Nokia nostaa veroja 21 prosenttiin – 0,5 prosenttiyksikön korotuksella tavoitellaan 2,8 miljoonan kasvua verotuloihin – ”Tarvitsemme tämän rahan” - Pirkanmaa - Aamulehti

Nokia nostaa veroja 21 prosenttiin – 0,5 prosenttiyksikön korotuksella tavoitellaan 2,8 miljoonan kasvua verotuloihin – ”Tarvitsemme tämän rahan”

Nokian kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää kaupunginvaltuustolle, että sekä tuloveroprosentti, että kiinteistöverot pysyvät samoina kuin vuonna 2020.

11.11.2019 21:08 | Päivitetty 11.11.2019 21:37

Nokian kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan ensi vuoden tuloveroprosentiksi 21 prosenttia.

Päätös ei ollut yksimielinen. Kokoomuksen valtuutettu Nea Lehmussaari esitti, että tuloveroprosentti olisi pidetty vuoden 2019 tasolla 20,50 prosentissa. Esitystä kannattivat kokoomuksen valtuutetut Jari Haapaniemi, Jari Kinnunen, Johanna Matikka ja Mikko Väre. Kokoomus olisi halunnut ennen veronkorotusta nähdä, tuleeko valtiolta verotilityksiä.

Valtuusto päätyi äänestämään tuloveroprosentista, mutta veron nostaminen voitti selkein äänin 36-15. Nostoa vastustivat kokoomuksen valtuustoryhmän lisäksi kristillisdemokraattien varavaltuutettu Timna Kuittinen ja keskustasta valtuutettu Esko Pulakka ja varavaltuutettu Jukka Pasanen.

Kokoomus: Rakenteet olisi pitänyt katsoa ensin

Tuloveroprosentista käytiin kiivas keskustelu.

–Veroprosentin nostaminen ei ole yksiselitteinen ratkaisu. Kunta ei toimi tyhjiössä. Veronkorotus vie voimia yrityksiltä, kokoomuksen valtuutettu Jari Haapaniemi sanoi.

Veronkorotusta vastustaneen kokoomuksen Jari Kinnusen mukaan ensin olisi pitänyt tutkia rakenteita.

–Kaupunginjohtaja on jo tehnyt esityksen sopeutumistoimista. Se olisi pitänyt katsoa ensin, Kinnunen sanoo.

Haapaniemi huomautti, ettei ole tarkoitus, että veronkorotuksella pidetään yllä nykyisiä palveluita, vaan valmistaudutaan tuleviin investointeihin.

–Kustannukset nousevat joka vuosi, jos ei tehdä mitään rakenteille, Haapaniemi sanoi.

Haapaniemi muistutti, että talousarviokokouksessa pitää pystyä tekemään myös vaikeita päätöksiä.

–Ei ole oikein kertoa, että veronkorotuksilla pystytään pitämään yllä nykyinen palvelutaso, Haapaniemi sanoi.

Kannattajat: Tulevat investoinnit ja palvelutaso turvattava

SDP:n valtuutettu Reino Ojalan mukaan veronkorotuspäätökseen on selkeä syy.

–Tarvitsemme tämän rahan, jotta selviämme tulevista investoinneista, Ojala sanoi.

Vihreiden valtuutettu Kaisa Räsäsen mukaan Vihreiden valtuustoryhmä haluaa pitää kohtuullisen palvelutason, minkä takia he kannattivat veronkorotusta.

– Emme halua lähteä korottamaan palvelumaksuja, koska se vaikuttaisi suoraan pienituloisiin, Räsänen kommentoi.

Vasemmistoliiton valtuutettu Anneli Lehtonen kannatti 21 prosentin tuloveroa.

–Tärkeintä että saadaan palvelut pidettyä kunnassa, Lehtonen totesi.

Keskustelun edetessä Vasemmistoliiton valtuutettu Seppo Kallio ehdotti jopa tuloveroprosentin nostamista kerralla 21,5:een, mutta tämä ehdotus raukesi kannattamattomana.

Nokian talous jäämässä alijäämäiseksi kuudetta vuotta peräkkäin

Nokian tuloveroprosentti on ollut viime vuosina nousussa. Vuosina 2010-2016 tuloveroprosentti oli 19,75, vuodelle 2017 sitä korotettiin 20,00 prosenttiin ja vuodelle 2018 tuloveroa korotettiin 20,50 prosenttiin, millä tasolla se on ollut myös kuluvana vuonna.

Kuntaliiton tietojen mukaan kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti vuodelle 2019 on 20,86. Tampereen kehyskunnissa keskimääräinen kunnallisveroprosentti vuonna 2019 on 20,93.

Talousjohtaja Mikko Koskela perustelee tuloveron korotusta Nokian kaupungin taloustilanteella. Jos Kuntaliiton ja verottajan arviot kuluvan vuoden verokertymästä pitävät paikkansa, Nokian kaupungin talous on kääntymässä alijäämäiseksi kuudetta vuotta peräkkäin. Talouteen ovat vaikuttaneet muun muassa heikkokuntoiset kiinteistöt, Häpesuon puhdistaminen ja väistötilojen vuokrakustannukset.

Toisaalta viiden seuraavan vuoden haasteena on mittava investointitarve uusiin kouluihin ja hyvinvointikeskukseen. Lisäksi kasvavassa kaupungissa tarvitaan rahaa infran rakentamiseen ja ylläpitoon.

Edit 11.11.2019 kello 21.36: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Korjaus: Korjattu 12.11. kello 18.50 jutun otsikosta tieto, että tuloveroa olisi korotettu 0,5 prosenttia. Korotus oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: