Lähiretkeilylle on selkeä tilaus Tampereen seutukunnalla - Pirkanmaa - Aamulehti

Lähiretkeilylle on selkeä tilaus Tampereen seutukunnalla

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen suosio osoittaa, että ulkoilureittejä on lisättävä koko kaupunkiseudulla.

11.8.2019 6:00

Tampereen kaupunki tuskin osasi aavistaa, millaisen suosion keväällä 2018 Teiskoon avattu Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue saavuttaisi.

Ennakkoarviot olivat, että alueella kävisi uusien ja uusittujen reittien valmistumisen jälkeen aiemman 5 000–6 000 retkeilijän sijasta 10 000 ulkoilijaa.

Kävijämäärä kuitenkin kahdeksankertaistui ensimmäisen vuoden aikana lähtötilanteesta, eikä laajennettu 120 auton pysäköintipaikkakaan tahdo riittää.

Kaupunki toteutti Teisko-Aitolahti -alueelle kaikille avoimen luonto- ja retkikohteen polkuineen, pitkospuineen, laavuineen ja suuntaviitoituksineen.

20 kilometrin etäisyydellä Keskustorilta löytyy noin 15 kilometriä opastettua retkeilyreittiä ja viisi tulipaikkaa, joista neljän yhteydessä on uniikki luonnonmukaisesti suunniteltu laavukokonaisuus puuliitereineen ja kuivakäymälöineen.

Ulkoilu ja lähiretkeily kiinnostavat, joten onneksi Tampere ja kahdeksan ympäristökuntaa ovat hereillä. On laadittu ulkoilureittien toimenpidesuunnitelma koko kaupunkiseudulle.

Ensimmäisenä tavoitteena on jatkaa Kintulammin ulkoilureitistöä naapurikaupungin Oriveden suuntaan etelän Inariksi mainitulle Pukalajärvelle ja sieltä edelleen Vähä-Teerijärvelle.

Tarkoituksena on saada valmiiksi kahden kaupungin yhteinen ulkoilureittisuunnitelma syksyyn 2020 mennessä.

Neuvottelut reitin linjaamiseksi yli sadan maanomistajan kanssa on iso urakka, mutta onneksi kaupungeilla on apunaan erinomaista työtä Kintulammin alueen toteutuksessa tehneet yhteistyökumppanit.

Kaupunkiseudulla halutaan, että tänne voisi muodostua noin 50 kilometrin säteelle keskuskaupungista oikea ulkoilureittien keskittymä Ylöjärveltä Nokialle tai Lempäälästä Kangasalle tai Vesilahteen.

Reitit olisivat laadultaan ja varustukseltaan samanlaisia, maanomistajien näkemykset huomioitaisiin suunnittelussa ja alueella toimiville matkailuyrittäjille ja palvelujen tarjoajille annettaisiin mahdollisuus ottaa osaa valmisteluun.

Työ ensimmäisen ulkoilureitin linjaamiseksi on käynnistymässä, ja maanomistajien kanssa ryhdytään neuvottelemaan syksyn mittaan.

Ulkoilulaki sallii reitin linjaamisen maiden läpi, jos siitä ei aiheudu huomattavaa haittaa, mutta paras lopputulos saadaan, jos pari metriä leveä rasite voidaan osoittaa yhteisesti sopien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: