Kylmä viima ja räntäsateet väistyvät loppuviikosta. - Pirkanmaa - Aamulehti

Kylmä viima ja räntäsateet väistyvät loppuviikosta – vaalipäivänä jopa 10 astetta Pirkanmaalla

Oletko kyllästynyt takatalveen ja räntäsateisiin? Kestä vielä hetki, korkeapaine tuo mukanaan aurinkoa ja lämmintä.

Talven selkä alkaa taittua Pirkanmaalla loppuviikosta. Vaalipäivänä sunnuntaina nautitaan jo jopa kymmenen asteen lämmöstä. Narsissit saivat lumipeitteen Aleksis Kiven kadulla Tampereella tiistaina 9. huhtikuuta.

10.4.2019 8:30

Takatalvi alkaa menettää otettaan Pirkanmaasta viikon edetessä. Tänään keskiviikkona lämpötilat pysyttelevät edelleen nollan tienoilla ja alueelle on odotettavissa heikkoja sateita, kertoo Foreca.

Pohjoiskoillinen tuuli voi voimistaa pakkasen purevuutta.

– Sateet siirtyvät torstaina maan itäosiin. Lämpötila pysyttelee nollan paikkeilla. Yötä kohden sää selkenee ja pakkasta on noin viisi pakkasastetta, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecasta.

Torstaina päivälämpötilat jäävät parin plusasteen puolelle.

Loppuviikon ajan yöllä pakkasta on noin viisi astetta.

Alueella vahvistuva korkeapaine nostaa perjantaina lämpötilan noin viiden asteen tienoille Pirkanmaalla ja viikonloppu alkaa aurinkoisessa säässä.

Lauantaina lämpötilat pysyttelevät 5–7 asteen tienoilla.

Vaalipäivästä on tulossa lämmin

Eduskuntavaalit huipentuvat sunnuntaina. Tuolloin uurnille suunnataan Pirkanmaalla 5–10 asteen lämpötiloissa.

– Sunnuntaina on vaihtelevaa pilvisyyttä, ei sada, mutta välillä voi olla hieman pilvistä, Latvala kertoo.

Ensi viikolla voidaan päästä hieman yli kymmenen asteen. Suomen ylle on asettumassa iso korkeapaine, toisin sanoen sulkukorkeapaine.

Jos muistatte, sulkukorkeapaine jämähti Suomen ylle muun muassa viime toukokuussa, jolloin Suomea helli harvinaisen pitkäksi ja laajaksi kutsuttu hellejakso. Ja nyt sulkukorkeapaine olisi jämähtämässä yllemme ensi viikolla.

Näin kaikki tapahtuu

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Ensinnäkin korkeapaine on jäämässä Suomen ylle jo ensi viikon alussa. Koska se näyttää pysyvän käytännössä paikoillaan koko alkuviikon, luo se erittäin hyviä ennusmerkkejä pääsiäiselle.

– Tässä on aika hyvät merkit siihen, että pääsiäinen on aurinkoinen, Forecan meteorologi Kristian Roine kertoo.

Vaikka ensi viikon loppupuoli eli pääsiäinen on vielä kaukana ja ennustaminen sikäli haastavaa, kaikki näyttää nyt hyvältä.

– Todella iso korkeapaine on yllämme vielä juuri ennen pääsiäistä. Aika iso, dramaattinen muutos pitäisi tapahtua, että se muuttuisi heti pääsiäiseksi sateiseksi. Merkit ovat sellaiset, että pääsiäisestä voisi tulla aurinkoinen ja myös hyvin lämmin.

Jos säätyyppiin ei tule muutoksia, pääsiäisenä Etelä- ja Keski-Suomessa voidaan rikkoa jopa viidentoista asteen lukemat.

Vappuna lämmintä

Foreca on julkaissut myös uuden, pitkän ajan ennusteen.

Sen perusteella myös vapun suhteen näyttää lupaavalta, sillä pitkän ajan ennusteen mukaan Etelä-Suomessa voi olla toukokuun ensimmäisellä viikolla hieman normaalia lämpimämpää.

– Huhti-toukokuun vaihteessa päivälämpötila vaihtelee tavallisesti etelän yli kymmenestä asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen viiteen asteeseen, pitkän ajan ennuste sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: