakentaminen. Suomen tärkeimpään päätieverkkoon kuuluva valtatie 3 ei vastaa liikenneolosuhteiltaan nykyaikaisia vaatimuksia.

Väyläverkoston kokonaiskehittäminen on kuitenkin kirjattu 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan.

Hallitusohjelman mukaan Suomen liikenneverkostossa on 2,5 miljardin euron suuruinen korjausvelka.

Sen purkamiseksi hallitus tekee perusväylänpitoon vuodesta 2020 eteenpäin 300 miljoonan euron vuosittaisen tasokorotuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut