Kihniö pitkästä aikaa plussalle taloudessaan - Pirkanmaa - Aamulehti

Kihniö kiipesi plussalle pakkasvuosien jälkeen – velkamäärä putosi roimasti

Ennen soten ulkoistamista Parkanon kanssa kunta otti kolme vuotta syömävelkaa.

Kihniön viime vuosi oli plusmerkkinen taloudellisesti.

1.4.2019 21:09

Kihniö teki viime vuonna plus-merkkisen tuloksen: viivan päälle jäi 161 000 euroa. Tulosta kuvaa sekin, että kunnan velkamäärä tippui kymmenesosalla.

Edellisen kerran Kihniö kykeni ylijäämään vuonna 2010. Kunta sukelsi kahtena pahimpana vuonnaan noin 1,2 miljoonaa pakkaselle ja otti kolmena vuonna peräkkäin syömävelkaa kulujen peittämiseksi.

Kihniön ihmeelle on kolme selitystä. Hallintojohtaja Kristiina Mäkelä toteaa, että kunnan kulut kasvoivat vain noin 7 000 eurolla edellisvuodesta. Kihniö myi viime vuonna Leppäkosken Sähkön osakkeensa noin 365 000 eurolla.

Ratkaisevin käänne alkoi tulla vuonna 2015, kun Kihniö ja Parkano ulkoistivat koko sosiaali- ja terveydenhuoltonsa Kolmostien Terveys oy:lle kumppaninaan Pihlajalinna. Sen jälkeen Kihniöllä on jäänyt yli puoli miljoonaa poistoihin ja rakentamiseen.

Viime vuosikymmenen Kihniö vielä teki tulosta. Sitten sen sosiaali- ja terveysmenot räjähtivät jopa 7–8 prosentin vuosivauhtia. Kun sote vie Kihniön kunnan rahoista noin 70 prosenttia, kulut laukkasivat hallitsematonta kyytiä. Nyt kulut ovat pysyneet lähes täydellisesti samana pari vuotta.

Kunnanjohtaja Petri Liukun katsauksen mukaan Kihniölle jäi vielä noin miljoona euroa alijäämää kurottavaksi umpeen. Kunta on myymässä tänä vuonna Koillis-Satakunnan Sähkön osakkeensakin ja toivoo saavansa niistä noin 300 000 euroa.

Peräti kaksi kolmasosaa Suomen kunnista teki viime vuonna miinusta. Ruovesi nousi 220 000 euroa plussalle ja Parkano teki noin miljoona euroa hyvää tulosta viivan päälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos